Mars'ın yüzeyinde sıradışı iz

Mars Yörünge Kaşifi (MRO), Kızıl Gezegen'in yüzeyinde bugüne kadar çok nadir görülen bir görüntü elde etti.

Mars'ın yüzeyinde sıradışı iz
Mars'ın yüzeyinde sıradışı iz
GİRİŞ 14.08.2014 11:54 GÜNCELLEME 18.08.2014 17:42

NASA, MRO uydusunun 3 Temmuz'da Mars yüzeyine ait fotoğrafını yayımladı. Siyah-beyaz olarak sunulan fotoğrafta, bir yamaçtan aşağı yuvarlanan kayanın geride bıraktığı uzun iz gözler önüne serildi.

Gökbilimciler, gölgesine bakarak Mars kayasının yaklaşık 6 metre uzunluğunda ve 11.5 metre genişliğinde olduğunu saptadı. NASA, SUV büyüklüğündeki kayanın kendi ekseninde dik duracak biçimde durabildiğini belirtti.

Space.com'un haberine göre, yaklaşık 500 metre uzunluğundaki yuvarlanma izinin farklı desenlere sahip olması, kayanın şekli nedeniyle tek tarafı üzerinde kayamamasına bağlandı. Dev Mars kayası, MRO'nun üzerinde yer alan HiRISE kamerasıyla görüntülendi.

Mars yörüngesine 2006'da ulaşan MRO, Ekim ayında Mars'ın yakınından geçecek olan Siding Spring kuyrukluyıldızını görüntüleyecek. MRO ile kuyrukluyıldızın yapısı ve fiziksel özellikleri tespit edilmeye çalışılacak.

NASA, MRO'nun gelecek gözlemlerinde Mars atmosferindeki olası ısı değişimlerini, bulut oluşumlarını gözlemleyeceğini ve yüksek irtifalardaki elektron yoğunluğunu ölçeceğini belirtti.

KAYNAK: EL CEZİRE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...