Ruhani, Ukrayna'dan özür diledi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, düşürülen uçak nedeniyle Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i arayarak özür diledi. Ruhani, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

GİRİŞ 11.01.2020 21:42 GÜNCELLEME 11.01.2020 22:00
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Ukrayna'dan yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i arayarak Tahran'da düşürülen yolcu uçağı sebebiyle İran adına özür dilediğini iletti.

 

 

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, İran’ın 'yanlışlıkla'vurduğunu açıkladığı Ukrayna uçağı ile ilgili olarak, Ukrayna tarafına bütün görsel verilerin ve soruşturma için gerekli diğer materyallerin verildiğini açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, İran’a giden Ukrayna heyetine, İran tarafının bütün fotoğraf, video ve Tahran’da hala devam eden sürecin değerlendirilmesi için gerekli olan diğer bütün malzemelerin verdiği belirtildi. Açıklamada ayıca, Ukraynalı uzmanların gerekli bütün hukuki süreçleri işletebilmek için bölgede çalışmaya devam ettikleri ifade edildi.

 

 

UKRAYNA'DAN İRAN'A SÜRE

Ukrayna Havayolları (MAU) Başkan Yardımcısı İgor Sasnovskiy, İran’ın düşürdüğü Ukrayna uçağına ilişkin olarak açıklamada bulundu. Sasnovskiy, “Soruşturmayı sürdüren ülke yani İran, 30 gün içinde soruşturmayı bitirerek elde ettiği sonuçları açıklamak zorunda. 8 Şubat’a kadar bu sonuçların açıklanması gerekiyor” dedi.

DNA TESTLERİ YAPILIYOR

Konuya ilişkin bir diğer açıklama da Ukrayna Havayolları Başkanı Yevgeniy Dıhne’den geldi. Dıhne konuya ilişkin, “Ölen vatandaşlarımızın cesetleri 4 farklı hastanede inceleniyor ve DNA testleri yapılıyor. DNA testlerini hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Kazada ölenlerin birçoğu İran’da defnedilebilir. Çünkü yakınları ve aileleri orada bulunuyor” ifadelerini kullandı.

İran’ın uçağı düşürdüğünü itiraf etmesi ve kara kutuyu Fransa’ya göndereceğini açıklamasının ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek, kara kutunun incelenmesine dair detayları görüşmüştü.

İRAN’DA UKRAYNA UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ PROTESTO EDİLDİ

İran’ın başkenti Tahran’da bir grup üniversite öğrencisi, Ukrayna’ya ait yolcu uçağının düşürülmesini protesto etti.

İran’ın başkenti Tahran’da bulunan Emir Kebir ve Şerif Üniversiteleri önünde bir grup öğrenci, düşürülen Ukrayna uçağında ölenler anısına merasim düzenlerken, tören kısa sürede, hükümet karşıtı gösteriye dönüştü. Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu gösteride, hükümeti uçağın düşürülmesi nedeniyle eleştiren öğrenciler, İranlı yetkilileri ve hükümeti istifaya çağırırken, rejim karşıtı sloganlar atıldı.

RUHANİ VE JUSTİN TRUDEAU GÖRÜŞMESİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptıkları telefon görüşmesinde düşürülen Ukrayna uçağını ele aldı. 

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre  Ruhani, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek kazanın düşüş nedenine ulaşmak için faydalı araştırmalar yapıldığını ve nihai neticeye ulaşmak için de incelemelerin dikkat ve süratle devam ettiğini söyledi. Kazanının sebebini öğrenmek için ilk andan itibaren ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Ruhani, ulaştıkları sonuçları dünya kamuoyunun bilgisine sunacaklarını aktardı. 

YORUMLAR 18
  • insanlar 4 yıl önce Şikayet Et
    Korku tarafından fethedilen konuşma özgürlüğü, pozisyonlarını teslim etmek zorunda kaldı
    Cevapla
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    bu itirafi ve özürü ilk gün yapsalardi iran kazanirdi baktilarki hava kuvetleri kaos biyibir organize yok daha rezil olmakdansa bu yplu tercih ettiler
    Cevapla
  • Jcgb 4 yıl önce Şikayet Et
    Tahran havalimanına kadar yaklaşmış bir düşman unsuru daha önce tespit edilemedi mi? Son anda mı görüldü de füze ateşlendi. Saçma bir açıklama iran.
    Cevapla
  • Veysel 4 yıl önce Şikayet Et
    Karakutuyu neden Fransa'ya gönderiyorsunuz ki , ciğeri kediye teslim etmişler
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    imansız yalancı korkaklar amerikalıları değil ancak savunmasız insanları öldürürsünüz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eurovision'dan skandal Filistin kararı! Sertap Erener yine de gidecek mi?
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!