Etiyopya'daki Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nde İsrailli diplomat krizi!

Etiyopya'da onlarca hükümet ve devlet başkanın katılımıyla düzenlenen Afrika Birliği (Afb) Liderler Zirvesi'nde, 2002'de gözlemci üyeliğini kaybeden İsrail'in, zirveye gönderdiği İsrailli diplomat güvenlik görevlilerince salondan çıkarıldı.

GİRİŞ 19.02.2023 01:12 GÜNCELLEME 19.02.2023 10:24
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Başkent Addis Ababa'da Afrika Birliği Genel Merkezindeki oturumda üye ülke ve gözlemci ülkelerin temsilcilerinin olduğu yere izinsiz şekilde giren İsrail Dışişleri Bakanlığı Afrika Genel Direktörü Yardımcısı Sharon Bar-li, güvenlik tarafından salondan çıkarıldı.

'AFRİKA BİRLİĞİ CEZAYİR VE GÜNEY AFRİKA GİBİ RADİKAL DEVLETLER TARAFINDAN ESİR ALINMIŞTIR'

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İsrailli diplomatın şaşkınlık yaşadığı ve görevlilerle tartıştığı görüldü. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Hayat, ülkesinin akredite olmuş bir gözlemci ülke olduğunu belirterek, Afrika Birliğinin Cezayir ve Güney Afrika gibi radikal devletler tarafından esir alınmış olduğunu ileri sürdü.

İSRAİL'İN ÜYELİĞİ YOĞUN TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU

Afrika Birliği Liderler Zirvesi, onlarca hükümet ve devlet başkanının katılımıyla bugün başladı. 2021 yılında yeniden gözlemci üyeliğe kabul edilen İsrail'in üyeliği birlik içinde yoğun tartışmalara neden olmuştu. Geçen yıl yapılan zirvede, İsrail'in gözlemci üyeliğine ilişkin kesin kararın bu yıl verilmesi kararlaştırılmıştı.

KARAR ELEŞTİRİLMİŞTİ

Karara muhalif ülkeler, İsrail'i oylama olmadan kabul ettiği için Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed'i eleştirmişti. İsrail, Afrika Birliği Örgütünün (OAU) 2002'de yeniden yapılandırılarak AfB'ye dönüştükten sonra gözlemci üyeliğini kaybetmişti.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 37
  • türkoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    israil diye bi r devlet yoktur
    Cevapla
  • Emins 1 yıl önce Şikayet Et
    Afrika yükselişte...islam birligine vesile ins
    Cevapla
  • MACKALI 61 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH tarihdeki yok olmu$ devletler gibi abd´yi sulara gömsün YOK etsin.israil ve benzer diger dandik ülkeler ile biz ba$ ederiz..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bazı kardeşlerimiz siyaseti acziyyet zannediyor onların bu şekilde cesaret göstermesi ayağa kalkması Türkiye nin derin siyasi başarılı dış politikasının bir tezahürüdür.bunu şimdi fark etmesekte biraz sonra kimin ayak kimin kol kimin baş olduğu görülecektir.
    Cevapla
  • IhtiyarAmca 1 yıl önce Şikayet Et
    Birde Afrika ülelerin us ABD ve AB Afrika kıtasından kovsalar resmi bayram ilan edeceğim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok