Üniversiteyi bitirdi, çobanlığı tercih etti

Giresun'un Keşap ilçesinden olan 23 yaşındaki Ahmet Kılıç, üniversiteden mezun olduktan sonra köyüne dönerek çobanlık yapmaya devam ediyor.

Üniversiteyi bitirdi, çobanlığı tercih etti
Üniversiteyi bitirdi, çobanlığı tercih etti
GİRİŞ 20.12.2022 03:30 GÜNCELLEME 20.12.2022 03:30
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Giresun’un Keşap ilçesinde yaşayan 23 yaşındaki Ahmet Kılıç, 2021 yılında Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Fakülteden mezun olup diplomasını aldıktan sonra da kaymakamlık sınavlarına hazırlanmak yerine ailesinin yanına dönerek yaylada çobanlık yapmaya devam etti.

Ailesiyle beraber beslediği 7 manda ve 15 sığıra çobanlık yapan Kılıç, yaptığı işten mutlu olduğunu ve bir gün hayalinin besi sığırcılığı tesisini kurmak olduğunu kaydetti. Her gün sabahın erken saatlerinde kalkarak gözü gibi baktığı sığırlarını otlatmaya çıkaran üniversite mezunu Ahmet Kılıç, azmi ile hem çevresindekilerin hem de ailesinin takdirini topluyor.

“Hayatı kazanmak için üniversite şart değil”

Hayatı kazanmak için üniversite bitirmenin şart olmadığını ifade eden Kılıç, “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden geçen dönem mezun oldum. Fakülteden mezun olduktan sonra kaymakamlık için de hazırlanabilirdim ancak, ailemin yanına dönerek tamamen hayvancılığa yönelmek istedim. Üniversiteyi biraz arkadaş çevresi edinmek için okudum. Sadece yaşadığım şehirden arkadaşım olacağına Türkiye’nin her yerinden arkadaşım olsun istedim. Hayatı kazanmak için üniversite okumak şart değil. Benim hayalim hayvancılıkla uğraşmak, herkesin de hayallerinin peşinden gitmesini isterim. Hayvancılığı seviyorum ve severek yapıyorum. Benim için sevdiğin işte başarı çok önemli” dedi.

Hayali en büyük besi sığırcılığı tesisi

Hayalinin en büyük besi sığırcılığı tesisini kurmak olduğunu da anlatan Kılıç, “Özellikle günümüzde hayvancılık daha da önemli hale geldi. Yavaş yavaş hayvancılık terk edenlerin yanı sıra, yapmayı sürdürenler bu işten kazançlı çıkıyor. Ben de bir gün ülkemizin en büyük besi sığırcılığı tesisini açmak isterim. Benim hayalim hedefim bu yönde. Üniversite bitiren gençlerin hayali masa başı işler olabilir ama bana göre ise, hayvancılık Türkiye’nin tarımdan sonra en önemli gelir kaynağıdır. Üstelik hayvancılık zahmetsiz kolay yapılacak bir iş. Özellikle yaylalarda hayvancılık zor değil çünkü yaylalarda sabah sağımını yapıp, dışarı salıyorsun. Mandıralarda biraz daha masraflı ve zahmetli olabiliyor. Ancak biz biraz daha şanslıyız o konuda kışın 2, 3 ay köyde kalıyoruz sonra yılın büyük bir kısmını Kümbet Yaylası’nda geçiriyoruz. Aylarca bu yaylada hayvancılık yapıyoruz” diye konuştu.

Hayvansal ürünlerle geçimlerini sağlıyor

Büyükbaş hayvanların sütünden ürettikleriyle geçimlerini sağladıklarını belirten Kılıç, “Hayvanlarımızın sütünden peynir, yağ ve çökelek yapıp satıyoruz. Yetiştirdiğimiz sığırlardan damızlık, kurbanlık ve et için sattıklarımız oluyor. Bunlar bizim geçinmemizi sağlıyor. Her geçen yıl büyükbaş hayvan sayımız artıyor. Eğer damızlık olarak satmamış olsak daha da artacaktır ancak bu biraz da imkan meselesi şimdilik imkanlarımıza göre yetiştiriyoruz. Zaman içerisinde hem imkanlarımızı hem de sığır sayımızı artırmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 34
  • Ayşe Nur 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlarda durmadan neden Ziraat fakültesinde okumadın da kamu yönetimi okudun deyip duruyorlar adam Kümbet yaylasında zaten Ziraat fakültesini hayvancılığı da okumuş bitirmiş işinde kurmuş yolu açık olsun helal olsun .
    Cevapla
  • Ayşe Nur 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir düşünce güzel bir iş Helal olsun
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    YAPILAN HER İŞ HER MESLEK KUTSALDIR. Okuma sebebini sadece yeni insanlar tanımak gibi gerekçeye bağlamak komik ve cahilce bir söz. Köyünde okumayanlardan farkının bile farkında değil. Dış dünyayı görüp eğitimle bakınca Türkiye'nin en büyük besi hayvan tesisi kuracağım demek; farkına varamadığın gelişmedir. Köyde çevrene bak bakalım, kaç kişi bu hedefi konuşur. Eğitim her durumda gelişimdir...
    Cevapla
  • Selahaddin 1 yıl önce Şikayet Et
    ziraat besicilik okusaydin her iki istegin icin daha hayirli olurdu sanirim dogrusunu Allah bilir
    Cevapla
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapacağın bir iş var mı ki başka yolun olsun. Sen git doğuya AKPnin yaptığı yerleri gör sonra düşünceni tekrar gözden geçir derim. Devlet baa bakmi diyen doğulunun yoluna bak birde kendi köyün yoluna bak anlarsın neden çobanlık yaptığını.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber