Çin dünyanın en büyük telefon üreticisi ama Çinliler iPhone 13'ten vazgeçemiyor

Xiaomi, Huawei, OPPO ve Vivo gibi akıllı telefon teknolojisine yön veren markalara sahip olan Çin'de ilginç bir detay ortaya çıktı. Çin'de iPhone 13'e olan taleplerde rekor seviye artış yaşanıyor.

Çin dünyanın en büyük telefon üreticisi ama Çinliler iPhone 13'ten vazgeçemiyor
Çin dünyanın en büyük telefon üreticisi ama Çinliler iPhone 13'ten vazgeçemiyor
GİRİŞ 22.07.2022 10:13 GÜNCELLEME 22.07.2022 10:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD ambargosu sonrasında Huawei’nin pazarda yarattığı boşluğu Honor, OPPO ve OnePlus gibi markalar doldurmuş olsa da iPhone’a olan ilgi katlanarak arttı. Yayınlanan yeni rapora göre iPhone 13 satışları başta olmak üzere Apple'ın tüm cihazları Çin pazarında rekor seviyede talep görüyor.

Birçok amiral gemisi telefonun üreticisi olmasına rağmen Asya bölgesinde ABD menşeli iPhone 13 modelleri en çok tercih edilen telefon oldu. Özellikle Çin pazarında iPhone 13 modellerinde yıllık bazda yüzde 200 oranında bir artış oldu. Yalnızca Haziran ayına bakıldığında ise talep oranı yüzde 227'ye kadar çıkıyor.

ORANLARIN BU KADAR YÜKSEK OLMASI İSTATİSTİKSEL BİR YANILSAMA OLSA DA APPLE ÜRÜNLERİNE İLGİ ARTIYOR

Apple ürünlerinde satış payının büyük bir bölümünü ABD ve Avrupa pazarı ile birlikte Asya pazarı da karşılıyor. Ancak Apple ürünlerine çok yüksek oranlarda talebin olması  Apple ve Samsung gibi pazarın en çok satış yapan markalarının bu yıl pandemi, küresel enflasyon ve çip krizi gibi nedenlerden dolayı daha az telefonu piyasaya sürmesinden kaynaklanıyor.

Yalnızca Apple ve Samsung bu yıl 50 milyon daha az cihaz üretti. Diğer markalarda da aynı durum yaşandığı göz önüne alındığında bu yıl genel olarak akıllı telefon arzında çok yüksek oranlarda düşüş oldu. Aslında telefon adetinde yaşanan azalma iPhone 13'e olan talebin yüksek görünmesine neden olan istatistiksel bir yanılsamadan ibaret.

iPhone 13'e Çin'de bu denli yüksek talebin olmasında başka bir neden daha bunuyor. ABD tarafından Huawei’ye uygulanan ambargo ve ticari yasakların ardından Huawei akıllı telefon üretiminde tarihi bir küçülmeye gitti. Pazar payı ise bir dönem yüzde 30’lara ulaşırken artık yüzde 5 seviyesini geçemiyor.

Burada doğan boşluğu ise Honor, OPPO, OnePlus ve Vivo gibi diğer Çinli şirketler üslendi. Yalnızca Asya değil, Avrupa ve Amerika pazarlarında da aynı durum yaşandı. Bu boşlukta ise Apple ürünlerine olan ilgi her yıl katlanarak arttı.

Rapora göre, iPhone 11 serisinde başlayan ilgi, yeni nesillerde artarak devam etti. iPhone 13 tanıtıldıktan sonra ise zirveye ulaştı. Hatta pandemi döneminde kapanmalar yüzünden akıllı telefon sevkiyatları yüzde 12 oranında düşüş gösterirken Apple yüzde 25 daha fazla sevkiyat yaptı.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 4
  • Molla Kasım 1 yıl önce Şikayet Et
    Olay yazılımda bitiyor, Çin android leri, Çin hükümetine kullanıcılar hakkında her türlü bilgiyi veriyor. Çin vatandaşlarıda , başlarına bir şey gelmesin diye daha bağımsız hareket eden ve veri gizliliğini ön planda tutan, ABD li Apple cihazlarını tercih ediyor.
    Cevapla
  • Fuat 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir tespit sayın Molla Kasım Bey kutlarım! Dinsiz kitapsız komunist Çin sadece Çinde değil bütün dünyada kişisel bilgi ve istihbarat bilgiler topluyorlar! Çin androidler orada yaşayan mazlum Türklere uygur kazak Tibetlere zulüm etmek için kulanıyor! Ama ne yazıkı üzülerek yazıyorum bügün Çin markalarına karşı Rekabet edebilecek dünyada iki tane büyük marka kaldı. Biri Sansung ve ötekisi Apple birde google yazılım! Çin markaların piyasa payı her geçen gün artıyor! Çin ürünü yerini her zamam demokratik sistemin yazdığı yazılım sistemi ve eloktronik sistemler tercih edilmesi kişisel bilgiler için daha faydalıdır!
    Cevapla
  • afacan 1 yıl önce Şikayet Et
    senin dunyadan haberin yok usa marka sanki bilgileri vermiyor ustelik ner yaptigin sey kayit alina alinir zaten usa mali olsa cin den bir yere girsen yine bilgiler cin de olur marka cok ønemli degil sadece kendi kendileri kandiriyorlar usa markasinin icin casuz dolu biraz haber oku
    Cevapla
  • kenan 1 yıl önce Şikayet Et
    manşei abd olabilir ama üreten çin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!