Pakistan, Çin, ABD ve Rusya'dan Afganistan için "endişeli" açıklama

Pakistan, Çin, ABD ve Rusya, Afganistan'daki mevcut ekonomik ve insani durumdan derin endişe duyduklarını vurgulayarak, Afganistan halkına desteğini yineledi.

Pakistan, Çin, ABD ve Rusya'dan Afganistan için "endişeli"  açıklama
Pakistan, Çin, ABD ve Rusya'dan Afganistan için "endişeli" açıklama
GİRİŞ 11.11.2021 18:31 GÜNCELLEME 11.11.2021 18:40

Başkent İslamabad'da bir araya gelen Pakistan, Çin, ABD ve Rusya'nın Afganistan Özel temsilcileri, görüşmelerinin ardından ortak açıklama yaptı.

Taliban'ın, Afganistan'dan ayrılmak ve bu ülkeye gitmek isteyenlere güvenli geçiş sağlamasına ilişkin taahhüdünün memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, Taliban'a diğer Afganlarla birlikte çalışması, kapsayıcı hükümet oluşturması, kadın ve kızlara eşit haklar vermesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Afganistan'daki mevcut ekonomik ve insani durumdan derin endişe duyulduğu belirtildi ve Afganistan halkına gösterilen desteğin altı çizildi.

 BM'YE ÇAĞRI

Açıklamada, 4 ülkenin temsilcilerinin, ilişkinin devam etmesi, Afganistan'ın istikrarlı ve müreffeh bir ülke olması konusunda ılımlı politika izlemesi için Taliban'ın teşvik edilmesinde mutabık olduğu bildirilirken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin, Afganistan'ın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine ilişkin kararı hatırlatıldı.

Tüm seviyelerde kadın ve kızların eğitime ulaşmasının uluslararası bir yükümlülük olduğuna işaret edilen açıklamada, Taliban'ın ülke genelinde eğitime tam ve eşit destek sağlaması konusunda çaba göstermesi için teşvik edildiğine dikkat çekildi.

Taliban'dan, Afganistan topraklarının teröristler tarafından komşu ülkelere, bölgeye ve dünyanın geri kalanına karşı kullanılmasını önleme konusundaki taahhütlerine uymasının beklendiği vurgulanan açıklamada, Taliban'a komşu ülkelere dostça yaklaşması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, BM'ye ve kurumlarına, uluslararası toplumun Afgan halkını desteklemeye yönelik taahhütlerini uygulamak için programlar geliştirme çağrısı da yapıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli muharip uçak KAAN ikinci kez gökyüzü ile buluştu
Kariye'de 79 yıl sonra ilk ezan heyecanı! Açılışını Başkan Erdoğan yaptı