Trump meydan okudu: Belgeleri yayımlayın

ABD, FBI'ın eski Başkan Trump'ın evine düzenlediği baskını konuşuyor. Baskından sonra açıklama yapan Trump meydan okudu. Söz konusu belgelerin yayımlanmasını istedi.

GİRİŞ 13.08.2022 10:33 GÜNCELLEME 13.08.2022 11:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarının, hafta başında eski Başkan Donald Trump’ın evine düzenledikleri baskında “çok gizli” (Top Secret) damgalı 11 set belge aldığı belirtildi.

Bir haftadır ülke gündemine damga vuran olayla ilgili federal yargıç, Adalet Bakanlığının başvurusu üzerine bugün arama emri dahil diğer mahkeme kayıtlarını kamuya açıkladı.

Mahkeme kayıtlarında, FBI ajanlarının Trump’ın evindeki aramadan sonra 11 set “çok gizli” mühürlü belgeye el koydukları görüldü.

Yayımlanan “arama emri”nin detaylarında ise federal ajanların, Casusluk Yasası kapsamında savunma bilgilerinin toplanması, iletilmesi veya kaybedilmesini içeren üç farklı federal yasanın olası ihlallerini araştırdıklarına yer verildi.

Ele geçirilen kayıtlar arasında ayrıca, ülkenin en önemli sırlarını koruma amaçlı özel bir kategori olan ve kamuya ifşa edildiğinde ulusal çıkarların zarar göreceği belirtilen "Hassas bölümlere ayrılmış bilgiler"e ait belgelerin ve bazı Başkanlık kayıtlarının yer aldığı dikkati çekti.

Trump'ın evine yapılan baskında 'çok gizli' belgeler ele geçirildiTrump'ın evine yapılan baskında "çok gizli" belgeler ele geçirildi

Trump'ın avukatı ile FBI direktörü birbirine girdiTrump'ın avukatı ile FBI direktörü birbirine girdi

Trump'ın evine FBI baskını: Nükleer silahlarla ilgili belgeler arandıTrump'ın evine FBI baskını: Nükleer silahlarla ilgili belgeler arandı

Mahkeme kayıtlarında, söz konusu belgeler veya içerebilecekleri bilgiler hakkında ise daha detaylı ayrıntılara yer verilmedi.

Toplam 3 sayfalık “El konulan malzemeler” listesinin altında, Mar-a-Lago’daki arama sırasında hazır bulunan Trump’ın avukatı Christina Bobb’un imzasının yer aldığı görüldü.

TRUMP'IN EVİNE YAPILAN FBI BASKINI

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida’da bulunan Mar-a-Lago malikanesi, 8 Ağustos sabahı FBI ajanları tarafından düzenlenen baskınla aranmıştı.

Trump, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu, milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD başkanının başına böyle bir şey gelmedi.” ifadeleriyle baskına tepki göstermişti.

Yaklaşık 40 FBI ajanının 9 saatten fazla süren aramasında Mar-a-Lago’dan 10'dan fazla kutu kanıt toplandığı haberlere yansımıştı.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland de dün bu konuda ilk defa açıklama yaparak, FBI ajanlarının Trump’ın malikanesine düzenlediği baskını kendisinin onayladığını söylemiş, kamuoyunda süren tartışmalar üzerine olayın daha net anlaşılması için Adalet Bakanlığının arama emri ve el konulan malzemelerle ilgili gizliliğin kaldırması talebiyle Florida Bölge Mahkemesine başvuruda bulunduklarını duyurmuştu.

Trump da bu sabah yaptığı açıklamada, arama emrinin kamuoyu ile paylaşılmasına karşı olmadığını belirtmişti.

Bakanlığın belgeleri açıklamasına beklenenin aksine karşı olmadığını belirten Trump, “Florida, Palm Beach, Mar-a-Lago’daki evime Amerika’ya yakışmayan, yersiz ve gereksiz yere düzenlenen baskınla ilgili belgelerin yayınlanmasına karşı çıkmayacağım” dedi. “Hatta bir adım daha ileri gidiyorum. Belgelerin yayınlanmasını teşvik edeceğim. Belgeleri yayımlayın!” ifadelerini kullandı.

KASA HIRSIZLARI

Yapılan baskınla ilgili FBI ajanlarını hedef alan Trump, “Her şey çok iyi gidiyordu, önceki başkanların birçoğundan daha iyiydi ama sonra birdenbire, hiçbir uyarı yapılmadan Mar-A-Lago’daki mülküme sabah 6.30’da çok sayıda ajan ve ‘kasa hırsızları’ tarafından baskın yapıldı. Hadlerini çok aştılar” ifadelerini kullandı. Aramayı yapan ajanların kendisinin ve karısının yatak odalarına girerek mahremiyetine de saldırdıklarını belirten Trump, “Az önce ajanların First Lady’nin dolaplarını aradıklarını ve kıyafetleriyle kişisel eşyalarını karıştırdığını öğrendim. Şaşırtıcı bir şekilde, darmadağınık bırakılmış” ifadelerini sarf etti.

NÜKLEER İDDİASI ALDATMACA

Günün ilerleyen saatlerinde başka bir açıklama yapan Trump FBI’ın evinde nükleer silahlarla ilgili belgeleri aradığına ilişkin söylentilere, “Nükleer silah meselesi bir aldatmacadır” dedi. Paylaşımında FBI’ı hedef alan 45. Başkan, “FBI Mar-a-Lago’daki aramaya avukatımızın katılmasına neden izin vermedi? Dışarıda beklettiler, yaklaşmalarına bile izin vermediler” sözlerini kullandı. Ülkenin bilindik liberal sol yayın organlarından The Washington Post Gazetesi, Trump’ın evine yapılan baskının amacının, gizli nükleer silahlara ait belgeleri aramak olduğunu iddia etmişti.

OBAMA’YA BASKIN DÜZENLEYECEK MİSİNİZ?

Biden yönetiminin çifte standart uyguladığını vurgulayan Trump, kendinden önceki ABD başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’dan kaçırdığı 33 milyon sayfalık belgelerin peşine neden düşülmediğini sordu. “Barack Hüseyin Obama tarafından Beyaz Saray’dan Chicago’ya götürülen 33 milyon sayfalık belgelere ne oldu” diyen Trump, “Onları geri vermeyi reddetti. Obama’nın Martha’s Vineyard’daki konağına da baskın düzenleyecekler mi?” sorusunu yöneltti.

KAYNAK: HABER7, AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd de birşeyler oluyor sonu eyaletlerin dağılmasıyla bitmesi ümidimiz beter olsun
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet yayımlansın. Helal be TRUM Yürü be TRUMP Türkiye arkanda. Türk seçmenlerin gönlündesin be TRUMP Oy Oy OY oy umuz seninle. Komplolar Trum ı yıldıramaz. Vur vur True Trump Amerika inlesin.. Amerika vura vura geri dönsün :!i
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...