Son dakika: BM'den Afganistan için acil oturum çağrısı!

BM Güvenlik Konseyi, Afganistan acil oturumu sonrası çatışmaların derhal durması ve müzakereler yoluyla yeni, birleşik ve kapsayıcı bir hükümet kurulması çağrısı yaptı.

Son dakika: BM'den Afganistan için acil oturum çağrısı!
Son dakika: BM'den Afganistan için acil oturum çağrısı!
GİRİŞ 16.08.2021 20:35 GÜNCELLEME 16.08.2021 21:06
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

BM Güvenlik Konseyi, Afganistan acil oturumu sonrası çatışmaların derhal durması ve müzakereler yoluyla yeni, birleşik ve kapsayıcı bir hükümet kurulması çağrısı yaptı.

ORTAK AÇIKLAMA YAYINLANDI

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele almasının ardından acil toplanan BM Güvenlik Konseyinden, toplantı sonrası ortak bir açıklama yayımlandı.

Afganistan'da çatışmaların derhal durması çağrısında bulunulan açıklamada, müzakereler yoluyla kadınların da eşit katılımının olduğu yeni, birleşik ve kapsayıcı bir hükümet oluşturulması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, tüm Afgan ve ülkedeki yabancı vatandaşların güvenliğinin de sağlanması gerektiği çağrısında bulunularak, ülkedeki mevcut otorite krizini çözmek ve Afgan liderliğinde barışçıl bir çözüme ulaşmak için görüşmelerin acilen başlaması gerektiği vurgulandı.

Afganistan'daki ciddi insan hakları ihlallerinden duyulan endişenin de dile getirildiği açıklamada, tüm taraflara insan hakları konusundaki uluslararası norm ve standartlara uyma ve tüm ihlallere son verme çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca tüm taraflardan BM ve diğer insani yardım örgütlerine güvenli ve engelsiz erişim sağlamaları istendi.

Afganistan'ın başka ülkelere saldırı için kullanılacak bir yer haline dönüşmemesi gerektiğine dikkati çekilen açıklamada, "Ne Taliban ne de diğer gruplar başka bir ülkenin topraklarında faaliyet gösteren teröristlere destek vermeli." denildi.

"İÇ SAVAŞI ENGELLEYİN"

Taliban'ın şimdiden tek tek evleri aramaya başladığını belirten Isaczai, BM Güvenlik Konseyi'ne, ülkesinin "iç savaşa" sürüklenmesine ve "dışlanmış bir devlet" haline gelmesine engel olması çağrısı yaptı.

Isaczai, "Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri, şiddetin derhal son bulması, insan hakları ve uluslararası insan hakları hukukuna saygı duyulması için ellerindeki tüm araçları kullanmalı" dedi.

"İNSANİ KORİDOR" ÇAĞRISI

Büyükelçi Isaczai, Taliban'ın misilleme ve saldırılarına maruz kalma riski bulunanların tahliyesi içinse acilen bir "insani koridor" oluşturulması ve komşu ülkelere sınırlarını açması çağrısında bulundu.

TALİBAN'IN YÖNETİMİ DEVRALMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, dün Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele almasının ardından acil toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde konuşan Afgan Büyükelçi Ghulam Isaczai, "Bugün burada tehlikede ve son derece belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olan milyonlarca Afgan adına konuşuyorum" dedi.

Kabil'deki durumun son derece endişe verici olduğunu söyleyen Isaczai, Kandahar'da ve diğer büyük kentlerde Taliban'ın askerleri "topluca infaz ettiği" ve sivilleri hedef aldığına dair "korkunç" görüntüler gördüklerini ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • karadenız 2 yıl önce Şikayet Et
    bunları takan ınanan veya cıddıye alan var mı
    Cevapla
  • Gölge 2 yıl önce Şikayet Et
    BM toplanıp çağrı yapınca herşey yoluna giriyor mu
    Cevapla
  • Gürbüz 2 yıl önce Şikayet Et
    BM ye bak. Önce ABD ye konuş, mesela bir iki söz et. Bu arada İsraili atlama. Belki sıra o zaman, Afganistan'a gelir, senin için.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Bm nin cani cehenneme suriyede ki zalim savasina sesi cikmadi irakta bosnada savaslara sesi cikmadi afganistanda mi cikacak Bmgk canlari cehenneme gereksiz kurum kapatilmali üye olanlar cikmali
    Cevapla
  • Avşar 2 yıl önce Şikayet Et
    Yirmi yıl abd askerinizi eğitti, şimdi kaçacak delik arıyorsunuz. Bm ye niye başvurdunuz onlar ne yapacak, şimdiye kadar ne yaptı? Oturun oturduğunuz yerde adam gibi yaşayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li Fatih Portakal'ın mücahit Hamas ve Ebu Ubeyde hazımsızlığı: Terörist yüzünü kapatır
Fenomen Yağmur Taktaş'ın mezarı açıldı, yeniden otopsi yapılacak