ABD'nin gizli 'Türkiye haritası' Yunanistan'da depreme yol açtı

ABD kongresinden sızan gizli raporda Türkiye'yi hem Ege'de hem de Akdeniz'de ilgilendiren bir harita ortaya çıktı. Söz konusu harita Yunanistan'da adeta depreme yol açtı.

GİRİŞ 04.03.2024 12:02 GÜNCELLEME 04.03.2024 15:11
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

ABD hükümeti, 27 Ocak Cuma günü Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmasına onay verdi. 23 milyar dolar değerinde bir anlaşmayı işaret eden bu karar, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından geldi.

Aylar süren müzakerelerin ardından yasalara uygun olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye anlaşmayla ilgili bilgi verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Türkiye’nin 40 adet yeni F-16 alacağı, halihazırda elinde bulunan 79 tanesinin ise yenileneceği belirtildi.

TÜRKİYE'YE ENGEL OLMAK İSTEDİLER

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine verdiği resmi onaya dair tasdik belgelerinin Washington’a ulaşmadan jetlerin satışına onay verilmediğini aktarıldı. Aynı gün ABD, Yunanistan'a da 8,6 milyar dolar değerinde F-35 savaş uçaklarını sattı. Türkiye'nin F-16'ları almaması için ise hem ABD'li senatörler hem de başta Ermeni ve Yunan lobisi Washington'da yoğun faaliyet gösterdi.

"ABD'NİN BOMBASI"

Yunan medyasında çıkan haberlerde ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın kongreye sunduğu gizli bir mektup ele alındı. Bu bağlamda Eretikos internet sitesi ABD merkezli Congressional Research'e dayandırdığı haberinde bu gizli mektuptaki detayları ele aldı. Yunan medyası konuyla ilgili "ABD'nin Türkiye lehine bombası" ifadesini kullandı.

'TÜRKLER İSTEDİKLERİNİ YAPIYORLAR, BİZ İSE ...'

Kongreye sunulan mektubun Ege'deki Yunan egemenliğinin değil, aynı zamanda Yunan anakarası için de tehlikeler arz ettiğini belirten Eretikos, başta Yunanistan Başbakanı Miçotakis olmak üzere hükümete ateş püskürdü. Yunan kanadının bu mektuba tepki göstermediğini belirten internet sitesi, "Türkler ne isterlerse yapıyorlar, ülke olarak kaybediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN İÇİN 'SKANDAL' AÇIKLAMALAR

Kongre raporundaki ifadeleri 'skandal' olarak değerlendiren Yunan kanadı, rapora göre Türkiye'nin hem Ege, hem de Doğu Akdeniz'in resmi olarak sahibi olduğunu yazdı. Ege'deki adaları 'Yunan adası' olarak nitelendirmeyen ABD, ayrıca Yunan uçaklarının zaman zaman Türk Hava Kuvvetleri'ne yönelik 'tacizlerde' bulunduğunu ve bu durumun Ege'deki barışı baltaladığını belirtti.

GİZLİ HARİTA SIZDI

Söz konunu raporun 37 ve 38. sayfalarında ise hem Ege hem de Akdeniz'deki Türk varlığına dair haritalar bulunuyor. İlk haritada yeşil renkli adaların silahsız olduğu belirtiliyor ve Yunanistan ile Türkiye arasında tartışmalı olan adaları ve adacıkları pembe renkle gösteriyor. Raporda vurgulanmak istenen ise Yunanistan'ın hemen yanında bulunan adalar Atina'ya ait değil. Dolayısıyla Türkiye bu ada ve adacıkların üzerinde uçuş düzenleyebilir veya tatbikatlar yapabilir.

'ACINASI BİR DURUM'

İkinci harita ise Yunan kanadı için daha da vahim. Eretikos internet sitesi "Acınası bir durum" diyerek ifade ettiği haritada bütün Doğu Akdeniz'in Türkiye'ye bırakıldığını belirtiyor. Dahası ABD'nin haritasında Rodos, Kerpe, Kasos ve Girit'in belirli bölgeleri de Türkiye'ye bırakıldı.

KABUL ETMEK ZORUNDA KALDILAR

Yunan basını raporun F-16 satışı ile ilgili yayınlandığını ancak bu başlığın ABD kongresini yanılttığını belirtiyor ve Ankara'nın 'Mavi Vatan'ı uluslararası alanda kabul ettirdiğini gösterdiğini belirtiyor.

KAYNAK: MİLLİYET
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 50
  • Hasan 1 ay önce Şikayet Et
    Adaların etrafındaki mavi renkli denizler yunan karasuları ise geçmiş olsun Türkiyem. Sizde burada palavradan güzellemer yapın. Adamlar bizi hapsetmiş çıkacak yol bırakmamış.
    Cevapla
  • Murat 1 ay önce Şikayet Et
    Bu durum yenimi? Yoksa sizmi yeni öğrendiniz?!!
    Cevapla
  • Ali.E 1 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle haklısın üstadım, böyle başlayıp sonra iddia ediyorlar. Örneğin bizim medyanın çokça yaptığı gibi; Kuzey Irak yada Kuzey Suriye diye bölgeler yok Dünyada; Irak'ın kuzeyi ve Suriye'nin kuzeyi var....
    Cevapla
  • Osmanlı Başkenti 1 ay önce Şikayet Et
    Ege onların lafzı,oranın gerçek adı adalar denizi'dir.Önemli gibi durmayan bu ayrıntıyı öğrenelim ve nesillerimize öğretelim.
    Cevapla
  • Osmanlı Başkenti 1 ay önce Şikayet Et
    Ne çökmesi,vermişler zamanında.
    Cevapla
  • Osmanlı Başkenti 1 ay önce Şikayet Et
    Uluslararası taraf hariç doğru yorum..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti