İsrail AYM'sinden İçişleri Bakanı'na veto: Kabinede yer alamaz

İsrail Yüksek Mahkemesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyonundaki İçişleri Bakanı ve Şas Partisi lideri Arya Deri'nin, vergi suçlarından hüküm giymesi nedeniyle kabinede yer alamayacağını açıkladı.

İsrail AYM'sinden İçişleri Bakanı'na veto: Kabinede yer alamaz
İsrail AYM'sinden İçişleri Bakanı'na veto: Kabinede yer alamaz
GİRİŞ 19.01.2023 09:06 GÜNCELLEME 19.01.2023 09:19

İsrail Yüksek Mahkemesi, vergi suçlarından geçen yıl hüküm giyen ve savcılıkla yaptığı anlaşma sonucu şartlı tahliyeyle serbest bırakılan Arya Deri'nin, bakan olamayacağını duyurdu.

DERİ'NİN BAKAN OLABİLMESİ İÇİN YASA ÇIKARILMIŞTI

Netanyahu, geçen ay sonunda kabinesini açıklamadan önce mecliste kabul edilen bir dizi yasayla, kurduğu koalisyon için düzenlemeler yapmıştı.

Bu kapsamda, sağcı Şas Partisi lideri Deri'nin hüküm giydiği halde bakan olabilmesini sağlayan, İsrail basınının "Deri yasası" diye isimlendirdiği yasa meclisten geçmişti.

Mahkemenin kararı, Netanyahu başkanlığındaki hükümetin, yargının yetkilerini kısıtlamaya hazırlandığı dönemde geldi.

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

YÜKSEK MAHKEME ATAMA KOMİSYONUNUN ÇOĞUNLUĞUNU MECLİS SEÇECEK

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

İsrail'de bir anayasa bulunmuyor ve İsrail Yüksek Mahkemesi en yüksek yargı merci olarak görev yapıyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkeme'nin, meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

Yeni yargı planına göre koalisyon hükümeti, yargı mensuplarını atama komitesinde şu an 9 olan üye sayısını 11'e çıkaracak ve bu üyelerin 7'sini kendi seçecek. Bu üye çoğunluğu, hükümetin, yargıçların atanmasında tek söz sahibi olacağı anlamına geliyor.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de hafta sonu yaklaşık 80 bin kişi söz konusu yargı reformunu protesto etmişti. 

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması