Teröre rağmen yılmayan tek şehir!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Haber7'ye önemli açıklamalarda bulundu.

Teröre rağmen yılmayan tek şehir!
Teröre rağmen yılmayan tek şehir!
GİRİŞ 20.11.2015 11:21 GÜNCELLEME 21.11.2015 01:16
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

İbrahim Günay'ın haberi

Çiftçi, Şanlıurfa'daki Suriyeli sığınmacı sayısının 520 bini bulduğunu bu nüfusa rağmen şehirde herhangi bir sorun yaşamadıklarını ama maddi desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Çiftçi ayrıca son günlerde yaşanan terör olaylarına rağmen Şanlıurfa'ya gelen turist sayısının önceki yıla oranla aynı olduğunu, terörün Şanlıurfa turizimini etkileyemediğini söyledi.

İşte Çiftçi ile yaptığımız söyleşiden başlıklar:

1 Kasım seçimleri Şanlıurfa’da nasıl geçti?

- 1 Kasım seçimleri zaten sonuçlar itibariyle de Şanlıurfa da çok başarılı geçtiği görülüyor. Seçim propagandalarında da çok Şanlıurfa aslında bir huzur şehri insanlarımız şuan  çok mutlu bir şekilde özellikle sonuçların ortaya çıkması ile birlikte artık geleceklerine bakıyorlar, günlük yaşamlarındalar. Seçim çalışmalarında da biz alan hakimiyetini sağladık. Alanda gezerken Şanlıurfa zaten dokusu itibariyle teknik yapısı itibariyle aslında kardeşçe yaşayan bir şehir. Her ne kadar şöyle 7 Hazirandan sonra Şanlıurfa bazı olaylarla karıştırılmak istendiyse de halkımız ferasetiyle bunu çok güzel bir şekilde çözdü, önledi. Gerçekten çok rahat bir şekilde kendinden emin %64,5 oranda iktidar partisi AK Parti’yi destekleyerek aslında üzerine düşen görevi yaptı.

Suriyeli sığınmacılar sizin için bir sorun teşkil ediyor mu?

- Şimdi şunu belirtmek istiyorum. Olaylar meydana geldiğinde yani Suriye’deki savaş başladığından bu yana 250 km’lik sınırla Şanlıurfa mülteci olarak misafir olan sığınmacı kardeşlerimize güzel bir ev sahipliği yaptı.

Zaten gerek Suruç Kobani, Telabiyat, Akçakale, Resulayn, Ceylanpınar zaten bu şehirler akraba şehirler doku itibariyle sosyolojik itibariyle akrabalar. Şimdi hem bu hukuka dayalı olarak hem Şanlıurfa’nın misafirperverliği Şanlıurfa’nın göstermiş olduğu hoşgörü, kardeşlik oku, aynı kıbleye yönelmemiz,  aynı Allah’a inanmamız inanç kardeşlerimizi güzel bir şekilde şehir bağrına bastı, aldı kabullendi. Hiç bir sorunla bugüne kadar karşılaşmadık. Bakın bu 3 buçuk yıla aşkın bir süredir mülteciler geliyor Bir muhacir ensar hukuku çerçevesinde aldı şu an gerek entegrasyon gerek gelen çocukların eğitimi, ailelerin eğitimi gerekse de esnaf olarak sanat olarak sanatkar olarak kendi mesleklerini icra etme noktasına Şanlıurfa mahalle olarak benimsemiş durumdadır. Yani artık tanıyor, biliyor onlarda bir mahallenin bir parçası aynı sokakta iş yerleri var içselleşmiş durumda. Bu güne kadar sizin de muhakkak dikkatinizi çekmiştir.

520 BİN MÜLTECİYİ BARINDIRIYORUZ

Ulusal anlamda veşi olan hiçbir sorun olmamıştır. Sosyal anlamda yaşam olarak hiç problem yaşanmadı. Evet tabiki şuan 520 bin gibi bir mülteci Şanlıurfa da yaşıyor. Bunun şehre getirmiş olduğu bir yük vardır. Bunu atlayamayız. Çünkü bu kadar nüfus ister istemez yani alt yapıyı büyük bir yük getiriyor. İçme suyu olarak, trafiğe olarak çevre olarak bir yük getiriyor. Getirmediği söylenemez. 520 bin gibi bir nüfustan bahsediyoruz. Ama bizler belediyeler olarak,  sivil toplum örgütleri olarak, hayır kuruluşları olarak yine hükümetimiz AFAD üzerinden giyim yardımları, barınma, eğitim yardımlarında bununla birlikte Gençlik Merkezleri açtık. Bunların tamamına bizler dediğimiz gibi kardeşimiz olarak gördük şu anda da yapmaya devam ediyoruz. Ama bu günleri unutmayacaklardır. Altın harflerle tarihe yazılacaktır. Sadece her şey ekonomik değildir.

Terörün Şanlıurfa turizmine olumsuz etkisi oldu mu?

