Suudi Arabistan ticarette doları terk etmeye hazır

Suudi Arabistan'ın Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan Suudi Arabistan’ın ABD doları dışındaki para birimleriyle ticareti görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan ticarette doları terk etmeye hazır
Suudi Arabistan ticarette doları terk etmeye hazır
GİRİŞ 18.01.2023 16:29 GÜNCELLEME 18.01.2023 16:29
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

 Suudi Arabistan'ın Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan Suudi Arabistan’ın ABD doları dışındaki para birimleriyle ticareti görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

ABD'den Çin para birimine geçiş, daha önce de Pekin ve Riyad arasında tartışılmıştı.

Bloomberg'de yer alan habere göre Suudi Arabistan'ın Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan, Suudi Arabistan’ın ABD doları dışındaki para birimleriyle ticareti görüşmeye açık  olduğunu söyledi.

ÇİN'DEN DE BENZER AÇIKLAMALAR GELDİ

Suudi bakanın açıklaması,  Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ABD doları yerine yuan üzerinden enerji alımı yapmaya hazır olduğunu söylemesinden bir ay sonra geldi. Çin lideri, bu hafta başlarında Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen bir Çin-Arap zirvesinde konuşurken geçişin gerekliliğini vurguladı.

ABD YAPTIRIMLARI DOLARDAN UZAKLAŞTIRIYOR

Suudi Arabistan, Çin de dahil olmak üzere ticaret ortaklarıyla bağlarını derinleştirmeye çalışıyor. Son dönemde küresel ticaret zincirlerinin önemli katılımcıları arasında gözlemlenen ulusal para birimlerine geçiş eğilimi, kısmen Washington'un izlediği yaptırım politikalarına bağlanıyor. Başta enerji sektörü olmak üzere ticarette ABD para biriminden vazgeçmeye yönelik adımlar, Batılı ülkelerin dünyanın en büyük enerji üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olan Rusya'ya Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle uyguladığı kapsamlı yaptırımların ardından yoğunlaşmıştı.

KAYNAK: HABER7
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • eski türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Çine güvenen in sonu kötü olur!
    Cevapla
  • Adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Oyun deilse guzeldi !
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Suudiler doları asla terkedemez. Terkettikleri gün tepetaklak olurlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması