Siirt'te başlık parası kaldırıldı

Siirt'te kanaat önderi Şeyh Bahattin Oran öncülüğünde toplanan aşiret liderleri, başlık parasının kaldırılmasına karar verdi. Toplantıdan çıkan kararlar yazılı olarak kayıt altına alındı. Kentin kanaat önderlerinden Hıfzullah Oran, “Bugün tarihi bir karara imza attık. Yeni evlenecek olan gençlerimiz, bir hayli ciddi sıkıntı çekiyordu. Biz bunun farkındaydık. Gelen şikayetleri değerlendirdik” dedi.

Siirt'te başlık parası kaldırıldı
Siirt'te başlık parası kaldırıldı
GİRİŞ 22.03.2021 15:40 GÜNCELLEME 22.03.2021 15:43
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Siirt'te kanaat önderi Şeyh Bahattin Oran öncülüğünde toplanan aşiret liderleri ve kentin ileri gelenleri, gençlerin evlenmesinde büyük engel teşkil eden başlık parasını kaldırma kararı aldı. Gelen şikayetler üzerine böylesi bir karar aldıklarını söyleyen Basret Medresesi Sorumlusu Hıfzullah Oran, "Bugün tarihi bir karara imza attık. Kanaat önderleri ve aşiret liderleriyle araya gelerek, başlık parasını kaldırma kararı aldık. Yeni evlenecek olan gençlerimiz, bir hayli ciddi sıkıntı çekiyordu. Biz bunun farkındaydık. Gelen şikayetleri değerlendirdik ve Şeyh Bahattin Oran'a bildirdik. Kendisi de aşiret liderlerini toplayarak, bundan sonra başlık parası alınmaması kararı aldı" dedi.

'HERŞEY DAHİL 200 GRAM ALTIN'

Aldıkları kararda düğünlerde ne kadar takı verileceğini belirlediklerini anlatan Oran, "Türü fark etmeksizin, her şey dahil, toplam 200 gram altın alınacak. Tatlı ikramı kaldırılacak. Gelinin ailesine masraflar için 10 bin TL verilecek. Alınan iş bu kararlara uymayan aşiret mensuplarının düğünlerine, kimse katılmayacak. Allah Hayırlı ve uğurlu eylesin" diye konuştu.

'GENÇLERİN ÖNÜNDE BÜYÜK ENGELDİ'

Siirt'te başlık parasının kaldırılması için, aşiret olarak bir hayli çaba harcadıklarını ifade eden Düdaran Aşireti lideri Mehmet Tetik ise, şunları söyledi: "Başlık parası, evlenmek isteyen gençlerimizin önünde büyük bir set idi. Biz bu konuda yoğun çaba harcadık, ancak bir türlü uyum sağlanamadı. Şu an ise, Şeyh Bahattin Oran önderliğinde aşiretler toplandı ve karar alındı. Bundan sonra hiçbir şekilde, başlık parası ve düğün merasiminde tatlı ikramı yapılmayacak. Bu kararlar sadece sözde değil, yazılı olarak da kayıt altına alındı. Bu kararlara uymayan aşiretlerin düğün merasimine katılmayacağız"

YORUMLAR 22
  • Latife 3 yıl önce Şikayet Et
    10bin az mi, ne oduyorlardi, resmen kole diye satıyorlarmış demekki. İğrenç bir şey, bosuna kefenle donersin demiyorlar, bu kadar dayak cinayet olmuyor, adam resmen mal saton alıyormuş.
    Cevapla
  • Derya 3 yıl önce Şikayet Et
    İslamda kadina verilen mehri, aileler gasbediyor, kizlarini satıyor, babasinin mirasindan da hak alamıyor, mehrini de baba tarafina yediriyor, oldurulsen de sana sahip çıkmayız, kefenle cikarsin deniyor, sonra da musluman aile. Kocasinin ailesi dersen, satin aldığı birine ne kadar iyi davranir , boşansa dinimizde nafaka, tazminat yok derler. Masallah kadın haklari konusunda ulkemiz, sözde dindarlarımız bir harika. Dinimizin tanıdığı hukuk gözetilse daha guzel bir cozum olurdu.
    Cevapla
  • kdn 3 yıl önce Şikayet Et
    Başlık parası dinen haram mehir helaldır. Mehir gelinin hakkıdır babasına ödenmemeli kocası elinden almamalı. Allahtan korkan buna uyar.
    Cevapla
  • sdc 3 yıl önce Şikayet Et
    Başlık Türk ün geleneğiydi kız tarafı yüklü çeyiz verirdi toprak arazi ne derseneniz bu kızın baba evinden ayrılırken mirastan payı sayılırdı başlık parası bunun karşılığı olmamakla birlikte kız tarafı o parayla düğün yapardı şimdi doğuda satarmış gibi verilen başlık parası değil şuan iç Anadolunun ilçe ve kasabalarında halen var ama böyle yüksek değil 3 bin 5 bin lira gibi adet sonuçta
    Cevapla
  • vatandas10 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadas baslik parasi dini bisey degil ki zaten neyin fetvasini vermis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!