Atatürk'ü Harmandalı oynarken gördünüz mü?

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü hep ciddi fotoğraf karelerinde görmeye alışığız. Dans eden fotoğrafları da vardır, ama oynarken.....

Atatürk'ü Harmandalı oynarken gördünüz mü?
Atatürk'ü Harmandalı oynarken gördünüz mü?
GİRİŞ 27.03.2008 14:25 GÜNCELLEME 27.03.2008 14:25
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Atatürk'ü, Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü'nun canlandırıldığı "Sarı Zeybek" isimli kısa film belgeselinin çekimleri tamamlandı.

Belgeselin yapımcılığını üstelenen JOY PR Yapımdan yapılan açıklamada, hazırlık çalışmaları 4 ay önce başlayan projenin tamamlandığı ve 19 Mayısta belgeselin gösterime gireceği bildirildi.

Kurtuluş mücadelesinin büyük önderi Atatürk'ün, Cumhuriyet'i kurarak modern bir Türkiye'yi inşa ettiği ve onu modern bir dünya ile buluşturacak yeni hedeflere yönelttiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

"Atatürk, bir taraftan muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefini yeni Türkiye'nin önüne koyarken, aynı zamanda kendi kültürel değerlerimize bağlı kalmanın faziletine işaret etti. 'Sarı Zeybek' belgeseli, bir ayağı kendi kültürel köklerimizde, bir ayağı evrensel değerlere basan Atatürk'ün modern Cumhuriyet rüyasını günümüze taşıyan önemli bir belgeseldir. Atatürk'ün vefatından 8 ay önce Bursa'da yaktığı bu ışık, günümüz Türkiyesinde yaşanan kimlik savrulmalarından kurtuluşun da ışığı olacaktır. Atatürk, 1938'de Bursa tarihi belediye sarayında, uygar dünyanın salon dansı olan valsin tam ortasında zeybek çaldırarak ve bizzat kendisi zeybek oynayarak hem Türk'ün salon dansının zeybek olduğuna işaret etmiş, hem de gelecek kuşaklara kültürel mirasımızın mesajını vermiştir."

"Sarı Zeybek" kısa film belgeselinin Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Hasan Ekşi öncülüğünde gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, projenin ana sponsorluğunu ve ev sahipliğini Bursa Büyükşehir Belediyesinin yaptığı, AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan'ın da projenin Bursa'da gerçekleştirilmesi için katkıları olduğu ifade edildi.




Açıklamada, yapımcılığını JOY PR Yapım adına Yasemin Nak'ın üstlendiği belgeselin organizatörlüğünü Arif Ekşi'nin, yönetmenliğini Biray Dalkıran'ın, görüntü yönetmenliğini Aşkın Sağıroğlu'nun yaptığı, özgün senaryosunu Ömer Lütfü Mete'nin yazdığı, müzik yönetmenliğini ise aynı zamanda belgeselde Atatürk'ü canlandıran Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü'nün yaptığı belirtildi.

Belgeselin kostümlerini Faruk Saraç'ın hazırladığı, proje danışmanlığını da İlknur Güntürk Kalıpçı ve Sepron firmasının yaptığı bildirilen açıklamada, belgeselde yaklaşık 60 kişinin rol aldığı ifade edildi.

-BİRÇOK İLKE İMZA ATAN BELGESEL-

"Sarı Zeybek" kısa film belgeseli ile birçok ilke de imza atıldığı belirtilen açıklamada, ilk defa Atatürk'ün hayatından Türk sanatı ile ilgili bir kesitin kısa film belgeseli olarak canlandırıldığı kaydedildi.



Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin de ilk defa Atatürk belgeselinde yer aldığı vurgulanan açıklamada, makyöz Derya Ergün ve Ahsen Gülkaya'nın Türkiye'de ilk defa "Gel 10 Silicone" yöntemi ile Atatürk maskesini yaptığı belirtildi.

Açıklamada, çekimler için 2 Atatürk maskesi yapıldığı ve Atatürk'ü canlandıran Sümer Ezgü'nün makyajının yaklaşık 5 saat sürdüğü ifade edildi.

Hazırlık aşaması 4 ay, çekimleri 2 günde tamamlanan 6 dakikalık belgeselde, araştırmacı Ercan Çitlioğlu'nun da rol aldığı anlatılan açıklamada, 1938 yılında baloda giyilen orijinal kıyafetlerin de Bursa Osman Gazi Kız Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlandığı kaydedildi.

Açıklamada, belgeselin çekimlerinin ise Atatürk'ün vefatından önce katıldığı "Son balo"nun olduğu Bursa tarihi belediye sarayında yapılarak bir ilkin daha gerçekleştirildiği belirtildi.

Belgeselin 19 Mayısta gösterilme gireceği ifade edilen açıklamada, "Sarı Zeybek" kısa film belgeselinin, milli bayramlarda ve özel günlerde televizyon ve sinemalarda, anlaşma sağlandığı takdirde Mili Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda gösterileceği bildirildi.

YORUMLAR 6
  • metin harman 16 yıl önce Şikayet Et
    . Atatürk ün görmeyeli kaşları kapkalın olmuş baksanıza:D
    Cevapla
  • hursit dilaver 16 yıl önce Şikayet Et
    . türklerin peygamberi ve tanrısı diye oynamayacak mı yani. oyuna yasak mı var. olsaydı kendisi koyardı zaten.oyunları yasak ederdi. o sadece türk müziğini yasaklamıştı.\"ümmetim,9. senfoniyi bellesin\" istemişti. ümmeti, tam cahil olduğu için tuıtu arabeske meyletti..demirel olmasaydı,9. senfoniyi bilecekmiydik. inşallah onu 9. senfoni ile göndeririz.bu şerefe layık olduğunu gösterdi.sağol demirel..
    Cevapla
  • Kadir Kutlu 16 yıl önce Şikayet Et
    Boy farkı. Aradaki yirmi santimlik boy fakını nasıl kapattılar acaba? Ezgüyümü kısalttılar atatürkü mü uzattılar?
    Cevapla
  • ali kemal 16 yıl önce Şikayet Et
    .... Atam izindeyim... Bende sirozdan öleceğim...
    Cevapla
  • Salman Sina 16 yıl önce Şikayet Et
    subhanallah. aynı atatürk :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim