AB'de Ukrayna için yeni öneri... 'Üçüncü ülkelere silah ihracatını durduralım'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkeleri Ukrayna'ya mühimmat tedarikinin daha hızlı yapılması için üçüncü ülkelere ihracat yapmayı geçici olarak durdurmaya çağırdı.

GİRİŞ 05.02.2024 17:44 GÜNCELLEME 05.02.2024 17:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Borrell, Varşova'da bir araya geldiği Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna'da devam eden savaşa dikkati çeken Borrell, ülkeye "acilen" mühimmat sağlanması gerektiğini, sorunun Avrupa endüstrisindeki kapasite eksikliği değil, üçüncü ülkelere ihracat kararı olduğunu savundu.

Borrell, AB ülkelerine üçüncü ülkelere ihracatı geçici olarak durdurma çağrısı yaparak, "Ukrayna'ya mühimmat tedarikimizi artırmanın en hızlı, en ucuz ve en etkili yolu üçüncü ülkelere ihracatımızı durdurmaktır." dedi.

Mühimmat ihracatı konusunda Ukrayna'ya öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen Borrell, "Ukrayna'ya daha fazla satış yapmanın ya da bağışta bulunmanın en iyi yolu diğer üye ülkelere şunu söylemektir: 'Lütfen bekleyin. Savaşta olan siz değilsiniz. Birkaç ay bekleyebilir ve yaptığınız üretimi Ukrayna'ya ulaştırabilirsiniz.' Bu, üye devletlerin alması gereken siyasi bir karardır." diye konuştu.

- AB'DEN RUSYA'YA YENI YAPTIRIMLAR

AB'nin Rusya'ya yeni bir yaptırım paketi hazırlığında olduğunu duyuran Borrell, üzerinde çalışılan paketin mevcut yaptırımları ihlal etmeye çalışan kişi ve kurumları hedef alacağını söyledi.

Borrell, yaptırım paketinin "Ukrayna'ya yönelik saldırılardan sorumlu olanların hesap vermesini sağlamayı ve Rusya ordusuna katkı sağlayan ekonomik çevrelerin eylemlerini sekteye uğratmayı" amaçladığını aktardı.

- POLONYA'DAN ABD KONGRESİNE ÇAĞRI

Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski de AB liderlerinin anlaşmaya vardığı Ukrayna'ya ek 50 milyar avroluk destek paketini hatırlatarak, ABD Kongresine Ukrayna'ya yönelik yardım paketini onaylaması çağrısında bulundu.

Sikorski, ülkesinin Orta Doğu'da "iki devletli çözüm"den yana olduğunu kaydederek, "İsrail ve Filistin'in devlet olma haklarını tanıyoruz." dedi.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Amerika nın şamaroğlanı AB, ne yaparsanız yapın Rusya'nın komşususunuz. Boşuna iki komşunuzu uzaktaki abinize sebep savaştırmayın. Savaşın en büyük zararının kendinize olduğunu anladığınızda AB diye bir şey kalmayacak..!
    Cevapla
  • Veli 2 ay önce Şikayet Et
    Avrupayi yönetenler genelde kureselcilerin elemanı olduğundan hala ukraynaya silah mühimmat vermek için can atıyorlar. Amerika lng satışını durdurdu.fabrikalar ısınma ne olacak hiç düşündükleri yok!
    Cevapla
  • Yavuz 2 ay önce Şikayet Et
    Rusya sadece Ukrayna ya karṣi degil tüm Avrupa Abd Nato ve ingiltereye karṣi savaṣiyor.
    Cevapla
  • Dede 2 ay önce Şikayet Et
    İsrail'e top mermisi ni durdurun mühimmat bomayi vermeyi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Parti'de reform adımları
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...