Polonya'da en büyük Rus casus ağı çökertildi

Polonya'da, Rusya Askeri İstihbaratına (GRU) çalıştığı iddia edilen ve ülkedeki bugüne kadar görülen "en büyük casus ağının" üyelerinin yakalandığı bildirildi.

Polonya'da en büyük Rus casus ağı çökertildi
Polonya'da en büyük Rus casus ağı çökertildi
GİRİŞ 20.07.2023 23:00 GÜNCELLEME 20.07.2023 23:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Polonya'nın devlet radyo ağına verdiği röportajda, ülkedeki Rus ajan ağına ve Wagner Grubunun Belarus'a gelmesine dair açıklamalarda bulundu.

Blaszczak, ülkede faaliyet gösteren Rus casus ağının, Ulusal Savcılık Ofisi ve İç Güvenlik Teşkilatı (ABW) tarafından çökertildiğini açıkladı.

Söz konusu casus ağının "Kremlin tarafından Polonya’yı istikrarsızlaştırmak için terör saldırıları düzenlemeye yönelik kurulduğunu" öne süren Blaszczak, bunu, “Rus imparatorluğunu diriltme girişimleri" olarak nitelendirerek, ülkesi için ifade ettiği tehlikenin farkında olduklarının altını çizdi.

Blaszczak, bu tür grupların Polonya'ya yönelik bir tehdit oluşturup oluşturmayacağı sorusuna, "Herhangi bir Rus provokasyonuna karşı Polonya güvenlik servisleri gece gündüz çalışıyor." yanıtını verdi.

Ülkede mart ve temmuz aylarında Rus askeri istihbaratı için casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanan 15 kişi tutuklandı.

Wagner Grubu tehdit olarak algılanıyor

Blaszczak, Wagner Grubunun Belarus'a gelmesine ilişkin, "Rusya'nın Wagner Grubundan birkaç bin paralı askerin Belarus’a gelmesinin de ülkemiz için bir tehdit oluşturduğunun farkına varmalıyız." ifadesini kullandı.

Ulusal Güvenlik ve Savunma İşleri Komitesi'nin olası riskleri ele aldığını belirten Blaszczak, askeri birliklerin Polonya'nın batısından Biala Podlaska kenti ile Kolno kasabasına nakledilmesine karar verildiğini söyledi.

Belarus Wagner Grubuna ülkeye yerleşmesi önerisinde bulunmuştu

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

Prigojin'in Belarus’a gitmesi sonrasında Wagner'in ülkeye yerleşmesi için öneride bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanabileceğini kaydetmişti.

Wagner'in kurucusu Prigojin, dün, paralı savaşçılarının Belarus topraklarına geldiğini bildirmişti.

Belarus ordusunu dünyanın ikinci ordusu” yapma sözü veren Prigojin, gerekirse onların yanında yer alacaklarını dile getirmişti.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • M.Hazır 9 ay önce Şikayet Et
    Rus istihbaratını çökerttin güzel ! Yerine CİA oturdu. o ne olacak.Ha bilmem ne..... ,ha bilmem ne....
    Cevapla
  • Mert 9 ay önce Şikayet Et
    Oh ne ala nato adı altınddaki casuslar ne olacak, menfaatlerine zarar ver bak me oluyor,Türkiye örnek, teröristleri besleyen onlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması