ABD'de siyasi kriz: Temsilciler Meclisi Başkanı 11 turdur seçilemiyor

ABD Temsilciler Meclisi, başkanlık seçimlerinde 11. tur oylamasını yaptı ancak bu oylamadan da yeterli çoğunluk çıkmadı. Biden yaşananları "utanç verici" olarak tanımlarken, Cumhuriyetçilerin kendi arasındaki yarış seçimi uzatıyor.

ABD'de siyasi kriz: Temsilciler Meclisi Başkanı 11 turdur seçilemiyor
ABD'de siyasi kriz: Temsilciler Meclisi Başkanı 11 turdur seçilemiyor
GİRİŞ 06.01.2023 07:14 GÜNCELLEME 06.01.2023 08:19
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin başkanını belirlemek üzere yapılan seçimlerde siyasi kriz derinleşti. Seçimin 11. turunda da yeterli çoğunluğa ulaşılamadığı için meclis başkanı seçilemedi.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduruyor. Ancak partinin aday gösterdiği Kevin McCarthy'e yine parti içinden bazı isimler muhalefet ediyor. Bu da seçimi Cumhuriyetçi partinin kazanmasını engelliyor. Demokratlar ise, adayları Hakeem Jeffries'in ardında tek bir oy fire bile vermeden duruyor. Eğer Cumhuriyetçiler bir aday etrafında birleşmeyi başarırsa, seçim gelecek ilk oylamada biter. Ancak Cumhuriyetçiler arasındaki rekabet, bu seçim düğümünün ne zaman çözüleceğine dair bir ipucu vermiyor. 

11. TURDAN DA SONUÇ ÇIKMADI

Seçimin 3. gününde devam eden son turda Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, başkan seçilmek için yeterli oy sayısına ulaşamayarak 200 oyda kalırken, McCarthy'ye destek vermemeyi sürdüren 12 Cumhuriyetçi vekil, oylarını vekil Byron Donalds'tan yana kullandı. 7 Cumhuriyetçi vekil Kevin Hern'e oy verirken, 212 Demokrat üyenin tamamının tercihi daha önceki gibi parti liderleri Hakeem Jeffries oldu. Cumhuriyetçi Matt Gaetz, 11. tur oylamada da milletvekili olmamasına rağmen eski ABD Başkanı Donald Trump'tan yana oy kullanırken, bir milletvekilinin ise oy vermemeyi tercih ettiği öğrenildi.

ABD yasaları gereği, Kevin McCarthy'in başkan seçilebilmesi için 218 oya ulaşaması gerekiyor.

11 TUR BOYUNCA HANGİ ADAY KAÇ OY ALDI

YASAMA ORGANI DURMA NOKTASINA GELDİ

ABD'de devlet başkanı ve başkan yardımcısından sonra en önemli koltuğu işgal eden Temsilciler Meclisi Başkanı, 100 yıldır ilk kez 9. tur oylamasına rağmen seçilemiyor. Temsilciler Meclisi'nin başkanını seçmeden faaliyete başlayamaması nedeniyle, yasama, yürütme ve yargı erklerinden oluşan ABD'nin yasama organının durma noktasına geldiği yorumları yapılıyor. Temsilciler Meclisi Başkanlık seçimlerinin, yeni başkanın seçilmesi için gereken çoğunluğun elde edilmesine dek sürmesi bekleniyor.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEKİ EN UZUN SEÇİM YARIŞI 2 AY SÜRMÜŞTÜ

ABD tarihinde yapılan en uzun Temsilciler Meclisi Başkanlık seçimi ise Aralık 1855 ile Şubat 1856 arasında gerçekleşmiş, 2 ay süren seçimde başkanın belirlenmesi için 133 tur oylama yapılmıştı.

BİDEN: UTANÇ VERİCİ

ABD Başkanı Joe Biden ise dün yaptığı açıklamada meclisin başkan seçememesini "utanç verici" olarak nitelendirmişti.

MECLİS ÇOĞUNLUĞUNU ELLERİNDE TUTMALARINA RAĞMEN, BAZI CUMHURİYETÇİLER, CUMHURİYETÇİ ADAYA OY VERMEYİNCE BAŞKAN SEÇİLEMİYOR

ABD'de 8 Kasım 2022'deki ara seçimlerin ardından Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde yapılan başkanlık seçimi krize dönüşmüş, üyeler ilk 4 turda başkan seçememişti. 5 tur boyunca 212 Demokrat üyenin tamamı Hakeem Jeffries için oy kullanmayı sürdürürken, Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, son olarak partisinden 201 kişinin oyunu almıştı. Buna rağmen muhafazakar Cumhuriyetçilerin 20'si Byron Donalds'a oy vererek, McCarthy'nin çoğunluğu elde etmesine engel olmuştu. Seçimin, başkan seçimine izin veren yeterli çoğunluğa ulaşılıncaya dek devam etmesi bekleniyor.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 14
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd için bu günler iyi günler.
    Cevapla
  • Adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    Askerler yönetime el koysun sorun çözülsün ABD bize böyle yapıyordu hatırlayın
    Cevapla
  • Bali 1 yıl önce Şikayet Et
    Beter olun! Beter olun! Amiiiin!
    Cevapla
  • Cansuyu 1 yıl önce Şikayet Et
    Rezil rüsvay olun. Haram zadeleler. Dünyayı sömürdünüz. Bir birinizde mahvolun
    Cevapla
  • B.Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    biden ın yorumu ilginç utanç verici ne demek demokraside herkes istediği kişiye oy verir. Bir kriz varsa yeniden seçime gidilir halk karar verir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Joe Biden'a büyük şok! ABD tarihine geçti! En düşük...
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi