PCR testi nerelerde zorunlu? Aşı olmayanlar işten çıkarılır mı? PCR testi ücretli mi?

Bugünden itibaren PCR testi zorunluluğu başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre aşı olmayan kişilerin konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek. Peki aşı olmayanlar AVM, lokanta, restoran gibi yerlere girebilecek mi? Aşı olmak zorunlu mu olacak?

PCR testi nerelerde zorunlu? Aşı olmayanlar işten çıkarılır mı? PCR testi ücretli mi?
PCR testi nerelerde zorunlu? Aşı olmayanlar işten çıkarılır mı? PCR testi ücretli mi?
GİRİŞ 07.09.2021 10:19 GÜNCELLEME 07.09.2021 10:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Virüsün etkisini azaltmak üzere toplumu bilinçlendirmek için yapılan açıklamalar yetersiz kaldı ki; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 81 il valiliğine genelge gönderdi. Genelgeye göre aşı olmayanlar bazı toplu kullanım alanlarında bulunabilmesi için PCR testi yaptırmak zorunda kalacak. Peki PCR testi nerelerde zorunlu olacak?

PCR TESTİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu Genelgesi’ne göre; PCR testi zorunluluğu 6 Eylül 2021 Pazartesi günü itibari ile başladı.

PCR TESTİ NERELERDE ZORUNLU OLACAK?

Aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirildi.

Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak.

Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek.

Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak. 

Seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek. 

PCR TESTİ ÜCRETLİ Mİ OLACAK?

Zorunlu yaptırılacak PCR testinin ücrete tabi olup olmayacağı da merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, zorunlu PCR testlerinin devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacağını daha önce açıklamıştı. Ancak, özel hastanelerde PCR testi yaptıranlar ücretini kendileri ödeyecekler.

AVM’LERDE PCR TESTİ ZORUNLU MU? 

AVM’lerde PCR testi zorunluluğu bulunmuyor. Geçtiğimiz hafta Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar'ın katılımıyla Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.
 
Restoran, kafe gibi mekanlarda ek tedbirlerle beraber, aşı olmayanlar için ayrı yer ayrılmasının söz konusu olup olmadığı sorusuna Bakan Koca, AVM, restoran, kafeler için PCR ve benzeri bir uygulamayı şu an gündeme almadıklarını, aşılanma oranı ile birlikte salgının Türkiye'nin gündeminden giderek düşeceğini ve vaka sayılarının giderek azalacağını düşündüğünü söyledi.

İŞVEREN TAZMİNATSIZ İŞTEN ATABİLİR Mİ?

Aşı olmayan işçilere yazılı bildirim yapılırken, hastalanmaları ve başkalarına virüs bulaştırmaları halinde karşı karşıya kalabilecekleri hukuki riskler hakkında da bilgi verilecek.

Örneğin, İş Kanunu’nun işverene haklı nedenle iş akdini derhal fesih hakkı veren 25. maddesine göre, “işçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından… doğacak bir hastalığa yakalanması durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi” halinde işveren haklı fesih yapabilir. İşveren, işçinin aşı olmadığı için hastalanmasını “kendi kastından doğan bir hastalık” olarak nitelendirerek bu gerekçeyle işine tazminatsız son verebilir. Mahkeme belki ileride işvereni haksız, işçiyi haklı bulabilir. Ancak, işini kaybeden işçi o zamana kadar mağduriyet yaşayabilir.

PCR TESTİ UYGULAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Tren yolculuklarında 2 yaş altı bebek yolcular için ise HES kodu aranmayacak. 18 yaş altı yolcular HES kodu ile biletlerini alabilecek ve trenlerde HES kodu ile seyahat edebilecek.
 
18 yaş üzeri yolcular ise biletlerini HES koduyla satın alacak. Trene binerken, aşılı olanlar ve hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış olan yolcular, durumlarını HES uygulamasından belgeleyecek.
 
Aşılanmamış ve hastalık geçirmemiş yolcular ise azami 48 saat öncesinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmek suretiyle seyahat edecek.
 
Gar ve istasyon girişlerinde HES kodu kontrolü devam edecek. YHT kontrol noktaları ile trenlerde yapılacak kontrol esnasında gerekli belgeleri ibraz edemeyen yolcuların seyahatine izin verilmeyecek. Trende tespiti halinde trenin durduğu ilk istasyonda trenden indirilecek ve bilet ücretleri iade edilmeyecek.
 
Havalimanlarında Sağlık Bakanlığınca yapılan PCR testi uygulaması da devam edecek. İsteyen yolcular burada PCR testi yaptırabilecek.

YORUMLAR 1
  • Cafer 11 2 yıl önce Şikayet Et
    Niye okullarda aşı olmayan ve pcr testi yaptırmayan öğretmenler derse girebilir mi. ne yaptırımı var, buna niye cevap verilmiyor?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'te heyecanlandıran gelişme! TCG Anadolu...
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti