Polonya’da polis Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bastı

Varşova polisi, "görevi kötüye kullanmak" ve "yolsuzluğa azmettirmek" suçlamasıyla 2'şer yıl hapis cezasına çarptırılan eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ile Yardımcısı Maciej Wasik'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girerek gözaltına aldı.

Polonya’da polis Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bastı
Polonya’da polis Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bastı
GİRİŞ 10.01.2024 01:20 GÜNCELLEME 10.01.2024 01:20
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Polonya’da polis Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na baskın düzenledi. Varşova polisi, "görevi kötüye kullanmak" ve "yolsuzluğa azmettirmek" suçlamasıyla 2'şer yıl hapis cezasına çarptırılan eski İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski ile Yardımcısı Maciej Wasik'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girerek gözaltına aldı.

Kaminski ile Wasik'inin Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın akşam saatlerinde Belaruslu muhalif lider Svietlana Tsihanouskaya ile görüştüğü esnada gözaltına aldığı bildirildi.

Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Czeslaw Mroczek sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Kaminski ile Yardımcısı Wasik'inin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gözaltına alındığını doğruladı.

CUMHURBAŞKANI DUDA KAMİNSKİ VE WASİK'İ İÇİN AF YETKİSİNİ KULLANMIŞTI

Polonya’da 2007-2010 yılları arasında Yolsuzluk Karşıtı Merkez Büro CBA Başkanı olan Kaminski ve Yardımcısı Wasik hakkında siyasi amaçlarla "görevi kötüye kullandıkları" ve "yolsuzluğa azmettirdikleri" suçlamasıyla Varşova Yerel Mahkemesi'nde dava açılmıştı. 2015 yılında sonuçlanan dava neticesinde mahkeme Kaminski ve Wasik'i suçlu bularak 3'er yıl hapis cezasına mahkum etmişti.

O dönem Kaminski ve Wasik'in de üyesi olduğu Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) iktidara gelmişti. Aynı yıl PiS'in adayı olarak Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Duda ise af yetkisini kullanarak, 2016 yılının mart ayında Kaminski ve Wasik'in hapis cezalarını affettiğini açıklamıştı. Kaminski ve Wasik, Polonya parlamentosunda milletvekilliği görevlerine devam etmiş, 2019-2023 yılları arasında Mariusz Kaminski İçişleri ve İdari İşler Bakanı, Maciej Wasik ise Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Polonya Yüksek Mahkemesi Duda’nın af kararının geçersiz olduğuna hükmetti
Varşova Savcılığı ise Kaminski ve Wasik’in hapis cezaları üst mahkemece kesinleşmeden Cumhurbaşkanı tarafından affedilemeyeceği gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu. Polonya Yüksek Mahkemesi ise geçtiğimiz sene haziran ayında Cumhurbaşkanı'nın af yetkisinin bu durumda geçerli olamayacağına hükmederek dosyayı Varşova Bölge Mahkemesi'ne göndermişti.

Varşova Bölge Mahkemesi, 20 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirdiği son oturumda Kaminski ve Wasik'i "görevi kötüye kullandıkları" ve "yolsuzluğa azmettirdikleri" suçlarından bu kez 2'şer yıl hapis cezasına mahkum etmişti. Varşova Bölge Mahkemesi'nin kararı kesin olduğundan 15 Ekim 2023 genel seçimlerinde yeniden parlamenter seçilen Kaminski ve Wasik’in, milletvekilliği Polonya Seçim Yasası gereğince parlamentonun alt kanadı Sejm Başkanı Szymon Holownia tarafından düşürülmüştü.

ANA MUHALEFET SİYASİ İNTİKAM OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

Ana muhalefet partisi konumundaki PiS üyeleri tüm yaşananların iktidar partisi Vatandaş Platformu'nun (Platforma Obywatelska) siyasi bir intikamı olduğunu ileri sürerken, Cumhurbaşkanı Duda ise anayasanın kendisine verdiği af yetkisini kullandığını, söz konusu kişileri 2016 yılında affettiği konusunda ısrar etmişti.

KAYNAK: İHA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 12
  • Türk 3 ay önce Şikayet Et
    Polonyanin basina Avrupa kuklasi geldi simdi eski baskani tutuklattiriyorlar. Türkiyede su CHP gelse ülkenin basina SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZDA tutklakdirir. Su düsmananlara karsi sert davranmaliyiz, hukuk diye yumsak olursak kim bilir ne olur. Ülke emin ellerdemi bilimiyorum.
    Cevapla
  • İşte öyle 3 ay önce Şikayet Et
    Hırsız her yerde hırsızdır.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    bizde niye olmuyor
    Cevapla
  • gercek.. 3 ay önce Şikayet Et
    Bizde de adaletin saglanmasi icin örneklerini görmek istiyoruz.Pkkli teroristler milletvekili olmuş kimseden ses cikmiyor.
    Cevapla
  • CCC 3 ay önce Şikayet Et
    PKK lı teröristler zembille milletvekili olmadı hainlerle iş birliğini millet görmedikten sonra hangi adaletten bahsediyorsun.
    Cevapla
  • GaziAntep 3 ay önce Şikayet Et
    Bizde boyle birsey yaparlar mi yapamazlar yapsalar darbe derler hükümeti yikmaya çalişiyorsun deyip tutuklarlar.iranli Reza zarrap hakkinda bir komiser soruşturma emri verdi diye tutuklandi bizde elin iranlisi bizdeki hortumcularla beraber yediler Sonra da amerikaya kacti amerika biliyor rezanin kimlere para yedirdiğini turkiyede bizde adalet böyle işliyor hahahaha
    Cevapla
  • Polonya muhtari 3 ay önce Şikayet Et
    Buyutecek birsey yok , Adalet herkes icin esit bu ulkede . Dilerim Turkiyede de adalat herkes icin bir gun esit olur
    Cevapla
  • Türk 3 ay önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanı affediyor şahıslar göreve devam ediyor. Yüksek mahkeme onayı olmadan affettiği için usulde hata bularak kararı bozuyor. Bunu adil görmek ve memleketi eleştirmek ancak bi muhtara özgü olabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özel hastanede yenidoğan vurgunu
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti