Afrika Birliği'nden Ukrayna ve Rusya'ya çağrı

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş sebebiyle ortaya çıkan tahıl krizinden en çok etkilenenlerin başında gelen Afrika Birliği taraflara barış çağrısı yaptı.

Afrika Birliği'nden Ukrayna ve Rusya'ya çağrı
Afrika Birliği'nden Ukrayna ve Rusya'ya çağrı
GİRİŞ 21.06.2022 17:53 GÜNCELLEME 21.06.2022 17:53

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasında devam eden savaşın başta Afrika olmak üzere birçok bölgeyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ile dün videokonferans aracılığıyla görüştüklerini belirten Mahamat, "Dün Ukrayna Devlet Başkanı'nı dinledik. İlk olarak istediğimiz şey barış ve istikrar." dedi.

Ukrayna ve Rusya'dan tedarik edilen tahıl için serbest ticaretin çok önemli olduğuna değinen Mahamat, Ukrayna limanlarında kalan ve Afrika'ya gelecek olan kargo gemilerinin serbest bırakılmasını umduklarını kaydetti.

Mahamat, savaşın birçok bölgeye uzak olmasına rağmen yükselen gıda fiyatlarının milyonlarca Afrikalıyı ve dünyanın birçok bölgesini olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Zelenskiy dün, AfB'ye videokonferansla hitap ederek, Rusya-Ukrayna savaşıyla Afrika'da ortaya çıkan gıda krizine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

AFRİKA ÜLKELERİ TOPLAM İTHALATININ YÜZDE 44'ÜNÜ BU İKİ ÜLKEDEN GERÇEKLEŞTİRİYOR

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansının (UNCTAD) yayımladığı rapora göre, 2018-2020'de Rusya'dan 3,7 milyar dolarlık, Ukrayna'dan ise 1,4 milyar dolarlık buğday ithal eden Afrika ülkeleri toplam ithalatının yüzde 44'ünü bu iki ülkeden gerçekleştirdi.

Halihazırda 25 ülke, ithal ettiği buğdayın üçte birinden fazlasını Rusya ve Ukrayna'dan karşılarken, bazı ülkelerde bağımlılık oranı yüzde 90'ın üzerine çıkıyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...