Ankara'daki zaferin en net göstergesi

CHP kazandığı ilçelerle Ankara'da merkeze sıkıştı. Çevre ilçelerde neredeyse CHP silinirken Ak Parti büyük başarı yakaladı. MHP 2 ilçeyi aldı, DP Haymana ile sürpriz yaptı.

Ankara'daki zaferin en net göstergesi
Ankara'daki zaferin en net göstergesi
GİRİŞ 04.04.2014 08:50 GÜNCELLEME 04.04.2014 09:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimine ilişkin tartışma ve itirazların sürdüğü Ankara'nın ilçelerinde Ak Parti, 25 ilçeden 20'sini kazanarak mutlak hakimiyetini sürdürdü.

Ak Parti, kaybettiği 5 ilçede ise ikinci parti olmayı başardı. Ankara'nın nüfusu yoğun ilçeleri Çankaya ve Yenimahalle'de oylarını artırarak belediyeleri yeniden kazanmayı başaran CHP ise merkeze sıkıştı. 2009'da elmadağ'ı, son seçimde ise Kalecik ile Ayaş'ı kaybeden CHP, Ankara'nın çevre ilçelerinden neredeyse silindi. MHP ise merkez belediyelerinden Etimesgut'u yeniden kazanmayı başarırken, Polatlı dışında çevre ilçelerden hiçbirinde başarılı olamadı. Bir dönem çevre ilçelerde önemli seçmeni bulunan MHP, ikinci parti konumunda kaldı. Seçimin sürprizi ise Demokrat Parti'nin Haymana'yı kazanması oldu.

20 belediye Ak Parti'de

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimindeki Ak Parti-CHP rekabeti nedeniyle ülke gündemine oturan Ankara'nın ilçelerinde ise kazanan partiler en yakın rakiplerine açık ara fark attı. 2009 seçiminde başkentin 16 belediyesini kazanan Ak Parti, bu seçimde ise 20 belediyeyi kazanmayı başardı.

Merkez ilçelerden Mamak, Altındağ, Akyurt, Pursaklar, Sincan ile çevre ilçelerden Kazan, çamlıdere, Bala'da yeniden Ak Parti ilk sırada yer aldı. Çubuk ve Şereflikoçhisar'da mevcut belediye başkanlarının yerine yeni isimleri aday gösteren Ak Parti yine başarılı oldu. Bu ilçelerde oy oranlarını 4-13 arasında artıran Ak Parti, en büyük sıçramayı ise 2009 seçimlerinde ikinci sırada yer aldığı Kalecik'i CHP'den alarak yaptı. Kalecik'te Ak Parti'nin oyları yüzde 19 arttı.

Keçiören de Ak Parti'nin oldu

Nüfus açısından Türkiye'nin en büyük ilçesi olan, Başbakan Erdoğan'ın da yaşadığı Keçiören'de Ak Parti oylarını 1 puan artırarak yüzde 43'e yükseltti. Ak Parti adayı Mustafa Ak, eski belediye başkanlarından Turgut Altınok'un BBP'den aday olması ve bu partinin ilçedeki oylarını yüzde 30,3'e taşımasına rağmen ipi göğüsledi. Yavaş'ın iki dönem belediye başkanlığı yaptığı Beypazarı'nda Ak Parti yüzde 51 oy almayı başardı. 2009 seçimlerinde MHP'den seçilen Cengiz Özalp, bir süre sonra Ak Parti'ye geçmişti. Özalp'in yeniden aday gösterilmediği ilçede Ak Parti'den Tuncer Kaplan seçimin galibi oldu. Başbakan Erdoğan'ın parti toplantıları için tercih ettiği ilçe olan Kızılcahamam'da ise MHP'li ilçe belediyesini bu kez Ak Parti kazandı. Ak Parti Kızılcahamam'da 2009'da yüzde 40 olan Oyunu yüzde 53'e yükseltti.

3 kadın aday yarıştı

Ankara'da belediye başkanlığı için 3 kadın aday yarıştı. Ak Parti adayları Filiz Ulusoy Kalecik'te, Güdül'de ise Havva Yıldırım başkanlık koltuğuna oturdu. CHP'nin Pursaklar adayı Hüsniye Erdoğan ise seçilemedi. Yıldırım, aynı zamanda Ankara'daki ilk başörtülü başkan oldu.

Nallıhan'da 2009'da yüzde 34 oy alarak ikinci sırada bulunan Ak Parti, yüzde 48,3'lük yeni oy oranıyla seçimi kazandı. Evren'de de Nallıhan gibi Ak Parti, MHP'li başkanları geride bırakarak, ilk sırada yer aldı. Gölbaşı'nda ise Yakup Odabaşı ile yeniden seçime giren MHP bu kez başarılı olamadı. Ak Parti adayı Fatih Duruay, seçimi kazandı. Mamak'ta iki dönem belediye başkanlığının ardından Ak Parti'den 2009'da Elmadağ'dan aday gösterilen Gazi Şahin, 30 Mart'ta da koltuğunu korudu.

