ÇAYKUR'da sendika grevde işçiler işbaşında

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Tekgıda-İş Sendikası'nın grev uygulamasıyla ilgili olarak, "Aklıselim galip geldi,işçiler çağrımıza uydu. Sendika grev kararı aldı ama işçiler işbaşı kararı aldı" dedi.

ÇAYKUR'da sendika grevde işçiler işbaşında
ÇAYKUR'da sendika grevde işçiler işbaşında
GİRİŞ 22.04.2013 17:46 GÜNCELLEME 22.04.2013 21:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Brifing Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Tekgıda-İş Sendikası yetkilileri ile görüşerek greve gitmemelerini, bunun doğru bir şey olmayacağını kendilerine ilettiklerini belirtti.

Sendikanın grev kararını bu sabah itibarıyla uygulamaya geçirdiğini ifade eden Sütlüoğlu, "Yetkililere mahcup olacaklarını, bu grevin uygun olmadığını söyledik. Dediğimiz gibi de oldu. Aklıselim galip geldi, işçiler çağrımıza uydu. Sendika grev kararı aldı ama işçiler işbaşı kararı aldı. Bütün fabrikalarda bütün işçilerimiz işbaşı yaptı" diye konuştu.

-Grev gözcüleri kart basarak çalışmaya başladı-

Sütlüoğlu, ÇAYKUR'da 7 bin 200 mevsimlik işçi bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Bu işçilerin işbaşı yapması için tebligat yaptık. İl dışında olanlar, duymayanlar 24 Nisan'a kadar işbaşı yapacak. 5 bin 150 mevsimlik işçimiz fiilen işbaşı yaptı ve çalışmaktadır. Geriye 2 bin 50 işçi kalıyor ve bunların yasal süreleri devam ediyor, duydukça geliyorlar. Sabah bazı fabrikalarda işçilerimizin greve katılıp katılmama kararsızlığı vardı. Bütün arkadaşların çalıştıklarını görünce onlar da çalışmaya başladı. Hatta grev gözcülerinin bazıları da kart basarak çalışmaya başladı."

Kadrolu işçilerinin sayısının 2 bin 685 olduğunu belirten Sütlüoğlu, "Bunlardan da 2 bin 650'si işinin başındadır. İşbaşında olmayanlar çeşitli nedenlerle izinlidir. Kısaca bu grev hayata geçmemiştir, bu grev havada kalmıştır, kağıt üzerinde kalmıştır. Bölge insanının kararlılığı, aklıselimin galip gelmesi sonucu ÇAYKUR işçisi işinin başında, yeni çay sezonuna hazır vaziyette beklemektedir" dedi.

-Tekgıda-İş Sendikası "harakiri" yaptı-

Sütlüoğlu, grevin devam edip etmemesinin sendikanın kararına bağlı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Fiilen bir grev yok ama formalite icabı bir grev var gibi görünüyor. Hayata geçmeyen ama adı grev olan bir durum. Sendika da bunu fazla sürdürmez, vazgeçer diye düşünüyorum. Zaten grev kararı almaları son derece yanlıştı. Bir yerde 'harakiri' yaptılar, intihardı. Bunu kendilerine söyledik. Burada bir milyon insanı ilgilendiren bir sektörde grevi hayata geçiremezsiniz. Kaldı ki haklı bir talebiniz yok. Grev yasal bir haktır ama haklı gerekçeleriniz varsa hayata geçirebilirsiniz."

Sendikanın grev kararı almasıyla bir çok şeyin değiştiğini dile getiren Sütlüoğlu, "Grev hayata geçirilebilseydi tarihimizde görülmemiş bir kriz ile karşı karşıya kalabilirdik. Bölge, müstahsil ve ÇAYKUR kriz yaşayabilirdi. Biz sendika yöneticilerine sürekli zeytin dalı uzattık. Kendilerine uzlaşma fırsatları sunduk. Kabul etmediler ve grev yapmaya karar verdiler. Artık bunun sonuçlarına katlanacaklar" ifadelerini kullandı.

Grev sona erdi

Tek Gıda İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından bu sabah uygulamaya konulan grev kararı işçi katılımın düşük olması nedeniyle sona erdirildi. Greve katılan işçilerin daha fazla mağdur olmaması için yarın sabah işlerine dönebileceklerinin kendilerine bildirildiği ve Çaykur'la sendika arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yeniden başlayacağı öğrenildi. Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel'in konuyla ilgili yarın açıklama yapacağı öğrenildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • mubinkoçal 11 yıl önce Şikayet Et
    sendika. siz sendikanın işçinin yararınamı çalıştığını duşunuyorsunuz sendikalar işçiyi somurur arasıra boyle gostermelik ortaya çıkarlar maksat işçinin gozune girmek sonra 50 milyara yakın aylığı cebe indirmek bu sendikalar kalksa işsizlik yarı yarıya azalır ,sigortasız işçi çalıştırılması kalkar bunlara hep bu sendikalar engeldir sendika,dernek,odalar uyelerını somuren resmi kuruluşlardır kaldırılmaları lazım
    Cevapla
  • Mehmet Meral 11 yıl önce Şikayet Et
    Çaybahçesini gördünmü???. İşine gelmeyen konuda en kestirme yol İktidar partisine yüklenmekdir.kemal şahin kardeşimiz de, çay'ın toplanmadığında o ürünün bahçede,toplansa fabrikaya götürülmese toplandığı yerde bozulacağını herhalde bilmiyor.O zaman en fazla zarar görenin de yine KÖYLÜ vatandaş olacağını yine düşünemiyor.En önemlisi de O fabrikalar da çalışan işçinin tamamına yakını çay üreticisidir.Onlar bu durumu kemal kardeşimden daha iyi bilir.O yüzden adamlar iş başı yapmışlardır.Uçağa binmezsin,Maldiv adalarına tatile gidemezsin.Çay toplanmaz,yada en kısa zamanda fabrikaya ulaşmazsa,o zaman üretici parasının tam karşılığını alamsada evine ekmek götüremez.Çay'a bel bağlayan mağdur duruma düşer.THY'nin durumu farklı,Çay üreticisi ve çalışanın dururmu farklı kemal kardeşim.
    Cevapla
  • Kemal ŞAHİN 11 yıl önce Şikayet Et
    Neyapsın işçiler. Türk hava yollarında grev yapanlara karşı AKP nin demokrasisini gördüler...Özgürlükçü ve demokrat AKP sesini çıkartanın ekmeğini elinden alıyor kolaymı öyle grev yapmak. Türkiye de ileri demokrasi var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul motosiklet dehşeti! 6 yaşındaki çocuğa çarpıp kaçtı!
Putin'den dikkat çeken atamalar: Savaş yeni bir evreye geçiyor!