Konya'daki olayda en son durum

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde, bir vakfa ait kız öğrenci yurt binasının çökmesi sonucu 17 kişi öldü, 27 kişi yaralandı. Hastanelerde son durum şöyle:

Konya'daki olayda en son durum
Konya'daki olayda en son durum
GİRİŞ 01.08.2008 18:27 GÜNCELLEME 01.08.2008 18:27

AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, saat 11.30'dan 18.00'e kadar olayla ilgili gelişmeler şöyle:

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken kız yurdu enkazından bir öğrencinin daha cesedinin çıkarılmasıyla birlikte, olayda ölen kişi sayısı 17'ye yükseldi. Cesetler Hadim Devlet Hastanesine morguna kaldırıldı. Olayla, 27 kişi de yaralanmıştı.

Bu arada, enkazdan çıkarılan yaralılardan Emine Dağtekin (14), Esmanur Durmuş (12) ve Fatma Göktaş (19), 2 askeri helikopterle Konya'ya getirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinin oto parkına iniş yapan helikopterlerdeki yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.

Öte yandan, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Başer Cander, olayın ardından 10 yaralının hastanelerine geldiğini belirterek, ''Hastanemize gelen yaralılardan 3'ünün hayati tehlikesi var. Vücudunda yanıkları olan Fatma Özbağrıaçık (16) ve Teslime Dağtekin (15) Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi yanık ünitesine sevk edildi. Büşra Güneş'in (14) ise tedavisi hastanemizde sürüyor'' dedi.

-BAKANLAR ÇUBUKÇU, ATALAY VE AKDAĞ OLAY YERİNDE-

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken kız yurdu binasının enkazında incelemelerde bulundu.

Enkaz alanında incelemede bulunan ve arama-kurtarma çalışmalarını izleyen bakanlar, Balcılar Belediye Başkanı Mehmet Demirgül ile de görüştü.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen İçişleri Bakanı Atalay, ''Bu durum kolay dayanılacak bir şey değil. Milletimize de başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımız tedavi altında. Biz sabah Başbakan'ımızı erken saatte bilgilendirdik. Zaten ekipler olay yerine çok erken gelmiş. Jandarma, Genelkurmay Başkanlığına bağlı özel ekipler, sağlık bakanlığı ekipleri, sivil savunma ekipleri burada'' dedi.

Bakanlar Atalay, Çubukçu ve Akdağ, enkazdaki incelemelerinin ardından göçükte hayatını kaybeden Cennet Karaalp'in (13) ailesinin belde merkezinde yaşadığı evi ziyaret etti. 3 bakan, Baba Hasan Karaalp'e başsağlığı diledi. Bakanlar, daha sonra enkaz altında kalan Şehrinaz Avcı'nın (13) ailesini ziyaret etti.

-BAKANLARDAN YARALILARA ZİYARET-

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Taşkent'in Balcılar beldesinde çöken yurt binasının enkazından yaralı olarak kurtarılan öğrencileri, Konya'da tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti.

İlk olarak Konya Numune Hastanesine gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, hastanede tedavileri süren yaralı öğrencilere geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Akdağ ve Çubukçu, daha sonra Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesine geçerek buradaki yaralı öğrencileri ziyaret etti.

Ziyaret ettikleri hastaların içinde hayati tehlikesi bulunan öğrenci olmadığını ifade eden Akdağ, ''Konya'daki yaralılardan yanıkları olan iki hastanın Ankara'ya nakledildiğini öğrendim'' dedi.

-ÖLEN YARALANAN ÖĞRENCİLERİN KİMLİKLERİ-

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada da patlamanın ardından olay yerinde çalışmaları koordine etmek amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Seyfullah Hacımüftüoğlu ve Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürü Hasan İpek'in olay yerine gittiği ifade edildi.

Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, olayda hayatını kaybedenlerden 10'un isimleri şöyle:

''Elif Beyza Tuğyan, Fadimana Toz, Teslime Duran, Ümmünur Gümüştekin, Semra Ünal, Fadime Yazıcı, Leyla Semerci, Sema Bayram, Rukiye Sema Demirbaş, Hatice Doğru''

Açıklamaya göre, yaralıların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler ise şöyle:

-Asude Akdere, Teslime Akcan, Cennet Tatmaz, Meryem Özbağrıaçık, Ünzile Semerci, Meryem Semerci, Semra Kambur, Züleyha Kulu, Zahide Kambur, Dilek Türker (Numune Hastanesi),

-Fadimana Toz, Aysun Erdoğan, Teslime Gümüştekin, Zehra Parlatıcı, Seher Sümer, Selma Doğrul, Z. Büşra Demirtaş, Tuba Güllü, Tuba Özçömlekçi (Hadim Devlet Hastanesi),

-Şerife Atayer, Fatma Özbağrıaçık, Teslime Dağtekin, Büşra Güneş, Ayşe Semerci, Zehra Uysal (Tıp Fakültesi Hastanesi),

-Fadime Dağtekin, Menekşe Vural (Konya'ya sevk).