CHP merkeze sıkıştı

Büyükşehir belediyesi seçimlerinde oylarını önemli ölçüde artıran CHP, ilçelerde ise oy oranı kısmen yükselmesine rağmen başkanlıkları kazanmayı başaramadı. CHP'nin 4 olan belediye sayısı 2'ye düştü. CHP adayları, Kalecik ve Ayaş'ta koltuğu Ak Partili rakiplerine kaptırdı. CHP'nin oy oranlarını nüfusu yoğun iki merkez ilçe sağladı. Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu içinde kalan kısmı ile Çayyolu, A. Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahallelerinin Yenimahalle sınırlarından alınarak Çankaya'ya bağlanmasıyla seçmen sayısı 602 binden, 683 bine yükselen Çankaya, Ankara'da en fazla seçmene sahip olan ilçe konumuna yükselmişti.

Çankaya'da CHP yüzde 67.2

Çankaya'da CHP yine Türkiye genelindeki en yüksek oy oranlarından birine imza attı. Bülent Tanık'ın yerine aday gösterilen Alper Taşdelen, yüzde 67,2'lik oy oranıyla başkanlığa seçildi. 2009'da CHP'nin oy oranı yüzde 58,4 olmuştu. Ak Parti, Çankaya'da işadamı Barış Aydın ile seçime girdi, ancak oy oranında önemli bir artış gerçekleştiremedi. Çankaya'da 2007'de oy oranlarını artıran ve CHP oylarının yarısı kadar oy alabilen Ak Parti, yeniden dörtte bir oranında oy aldı.

Yenimahalle'de CHP

Büyükşehir Belediyesi Yasası'nın en çok etkilediği ilçe olan Yenimahalle'de ise CHP adayı Fethi Yaşar, ikinci kez seçilmeyi başardı. İlçenin CHP'nin oy deposu olarak görülen bölgelerinin yasayla Çankaya'ya katılması ile kritik bir duruma gelen Yenimahalle'de 2009'da yüzde 40 oy oranıyla seçilen Yaşar, bu kez oyların yüzde 50,9'unu aldı. Ak Parti ise oy oranını yüzde 36'dan 37,1'e yükseltti. Çevre ilçelerde ise CHP hiçbir belediyeyi kazanamazken sadece 5 belediyede ikinci parti olabildi.

MHP sadece Etimesgut'ta

Çevre ilçelerde önemli sayıda seçmeni bulunduğu belirtilse de bu durumu sandığa yansıtamadı. MHP'nin 5 olan belediye sayısı 2'ye düştü. MHP, Gölbaşı, Evren ve Kızılcahamam'ı Ak Parti'ye kaptırırken, Polatlı'yı Ak Parti'den almayı başardı. CHP, Ak Parti ve MHP'nin iddialı olduğu Etimesgut seçimlerinde ise Enver Demirel koltuğunu korudu ve MHP'nin ikinci dönem bu ilçeyi yönetmesini sağladı.Büyükşehir Yasası ile seçmen sayısı 100 binden fazla artan ilçedeki seçimde Demirel de yüzde 39,7'lik oy oranı elde etti.

DP sürprizi

Haymana'da da Ak Parti başarılı olamadı. Belediye Başkanı Hacı Aysu'yu yeniden aday gösteren Ak Parti, oy oranlarında 2 puanlık bir düşüş yaşayarak yüzde 37,3 oy aldı. Ancak DP adayı Özdemir Turgut yüzde 44,2'lik oy oranıyla başkanlığa seçildi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 1
  • cemal 10 yıl önce Şikayet Et
    yenimahalle, çankaya ve mamak. bu bölgelerdeki sandıklar yeniden tarafsız bir kurul tarafından sayılırsa o zaman görün siz ak partinin oylarının ne kadar arttığını. adamlar sandık başkanları da dahil olmak üzere bütün müşahitleri de tehdit ederek istedikleri gibi at koşturdular. mamak tarafında kaç tane sandıkta olaylar çıktı. bunun müsebbibi de şuan çok masum gibi görünen chpliler ve aşırı sol gruplardır. tabi başlarındaki eski hızlı ülkücü başkan adayları ve genel müdür kk nin de etkisi çok büyük. utanmadan çıkıp oylarımıza sahip oluyoruz namusumuza sahip çıkıyoruz diye konuşuyor. yazıklar olsun davasını satanlara. yazıklar olsun oyunu kiraya verenlere. yazıklar olsun insanları tehdit ederek sandık başında olmadık filimler çevirenlere...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır