Yınal Bey kimdir? İbrahim Yınal ve Tuğrul Bey öz kardeşi mi? İbrahim Yınal nasıl ihanet etti?

Büyük Selçuklu Devleti mensubu İbrahim Yınal Bey, yaşadığı dönemdeki faaliyetleri ile adını tarihe yazdırdı. Peki İbrahim Yınal Bey aslında kimdir? İbraaim Yınal, Tuğrul Bey ve Çağrı Bey ile kardeş mi? İbrahim Yınal isyan etti mi? İbrahim Yınal'ın ölümü ve hayatına ilişkin bilgiler...

Yınal Bey kimdir? İbrahim Yınal ve Tuğrul Bey öz kardeşi mi? İbrahim Yınal nasıl ihanet etti?
Yınal Bey kimdir? İbrahim Yınal ve Tuğrul Bey öz kardeşi mi? İbrahim Yınal nasıl ihanet etti?
GİRİŞ 07.02.2022 21:45 GÜNCELLEME 07.02.2022 21:45 KAYNAK DERGİPARK
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İbrahim Yınal, Selçuklu Devleti mensubudur. Doğum yılına ilişkin net bir bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak 11. yüzyılda yaşadığı bilinmektedir. Lakabı Seyfüddevle'dir. Selçuklu Devleti'nin kurucuları Tuğrul Bey ve Çağrı Beyler'in anne bir kardeşidir. Babası Yusuf Yınal Bey'dir. 

Çağrı ve Tuğrul Bey'in annesi, eşi Mikail B. Selçuk'un vefatının ardından, eşinin erkek kardeşi Yusuf Yınal Bey ile yeniden evlendi. Eski Türk geleneğinde eşin ölümün ardından eşin kardeşi ile gerçekleşen evlilik 'levirat' ismi ile zikredilir ve makbul karşılanırdı. Bu çerçevede gerçekleşen evlilikten İbrahim Yınal Bey dünyaya geldi. 

Tarih sahnesinde yer alan İbrahim Yınal Bey daha çok asi davranışları ile akla gelmektedir. Selçuklu Devleti hükümdarı Tuğrul Bey'in, batıya doğru büyüme çalışmaları kapsamında İbrahim Yınal da komutan olarak görevlendirildi. Yıllar içinde Nişabur'u ele geçirdi ve Devleti'n hakimiyetini kurmasına zemin hazırladı. 

Cihan Piyadeoğlu'nun makalesinden elde edilen bilgiye göre, İbrahim Yınal Rey gibi önemli bir şehrin alınmasında önemli rol oynadı. Daha sonra Rey'in çevresini de ele geçirdi. 

Tuğrul Bey, Rey'e geldikten sonra şehri teslim aldı. Bu durum 2 kardeşin arasının açılmasındaki ilk neden olarak kabul edilmektedir. Çünkü İbrahim Yınal, kendi hakimiyetliği ile şehri yönetmek niyetindeydi. Daha sonra İbrahim Yınal, Tuğrul Bey'in emri doğrultusunda Kirman'a gönderildi. Ancak İbrahim Yınal bu durumu kabullenmedi ve yeni yerle keşfetmek üzere başına buyruk eylemler gerçekleştirdi. Bazı girişimleri Tuğrul Bey tarafından engellendi. 

Azerbeycan ve Anadolu faaliyetlerinde İbrahim Yınal'ın pozitif etkisi çok sayıda tarihçi tarafından kabul edildi. Bir dönem Azerbeycan Genel Valiliği'nde görev aldı. 

Alparslan kimdir ve nasıl öldü? sultan Alparslan'ın babası kimdir? Sultan Alparslan oğulları...Alparslan kimdir ve nasıl öldü? sultan Alparslan'ın babası kimdir? Sultan Alparslan oğulları...

İSYAN ETTİ!

İbrahim Yınal Anadolu ve Azerbeycan faaliyetleri çerçevesinde Hemedan şehri ve El-Cibal Bölgesi'nde hakimiyet kurdu. Hükümdar Tuğrul Bey, bu bölgeleri İbrahim Yınal'dan istediyse de, o bunu kabul etmedi. Durum böyle olunca iki kardeş arasında husumet başladı. Mücadele sonunda Tuğrul Bey Bölge'yi ele geçirdi, İbrahim Yınal ise kaçarak Sermac Kalesi'ne sığındı. 

Tuğrul Bey, askeri gücü sayesinde İbrahim Yınal'ı yanına getirtti ve onu affetti. Ardından İbrahim Yınal, Tuğrul Bey'in hakimiyeti altında görevler almaya devam etti. 

İKİNCİ KEZ İSYAN ETTİ! 

İbrahim Yınal'ın isyanının üzerinden yıllar geçtikten sonra, Tuğrul Bey Musul'u ona emanet etti. Tuğrul Bey bu görev, İbrahim Yınal'ın güven anlamında kendisini kanıtlaması için bir fırsat olarak görüyordu. Ancak İbrahim Yınal yeniden isyan etti.

Tuğrul Bey'in bilgisi dışında hareket eden Yınal Bey, Musul'u terk ederek önceden ele geçirdiği El-Cibal'e göç etti. Bu düpedüz isyandı. İbrahim Yınal, bu eylemi isyan etmek amacıyla gerçekleştirmediği konusunda kendini ispat etmeye çalışırken, bu karışıklığı fırsat bilen eski Musul hakimi Kureyş B. Bedran bölgeyi kuşattı. 

İBRAHİM YINAL NASIL ÖLDÜ?

Bu dönemde Hemedan'a giden İbrahim Yınal, yanına çok sayıda Türkmen'i çekerek isyan hazırlıklarına başladı. Tuğrul Bey'den memnuniyet duymayan ahaliyi etrafına topladı ve gittikçe kalabalık hale geldi. 

Yeğeni Alparslan'ın da desteğini alan Tuğrul Bey, İbrahim Yınal Bey'in ordusu ile karşı karşıya geldi. İbrahim Yınal'ın ordusu yenik düştü. Esir alınan İbrahim Yınal bu kez affedilmedi. 

İbrahim Yınal abisi Tuğrul Bey'in yayının kirişi ile boğularak öldürüldü. 

YORUMLAR 5
  • çetin aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    filimlerde izleyerek tarihi yorumlamayın selçuk devletine hizmet eden selçuklunun bir çok topragını ibrahim yınal almıştır. Selçuklu Devletinin bel kemiğidir ibrahim yınal dandanakan dan tutunda pasimlere kadar trabzon sınırlarına kadar dayanmış bir dehadır. selçuklunun başkenti rey, musulu birçok yeri ibrahim yınal almış ve elçuklu topragı yapmıştır. ibrahim yınal hain değildir. deha bir komutandır. sultan alparslan hep doğuda idi anadoluya geliş tarihine bir bakın anadoluya geldi urfayı kuşattı ve alamadı mısıra sefer düzenledi ordu mısırda iken beyler düşmanı malazgirtde karşiladı 40 askeri ile savaş meydanına geldi zafer beylerindir. alparslanın değil
    Cevapla
  • Harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu şahsın babası İbrahim Yınal sanırım,.
    Cevapla
  • ismailbey 2 yıl önce Şikayet Et
    vatana ihanette kardeş bağı geçmez gereği neyse yapılmalıdrı..
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    zalime merhamet mazluma ihanettir kuruluş osman burak özçivit
    Cevapla
  • abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    devlette zaafiyet mazluma ihanettir.
    Cevapla