Almanya'da darbe alarmı: Onlarca gözaltı var

3 bin polis tarafından 11 eyalette 130 noktaya yapılan operasyonda, Almanya'da darbe yapmaya hazırlandığı belirtilen 25 kişi gözaltına alındı. Modern Almanya'yı tanımayan ve yakalalanan örgüt elemenları arasında, eski askerler de var.

GİRİŞ 07.12.2022 11:13 GÜNCELLEME 08.12.2022 12:12
Bu Habere 322 Yorum Yapılmış

Almanya'da darbe yapmaya hazırlandığı öne sürülen aşırı sağcılara yönelik yapılan operasyonda 25 kişi gözaltına alındı. Yakalananların arasında eski askerlerin de yer aldığı kaydedildi.

Federal savcılıktan yapılan açıklamada, 3 bin polis tarafından 11 eyalette 130 noktaya operasyon yapıldığı kaydedildi.

Adalet Bakanı Marco Buschmann baskınları "terörle mücadele operasyonu" olarak nitelendirdi ve şüphelilerin devlet kurumlarına silahlı saldırı planlamış olabileceklerini kaydetti.

Aşırı sağcı Reich Yurttaşlar Hareketi'ne yönelik yapılan operasyonda 22 Alman vatandaşının "terör örgütüne üyelikle" suçlandığı belirtildi.

Aralarında bir Rus vatandaşının da bulunduğu 3 kişinin ise örgüte destek vermekle itham edildiği belirtildi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Almanya'daki darbe alarmı hakkında açıklama yaptı, Peskov, "Bazılarının iddialarının aksine herhangi bir Rus müdahalesi veya desteği söz konusu değil" dedi.

Savcılık, "zanlıların amaçlarına ancak askeri yollarla ve güç kullanarak ulaşılabileceğinin farkında olduklarını" ifade etti.

Gözaltına alınanların Alman Federal Meclisi'ne baskın yaparak darbe planladıkları da iddialar arasında.

"ARALARINDA ESKİ ASKERLER DE VAR"

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, arama yapılan yerler arasında Almanya'nın güneybatısındaki Calw kasabasında bulunan özel kuvvetler birimi KSK'nın kışlası da bulunuyor. Bu birim geçmişte bazı askerlerin aşırı sağcı olduğu iddiaları nedeniyle mercek altına alınmıştı. Federal savcılar kışlanın arandığı haberiyle ilgili yorum yapmadı.

Avusturya'nın Kitzbuehel kasabasında ve İtalya'nın Perugia kentinde 2 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Savcılar, şüpheli elebaşlarının geçen yıl "Almanya'daki mevcut devlet düzenini yıkmak ve yerine kendi devlet biçimlerini getirmek amacıyla bir terör örgütü kurmakla" suçlandıklarını söyledi.

DERİN DEVLET İDDİASI

Şüphelilerin, "Reich Vatandaşları" olarak adlandırılan anlatılardan ve "QAnon ideolojisinden" oluşan bir komplo teorileri topluluğuna inandıkları iddia ediliyor.

Grup üyelerinin ayrıca Almanya'nın sözde bir "derin devlet" tarafından yönetildiğine inandıkları belirtildi.

Kamu yayın kuruluşu ZDF, parlamentonun alt kanadı Bundestag'ın eski bir aşırı sağcı üyesinin de komplonun parçası olduğunu ve bu kişinin yeni sistemde "Adalet Bakanı olmayı planladığını" kaydetti.

GÖZALTINA ALINANLAR MODERN ALMANYA'YI TANIMIYOR

Alman Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bu sabahtan beri büyük bir terörle mücadele operasyonu düzenlendiğini belirterek, federal savcının bir terör ağını soruşturduğunu ifade etti.

Buschmann, "Anayasal kurumlara silahlı bir saldırı planlandığına dair bir şüphe var" ifadesini kullandı.

1871 Alman İmparatorluğu'nu örnek alan grubun üyelerinin, modern Alman devletini tanımadığı belirtiliyor.

KAYNAK: EURONEWS, AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 322
  • temel 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi de hemen niye iceri atiyorlar belki adamlar saka yapti bize geldimi akil veriyorlar idi sadece 25 kisimi darbe yapacak tam komedi kesin fetø pkk akil veri bunlara
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne yaaa? İnsanlarda akıl bıraktılar?
    Cevapla
  • zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    almanyanın sorgusuz sualsiz göz altı yapmasından endişeliyiz.
    Cevapla
  • vatanperver 1 yıl önce Şikayet Et
    adamlar haklı bu günkü almanya cinsi sapıklara teslim olmuş, kendi tarihinden uzak bir almanya.
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Endişeliyiz . Euro neden çakmadı, değer kaybetmedi? Bizde olsaydı hemen Türk lirasına operasyon yapılır idi öyle değil mi . Almanya ve Rusya ilk başta Osmanlı Türk devletinin yıkılmasına sebep olmuştur hatırlatırım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu