Çocuğunuz aşırı efor harcadığı zaman...

Yaz aylarında sıcaklıkların artış göstermesi, hamileler ve yaşlılarla birlikte çocukları de negatif etkiliyor.

Çocuğunuz aşırı efor harcadığı zaman...
Çocuğunuz aşırı efor harcadığı zaman...
GİRİŞ 07.07.2016 11:45 GÜNCELLEME 07.07.2016 11:48

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül, yazın bebek ve çocukların sıkça karşılaştığı rahatsızlıklarla ilgili önemli bilgiler verdi:

ÇOCUKLARDA YAZ İŞTAHSIZLIĞI SIK GÖRÜLÜYOR

Yaz aylarında çocuklar hem sıcaklıkların artması hem de bu aylarda aşırı efor harcamaları nedeniyle normalden fazla sıvı alırlar. Üstelik suyu da yemek öncesi veya olur olmadık zamanlarda içerler. Bu durum zaten küçük olan mide kapasitesini de etkileyerek çocukların iştahlarını kapatır. Ayrıca dışarıda zaman geçirmekten keyif alan çocuklar eve dönüp yemek yemek istemeyebilirler.

- Çocuklarda oluşan iştahsızlığı azaltmak için ebeveynlerin çocuklara yemek yerken çok fazla uyarı yapmaması ve ısrarda bulunmaması gerekir. Bu sorunla başa çıkmak için çocuğunuzla yemek yerken farklı yemekler yemeyin. Aynı ortak menüde yemekler yemeniz çocuğunuzun yemesini daha kolaylaştıracaktır. Çocuğun tabağına konulan besinin miktarı da çok önemlidir. Çocuğun yiyebileceği kadar besin konulmalıdır, yemeği bitirme hazzı yaşamalıdır.

- Önemli olan bir diğer nokta; çocuğun ne kadar yediği değil, nasıl gıdalar yediğidir. Özellikle iştahı az olan çocuklara besin kalitesi yüksek gıdalar verilmeye çalışılmalı ve kesinlikle miktar için zorlama yapılmamalı, bunu çocuğun belirlemesine izin vermelidir.

İÇİLEN SULARIN TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

İshal: Artan sıcaklıklar ile birlikte çocuklarda görülen ishallerde artış göstermektedir. İshale neden olan pek çok durum mevcuttur. Bunların başında mikrobik ishaller gelmektedir ki, yaz ishalleri de bu gruptandır.

Yaz aylarında artan sıcaklıklar beraber gıdaların içindeki mikroorganizmaların çoğalması hızlanır. Yaz mevsiminde seyahatlerin artması ve beslenme düzeninin değişmesi, yaz aylarında artan sineklerin besinler arasında bulaş taşıyan köprü vazifesi görmesi nedeniyle yazın ishal şikâyetleri daha da artar.

- Çocuğunuza temiz olduğuna inandığınız suları içirin. Eğer su konusunda emin değilse-niz, suyu en az 10 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına geldikten sonra içirin. Bebeğinizi sildiğiniz ya da banyo ettirdiğiniz suların temiz olup olmadığı¬na dikkat edin. Eğer emin değilseniz, suyu en az 10 dakika kaynatın ve ılık hale geldikten sonra kullanın. El temizliğine dikkat edin ve ellerin sık sık yıkanmasını sağlayın. Yemek yemeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin yıkanmasına özen gösterin.

- Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edin. Taze meyve ve sebzeleri yıkamadan yedirmeyin.

- Et, balık ve deniz ürünlerini iyice pişirin. Peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünlerin pastörize sütten yapıldığına emin olun. Sokaktan yiyecek almamaya dikkat edin.

- Tedavinin esası, kusma ve ishal yoluyla kaybedilen sıvı ve tuzların, ağız yoluyla hastaya verilmesi ve neden olan mikroba karşı antimikrobiyal tedavinin birlikte uygulanmasıdır. Ağız yoluyla gerektiği kadar sıvı verilemiyorsa; o zaman hasta hastaneye yatırılarak damar yoluyla aynı tedavi verilir.

GÜNEŞİN AZI KARAR FAZLASI ZARAR

Güneş çarpması ve yanığı: Yaz mevsiminin gelip sıcakların artmasıyla beraber güneşin zararlı olan UV ışınlarının yeryüzüne ulaşma yoğunluğu da artıyor. Ozondaki delinme, güneşin cildimize vermiş olduğu zararlı etkileri arttırıyor.

Günümüzde güneşin giderek artan zararlı ışınlarından dolayı çocukların yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmadan güneşe çıkmaması gerekmektedir. Sürekli güneş kremi sürülerek güneş ışığına çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Çocuklar dışarıya çıkarılırken kullanılan güneş kremleri, ultraviyole ışınlarını yüzde 98’e varan ölçüde düşürdüğü için D vitamini eksikliğine neden olabiliyor. 

Güneşe çıkarken dikkat edilmesi gerekenler: Özellikle 6 ayın altındaki bebeklerin direkt güneş ışığına maruz kalması önlenmeli, gölge yerler (ağaç altı, şemsiye gibi) tercih edilmelidir. Güneşe çıkmadan yarım saat önce kremi mutlaka kullanılmalıdır. Ancak güneşin dik açıyla gelmediği 11.00– 16.00 saatleri dışındaki saatlerde çocukların D vitamini alması açısından yarım saat dışarı çıkılması sağlıklıdır.

Sıcak çarpmasından çocuklarımızı korumamız gerekmektedir. Özellikle havuz başı oyunlar 15 dakikadan uzun sürmemeli, uzun sürecek oyunlarda ise çocuğa bol sıvı verilmelidir. Terleten giysiler giydirilmemeli, açık renkli ve ter çeken giysiler giydirilmelidir.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eurovision'dan skandal Filistin kararı! Sertap Erener yine de gidecek mi?
Öğrenciler tekme tokat birbirine girdi: 7'si bir olup bayıltana kadar dövdü!