Çoban bulamayan köylüler koyunlarını satıyor

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, yıllık 20 bin lira ile yemek, barınma ve ayakkabı ihtiyacının karşılanması karşılığında çoban bulamayan köylüler, koyunlarını satışa çıkardı.

Çoban bulamayan köylüler koyunlarını satıyor
Çoban bulamayan köylüler koyunlarını satıyor
GİRİŞ 09.10.2012 11:47 GÜNCELLEME 09.10.2012 11:47

Bismil'de yıllık ücretle çalıştırılan çobanlar ile hayvan sahipleri arasında rayiç sorunu yaşanıyor. Köylüler koyunlarını güdecek çobanlara yıllık 20 bin lira ücret ile yemek, barınma ve ayakkabı ihtiyaçlarının karşılanmasını önerirken çobanlar ise 30 bin lira ücret istiyor.

İlçeye bağlı 20 haneli Başarır köyü sakinleri teklif ettikleri şartlarla çalışacak çoban bulamadıklarından hayvanlarını ağılda tutmaya başladı. Bu yıl fiyatı yükselen saman ve yemin masrafını karşılamakta da güçlük çeken köylüler bunun üzerine hayvancılığı bırakma durumuna geldi.

Bir ay önce çalışma süresi biten köy çobanının köyden ayrılıp Batman'a yerleşmesi üzerine çobansız kalan Başarır köylüleri, Batman ve Bismil'de çoban arayışına girdiklerini belirtti. Köy sakinlerinden Mehmet Mehdi Çetinel, yıllık 20 bin lira paraya bile kimsenin çobanlık yapmadığını belirterek, ''Çobanımız yok. Saman, arpa ve yem çok pahalı. Hayvanlarımız da para etmediği için mecburen satıyoruz. Çevremizdeki köylerin hepsi koyunlarını satıyor. En yakınımızdaki Güngeçti köyünde 2 bin koyun satıldı'' dedi.

Buldukları çobanların 30 bin lira istediğini anlatan Çetinel, ''Yemeği, sigarası, yatması ve ayakkabısı dahil 20 bin lira para verip çoban bulamadık. Yem, arpa, saman pahalı olunca mecburen hayvanlarımızı satacağız. Çoban bulana veya hayvanları satana kadar hayvanlarımızı içeride beslemek zorundayız'' şeklinde konuştu.

Köylülerden Necati Suçiçek de, köyde 600 koyun olduğunu, çobanların 30 bin lira istediklerini bu yüzden de çoban bulmakta zorlandıklarını ifade ederek, ''Çoban bulamazsak koyunlarımızı satacağız. Köyde 20 hane var. Bazıları koyunlarını sattı. Batman, Bismil ve çevre illerde çoban aramaya devam edeceğiz'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi