Netanyahu rest çekti: Refah'a tek başımıza saldırırız

Netanyahu Refah saldırısı ile ilgili "ABD'ye rest çekerek gerekirse tek başımıza yaparız" dedi. Kirby "Bizim tavsiyemizi dinlemek zorundalar mı? Hayır. Ancak daha önce onların bir kısmını aldıklarını gördük." diye konuştu.

GİRİŞ 23.03.2024 10:02 GÜNCELLEME 23.03.2024 14:17
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Netanyahu, Refah’a yapılması planlanan kara operasyonu ile ilgili olarak, “Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştüm. Kendisine beş ayı aşkın bir süredir Hamas'a karşı savaşta birlikte hareket ediyor olmamızı takdir ettiğimi söyledim. Ayrıca sivil halkın çatışma bölgelerinden tahliye edilmesi ve tabii ki insani ihtiyaçların karşılanması gerektiğinin farkında olduğumuzu ve bu amaçla çalıştığımızı söyledim.

Ayrıca Refah'a girmeden ve oradaki taburların geri kalanını yok etmeden Hamas'ı yenmemizin mümkün olmadığını da söyledim. Kendisine bunu ABD'nin desteğiyle yapacağımızı umduğumuzu ama gerekirse tek başımıza yapacağımızı söyledim” dedi.

İsrail'in Refah'a kara operasyonu düzenlemesine destek vermeyen ve gelecek hafta bir İsrail heyetini "Refah'la ilgili alternatif planlar" üzerinde görüşmeler için Washington'da ağırlamaya hazırlanan ABD yönetimi, "İsrail üzerinde bir etkisi varsa bunu neden daha önce kullanmadığı" konusunda sorgulanıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby de günlük basın brifinginde Gazze ve Refah'taki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İsrail'in Refah'a yönelik bir kara operasyonuna girişmesini istemediklerini vurgulayan Kirby, bölgede bulunan 1,5 milyona yakın sivilin zarar görmeyeceği planlamanın yapılması gerektiğini kaydetti.

Kirby, ABD'nin Irak ve Afganistan'da şehir savaşları konusunda tecrübeli olduğunu, gelecek hafta Washington'da ağırlayacakları İsrail heyetiyle bu konuları da görüşeceklerini söyledi.

ABD'nin İsrail üzerinde "etkinliği" tartışma konusu oldu

ABD'li danışman, "Eğer ABD şimdi Refah'a askeri operasyon konusunda İsrail'e ne yapıp yapmaması gerektiğini söylemeye istekliyse neden bunu daha önce Gazze'de yapmadı?" şeklindeki bir soruya yanıt verirken zorlandı.

İsrail'in bağımsız bir devlet olarak kendi ordusunun plan ve uygulamalarını kendisinin icra ettiğini, ABD'nin İsrail'e bir şey dikte edemeyeceğini savunan Kirby, "Onlarla kendi aldığımız dersleri ve perspektifimizi paylaşacağız. Refah'ta Hamas tehdidini kapsamlı bir kara operasyonu düzenlemeden nasıl bertaraf edebileceklerine ilişkin bazı alternatifleri paylaşacağız." dedi.

Kirby, "İsrail'in dostu ve müttefiki olarak, daha önce olduğu gibi kendi kararlarını aldıklarından emin olmak istiyoruz. Bu süreçte Irak ve Afganistan gibi yerlerdeki bu tür meskun mahal savaşlarından öğrendiğimiz dersleri kendilerine tam olarak aktarmak da istiyoruz. Bizim tavsiyemizi dinlemek zorundalar mı? Hayır. Ancak daha önce onların bir kısmını aldıklarını gördük." diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, hem ABD Başkanı Joe Biden hem de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmelerinden sonra Refah'a yine de kara operasyonu düzenleyecekleri yönündeki açıklamaları sorulan Kirby, "Netanyahu'yu halen ikna edip edemeyecekleri" sorusunu yanıtsız bıraktı.

Kirby, Refah konusunda halen vakit olduğunu ve Washington'daki görüşmelerde "sivillere zarar vermeden alternatif bir yol" bulunabileceğine inandığını kaydetti.

Netanyahu'nun her halükarda Refah'a saldırı düzenlemesi halinde ABD'nin silah yardımını durdurmayı düşünüp düşünmeyeceği konusunda yorum yapmayan Kirby, İsrail tarafından halen güvenilir ve uygulanabilir bir Refah planı görmediklerini de sözlerine ekledi.

BMGK'daki Gazze ateşkes önerisi

Kirby ayrıca, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) sunduğu ve Rusya ile Çin'in veto ettiği Gazze'de ateşkes tasarının reddedilmesinden üzüntü duyduklarını belirtti.

Tasarıda, Hamas'ın rehineleri serbest bırakması karşılığında derhal ateşkes ilan edileceğini, Gazze'ye yoğun şekilde insani yardım ulaştırılacağını ve Hamas'ın ilk kez kınandığını kaydeden Kirby, Rusya ile Çin'in "tasarıyı sırf ABD sundu diye öneriyi veto ettiklerini" savundu.

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 42
  • Kül 1 ay önce Şikayet Et
    Abd elini çektiği gün orada bir tane yahudi kalmaz kalamaz
    Cevapla
  • Karanlık Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Geçen gün içinde Gazze dayanışma için oruç açmada su bir hurma ve yoğurt ile iftar yapıldı. Bunu tüm Türkiye'de hatta İslam ülkelerinde ve hatta dünyada bir gün iftarda evlererine herkes kendi bayrağını assın. O gün sadece bir bardak su ve hurma veya bir küçük kase yoğurt yesin . Gazzeli, Filistin li kardeşlerimizin yaşadığını yaşayalım , destek olalım ve dünyaya , tekrar duhatırım.
    Cevapla
  • İzmirli 1 ay önce Şikayet Et
    Vakti geldiğinde tüm dünya görecek,!
    Cevapla
  • Ali 1 ay önce Şikayet Et
    işleri yalan, entrika..katliam.. Afrikalı vahşiler..sonunuz gelecek inşallah..
    Cevapla
  • Özgür ata 1 ay önce Şikayet Et
    Danışıklı dövüş’e devam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş