Avrupa tarihinin kara bir lekesi: Bagamoyo

Tanzanya'nın Hint Okyanusu kıyısındaki Bagamoyo kasabası, tarihi kalıntılarıyla bölgedeki köle ve sömürgecilik tarihini gün yüzüne çıkardı.

Avrupa tarihinin kara bir lekesi: Bagamoyo
Avrupa tarihinin kara bir lekesi: Bagamoyo
GİRİŞ 11.05.2017 12:22 GÜNCELLEME 11.05.2017 12:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Almanların Doğu Afrika'daki sömürge yönetiminin başkenti olan, Tanzanya'nın Bagamoyo kasabasındaki kalıntılar, sömürgecilik tarihinin kanlı ve çirkin yüzünü gözler önüne seriyor.

Tanzanya'nın Darüsselam şehrinin 75 kilometre kuzeyindeki kasaba, "Alman Doğu Afrikası" olarak adlandırılan bugünkü Tanzanya, Ruanda ve Burundi'nin büyük kısmını içine alan sömürge yönetiminin bir dönem başkentliğini yaptı.

Bölgedeki ilk misyonerlik çalışmalarının başladığı ve ilk kilisenin inşa edildiği kasaba, Almanlardan sonra uzun yıllar da İngilizler tarafından kullanıldı.

İSLAM'IN BÖLGEDEKİ VARLIĞI ÇOK ESKİ

Kasabadaki, 13'üncü yüzyıla ait çok sayıda türbe ve mezarlık ise İslam'ın bölgedeki varlığının aslında ne kadar eski olduğunu gösteriyor.

Köle ticaretinin ana merkezlerinden olan Bagamoyo, Zanzibar Adası'na yakınlığı sebebiyle stratejik öneme sahipti ve 17'nci yüzyıldan 19'uncu yüzyılın sonlarına kadar büyük ölçüde Umman Sultanlığı'nın kontrolü altında kaldı. 17'nci yüzyıl öncesinde bazı gıda maddelerinin taşımacılığının yapıldığı Bagamoyo, bu tarihten sonra Avrupa ve Amerika'da artan köle ve fil dişi ihtiyacının karşılanmasında kullanılan yeni bir merkez oldu.

Afrika'nın iç kesimlerinden sahile getirilen köleler bazen aylarca bazen de yıllarca yolculuk yapmak zorundaydı. Bitkin düşen ve hastalanan köleler yola devam edemeyecekleri anlaşıldığında öldürülüyordu.

BİTTER KOLA YEDİRDİLER

Kölelere yol boyunca ayakta kalmaları ve enerji toplamaları için ise "bitter kola" ismindeki bir tür yemiş yediriliyordu.

Doğu Afrika'da 19'uncu yüzyılda topraklarından koparılan Afrikalı kölelerin yüzde 23'ü Arabistan, İran ve Hindistan'a, yüzde 18'i Güney Afrika ve Amerika'ya, yüzde 6'sı ise Fransızların şeker kamışı tarlalarında çalıştırılmak üzere Reunion Adası'na ve Mauritius'a götürüldü.

ALMANLARA İSYAN EDENLERİN HEPSİ ASILDI

Almanlar 19'uncu yüzyılın sonlarında bölgede kontrolü ele geçirdikten sonra kasabayı başkent ilan ederek tüm Doğu Afrika sömürgelerinin yönetildiği bir idari merkez yaptı.

İSYAN EDEN ÇOK SAYIDA KİŞİ KATLEDİLDİ

Halkın kendi topraklarını Almanlara teslim etmek istemediğini dile getiren Lasway, isyan eden çok sayıda kişinin ise katledildiğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Mizah 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizi her fırsatta soy kırmakla suçlayanların kirli tarihi. Yüzlerine tükürsek yüzleri şereflenir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünya Filistin'i tanıyor! Yeni adımı duyurdular: Büyükelçilik açıyoruz
ABD'den İsrail'e peş peşe uyarı! Blinken: Büyük bir direniş olur!