Afrika zincirleri kırıyor: Millileşme adımı!

Afrika Birliği, İngilizce ve Fransızcanın dışına çıkarak yerel dile yöneldi. 100 milyon Afrikalının konuştuğu Svahili dili, AfB “çalışma dili” olarak kabul edildi.

Afrika zincirleri kırıyor: Millileşme adımı!
Afrika zincirleri kırıyor: Millileşme adımı!
GİRİŞ 11.02.2022 09:18 GÜNCELLEME 11.02.2022 09:18
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye, Rusya ve Çin’in de bölgede aktif olmasıyla birlikte uyanışın yaşandığı ve başta Fransa olmak üzere sömürge politikalarının sorgulandığı Afrika’da tam bağımsızlık yolunda önemli bir adım atıldı. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen Afrika Zirvesi’nde alındı. AfB üye ülke liderleri, Afrika’da yaklaşık 100 milyon kişinin konuştuğu yerel dillerden Svahili dilini, AfB “çalışma dili” olarak kabul etti.

BİRÇOK ÜLKEDE KULLANILIYOR

Tanzanya Devlet Başkanı Yardımcısı Phillip Mpango’un talebi üzerine alınan kararla ilk kez bir Afrika dili, AfB’nin “çalışma dili” oldu. AfB programlarında “çalışma dili” olarak İngilizce ve Fransızca kullanılıyor. Svahilice, Tanzanya, Kenya ve Ruanda’dan başka birçok doğu ve güney Afrika ülkelerinde kullanılıyor. Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), 30 Ağustos 2019’da Svahilice’yi İngilizce, Portekizce ve Fransızcadan sonra 4’üncü resmi dil olarak kabul etmişti.

FIRSAT OLABİLİR

Uzmanlar, Afrika Birliği’nin bu kararının kısa vadede bölgede yeni darbe ve kaoslara sebep olabileceğine dikkat çekse de Afrika ülkelerinin dil konusunda başlattıkları yerelleşme çalışmalarının siyasi, askeri ve ekonomik anlamda sürdürmeleri halinde uzun dönemde sömürge zincirinden kurtulmaları için bir fırsat olduğunu belirtiyor.

YORUMLAR 3
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Haydi hayırslısı...Ebedi sömürge olamaz...İnsanların karnını doyurmasına engel olan sömürgeci sözüm ona insan hakları savunucusu...
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Afrika ülkelerine acil hava savunma ve atmaca.iha satmalıyiz bağımsızlık böyle sağlanır
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğanın o bölgedeki uyandaırma çabalarının etkisi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı açıkladı: Öğrencileri neler bekliyor?