Açıklamada, enkaz altında oldukları tahmin edilen 5-6 kişiye ulaşma çabalarının devam ettiği kaydedildi.

Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünün koordinasyonuyla arama-kurtarma çalışmaları kapsamında Konya Sivil Savunma Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı Afet Yardım Kurtarma Timi'nden 2'şer ekip, Karaman Sivil Müdürlüğü ve Konya Belediyesi Sivil Savunma'dan 1'er ekip, Jandarma Genel Komutanlığına ait 2, Özel Kuvvetler Komutanlığına ait 3 arama-kurtarma helikopteri, İl Sağlık Müdürlüğüne ait acil sağlık ekibinin çalışmaları yürüttüğü belirtildi.

-MEB BÖLGEDE İNCELEME YAPMAK ÜZERE İKİ MÜFETTİŞ GÖNDERDİ

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada da ''elim bir olay'' meydana geldiği ifade edilerek, olayda hayatını kaybeden çocuklara Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır dileğinde bulunuldu.

Konya'nın Taşkent ilçesinde çöken yurdun bakanlığın kayıtlarında olduğu, ancak dernek tarafından Konya Valiliğine gerekli belgeler gönderilmeden ek bina yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

''17.04.2008 tarihinde dernek, yeni bir ek bina yapılmasına ilişkin resmi yazıyla Konya Valiliğine müracaat etmiştir. Valiliğin 05.05.2008 tarihli ve 24041 sayılı yazıyla Taşkent Kaymakamlığına yazdığı yazıda, halen faaliyette olan erkek yurdunun kız öğrencilere, yeni yapılan binanın da erkek öğrencilere hizmet verebilmesi için Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin 7. maddesinde belirtilen belgelerin tamamlanıp gönderilmesi halinde talebin incelemeye alınacağı kendilerine bildirilmiştir. Buna karşın geçen zaman zarfında herhangi bir bilgi ya da belge Konya Valiliğine ulaştırılmamıştır.''

Bunun yanı sıra, olayın ardından bölgede inceleme yapmak üzere Milli Eğitim Bakanlığından iki müfettişin görevlendirildiği kaydedildi.

-CUMHURBAŞKANI GÜL, KONYA VALİSİ AYDIN'DAN BİLGİ ALDI

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Konya Valisi Osman Aydın'ı telefonla arayarak, bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Gül, olaydan duyduğu derin üzüntüyü ifade ederek, can kaybının artmaması temennisinde bulundu.

Gül, olayda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Konyalılara başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

-BAŞSAĞLIĞI VE GEÇMİŞ OLSUN MESAJLARI-

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Konya'da yurt binasının çökmesiyle ilgili Vali Osman Aydın'dan bilgi aldı, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Konya Valisi Osman Aydın'a, geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerini ileterek, Konya Milletvekili Atilla Kart başkanlığındaki CHP heyetinin kentte incelemeler yapacağını, çocuklarını yitiren aileler dahil, ilgili ve yetkililerle görüşeceğini kaydetti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, MHP İl Başkanı Ali Yücel ile hastaneye gelerek yaralıları ziyaret etti.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de yayımladığı mesajda, olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diledi. Bu arada, incelemelerde bulunmak üzere bir heyetin, bölgeye hareket ettiği bildirildi.

DP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz da hayatını kaybeden çocukların ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

AB dönem başkanı Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Antoine Anfre, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a başsağlığı mektubu gönderdi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Konya Taşkent'te yurt binasının çökmesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e başsağlığı mesajı gönderdi.

-KURTARMA ARACI KAZA YAPTI-

Bu arada, Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binasının enkazındaki kurtarma çalışmalarına destek amacıyla Karaman'dan yola çıkan Cihangir Koç (35) yönetimindeki 70 DY 281 plakalı Karaman Sivil Savunma Müdürlüğüne ait kamyonet, Konya'nın Güneysınır ilçesine bağlı Akar köyü yakınlarında şarampole devrildi.

BİNADA ARAMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Kazada, sürücü Koç ile araçtaki Karaman Sivil Savunma Müdürü Şakir Oruç yaralandı. Yaralılar olay yerine gelen ambulansla Karaman Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binasının enkazında yürütülen enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmaları sona erdi.

Ankara'dan gelen Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Kuvvetleri, Jandarma Arama Kurtarma, Konya, Aksaray, Afyonkarahisar sivil savunma arama kurtarma ekipleri ile Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu Alanya temsilciliğinden görevlilerin katıldığı enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmaları, saat 17.30 itibariyle sona erdi.

Çalışmanın tamamlanmasının ardından arama kurtarma ekipleri beldeden ayrılma hazırlıklarına başladı.

Konya'daki hastanelerde ve Hadim Devlet Hastanesi'nde bekletilen cenazelerin isim tespiti için çalışmaların ise sürdüğü öğrenildi.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel ile ne konuştu? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama
Almanya'da 175 milyon TL dolandırdı, Türkiye'de lüks içinde yaşıyor