- 7 Haziran seçiminden sonra terör olayları turizmimizi etkiledi. Fakat şunu belirtmek istiyorum. Bilinçli bir terör söz konusu. Gerek Suruç, Ceylanpınar olayları bilinçli bir şekilde Şanlıurfa seçildi. bu ilçeler seçildi. Dolayısıyla şiddetin terörün insanlarla hiç alakası olmadığı sokakların çok rahat olduğu gerçekten güvenlik ortamının sağlandığı, nasıl ki şuan İstanbul’da rahat bir şekilde dolaşabiliyorsak Şanlıurfa’nın tüm ilçelerinde de bu rahatlık var. Fakat imaj bu ya Kobani’den başlayan sanki Kobani savaşı bizim ülkede oluyormuş gibi Şanlıurfa’da oluyormuş gibi bir yansıma oldu bir algı oluştu bunu net ifade etmek gerekiyor.

Dışardaki basın ruhsal anlamda bu haberlere bakan insan dolayısıyla rezervasyonlarını iptal etti. Yani bu kadar kutsal mekan Şanlıurfa’ya bakıyorum. Gerçekten yani insanlığın atası. Yani hepimizin atası bir şehir. Halil İbrahim’in o feyzinden o bereketinden, sofrasıdan,  sabrından, bir balıklı göl havzasından gerçekten Göbeklitepe’den, ilk tarihin başladığı noktadan, ilk yerleşim yeri, ilk inanç merkezi, Harran’ın kültürü, eğitimi, dokusu Halfeti’nin tabi güzelliği su ile doğanın buluştuğu enfes yer saklıcennet olarak bilinen bu mekanlarda insanlığın faydalanması gerekiyor Şuan ortamın çok rahat olduğunu belirtmek istiyorum çokta güzel canlanma baş gösterdi biz buradan gerçekten Şanlıurfa’mıza geliniz diyoruz. Atanızın şehri peygamberlerin şehri Şanlıurfa gerek mozaik müzesi gerek kent arkeoloji müzesi şuan ülkemizin bir numaralı müzeleriden birisi.

TERÖRE RAĞMEN DOĞUDA YILMAYAN TEK ŞEHİR

- 2014 yılında 950 Bin turist sayımız varken, bu yıl 814 bindeyiz. Şanlıurfa da sonradan bir artış vardı. Eğer bu olaylar olmasaydı hedefimiz 2 milyondu. Yani yine kayıptayız Ama kardan zarar etmiş oluyoruz. Her ne kadar 2014 ün rakamını da yakalasak 2015 yılında zarardayız. Çünkü halk huzuru barışı seven bir halk Bu şehir gerçekten güvenli bir şehir bu şehir kucağını açmış bir şehir, feyzin hakim olduğu bir şehir, bereketin hakim olduğu bir şehir tarihi dokusuyla insan yapısıyla kültürüyle sanatıyla, sıra geceleriyle, mutfağıyla tadıyla gelip görülmesi gereken bir şehir Şanlıurfa Hiç çekinmeden herkesi davet ediyorum.

ARTIK TERÖRLE ANILMAK İSTEMİYORUZ

- Şimdi Paris’te bir olay yaşandı Bu Paris’in güvenlikli olamadığını mı gösteriyor.

Biz 24 Kasım da bütün bölge belediye başkanlarıyla bir araya geleceğiz Genel anlamda bir çalışma yapacağız Artık terörle anılmak istemediğimizi şiddetle anılmak istemediğimizi resmi rakamlar ortada güvenlikli bir şehir ama istiyoruz ki caddelerimiz canlansın insanlarımız gelsin esnafımız canlansın.

ŞANLIURFA’YA BÜYÜK PROJELER

Kültürel proje spor tesisleri içinde barındıran 1.861.000 kareyi kapsayan bir yeşil alan projesine başladık. Yine Şanlıurfa da çok önemli olan kavşak köprülü kavşaklar ilkinin temelini attık Turizm projelerimiz var. Kale eteği projemizi başlattık Roma döneminden gelen kayalık mezarlıkları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Biz çalışmalara devam edeceğiz Şanlıurfa’yı seviyoruz insanlarımızı seviyoruz sevgiyle onlara hizmet edeceğiz.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 53
  • murad 8 yıl önce Şikayet Et
    Seni seviyoruz yiğidi bol şehir.Fakıbabaların,Nihat çiftçi gibi yürekli insanların diyarı.
    Cevapla
  • seyfi 8 yıl önce Şikayet Et
    Terörün giremediği şehir mi? Öcalan İzmirli o zaman.
    Cevapla
  • perihan 8 yıl önce Şikayet Et
    gaziantep de günbeydoğu şehri
    Cevapla
  • vvv 8 yıl önce Şikayet Et
    bundan sonrada giremez zaten dunya kadar surıyelı geldı ama mesele artık nerde ne kadar pkklı var meselesı olmakdan cıkdı şimdi rusya ve abd sorunu var ve ellerınde cok gelişmiş silahlar var malesef türkmen kardeşlerımızın üzerınde denıyorlar yanı demek istedıyım eyer teknolojıye bılıme önem vermezsek nerde pkklı cok nerde az pekde bı önemi yok artık harput urfa meselesıne gelınce arkadşım gıt osmanlı kayıtlarını araştır orda var gercek yani
    Cevapla
  • Fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    Adıyamanı bir kaç kişi yüzünden terör şehri zannediyorlar Adıyamanda kürt mitingi olmuştu Adıyamanlı yok denecek kadar azdı diğerleri hep çevre illerden gelmişlerdi. Çok şükür Adıyamanda ne bir olay nede bir şey oldu. Kuzenim geldi İzmir'den diyordu Annem gil göndermiyor terör için ama geldim buraya terör ile ilgili bir şey görmedim dedi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!