'Z kuşağı' deyip geçmeyin

İşte tipik bir 'Z kuşağı' çocuğun davranışı... Uzmanlar onlara 'Ekran Nesli' diyor.

 'Z kuşağı' deyip geçmeyin
'Z kuşağı' deyip geçmeyin
GİRİŞ 01.06.2016 11:21 GÜNCELLEME 01.06.2016 11:21

Washington Post, son dönemde özellikle akıllı telefonların giderek yayılması, kullanım yaşının düşmesi ve sosyal medyanın geleneksel medyanın dahi üzerine çıkması nedeniyle 13 yaşındaki çocukların bile günlerinin büyük bir bölümünü 'ekran başında' geçirir hale geldiklerini yazdı. Uzmanlar, sürekli ellerinden telefon düşmeyen, cep'ten ayırdıkları vakti de laptop başında geçiren gençler için 'Ekran Nesli' adını taktı.

İşte tipik bir ekran nesli çocuğunun okuldan eve aile arabasında yaptığı 20 dakikalık seyahat:

* Katherine Pommerening, aile aracının ön koltuğunda oturuyor. 2002 doğumlu. Psikologların 'Z Jenerasyonu' adını verdiği neslin temsilcisi.

* Araca biner binmez annesinin 'Hazır mıyız' sorusunu duymazdan geliyor. Çünkü o an gözü telefonunda. Ekranda Instagram açık. Arkadaşlarının paylaşımlarına bakıyor. Bir süre sonra sıkılıp kapatıyor.

* Haber aplikasyonunu açıp magazin haberlerini kontrol ediyor. Birkaç habere göz gezdirdikten sonra kapatıyor.

* Yeniden Instagram'a dönüyor. Yeni paylaşım yok. Kapatıyor.

* Spor haberleri aplikasyonunu açıyor. Vazgeçip telefonu tuş kilidine alıyor.

* Sadece birkaç saniye sonra yeniden gözü telefonda. Spotify'ı açıp bir şarkı açıyor.

* Şarkı çalarken Fitbit aplikasyonunu açıp gün içinde kaç adım attığına bakıyor.

* Yeniden Instagram açıyor. Yeni paylaşım yok. Bu kez Snapchat açıyor. Paylaşım videolarını izliyor.

* Tırnak ojeleriyle sanat konusunda bir video izlerken aracın bir tümsekte sallanmasıyla yüzünü kaldırıyor. Eve gelmişler...

KİTAP NESLİ

Telegraph gazetesine göre ise erken yaşlarda çevresindeki 'Ekran nesli' üyelerinden farklı olmayı isteyen gençlerin farklılaşmak için kullandığı araç ise artık kitaplar oldu. 140 karakterle sınırlı Twitter özellikle gençler arasında yaygınlaşıp, haberler de internetten alınmaya başladığından beri gençler uzun yazıları okumaz oldu. Ancak arkadaşları arasında farklı görünmek isteyenler yeniden kitapa yöneliyor.

Kitap okumak, bütün saatlerini cep ya da laptop ekranı önünde geçiren kişilere göre daha 'cool' bir davranış olarak görülüyor. Bu da bazı gençlerin 'farklı kimlik' mesajı vermek için çantalarında kitap taşımaya başlamasına sebep oldu. Bu gençler tabletten ya da online kitap okumak yerine bizzat kitapçılara gidip kitap alarak bunları kamuya açık yerlerde insanların göreceği şekilde okumayı tercih ediyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!
AK Parti'de reform adımları