Hürriyet bir masumu PKK'lı yaptı

Hürriyet, Almanya’da düzenlenen Nevruz Kutlaması haberini çarpıtarak, kutlamaya katılan masum vatandaşı PKK’lı ilan etti ve bir ilke de imza attı...

Hürriyet bir masumu PKK'lı yaptı
Hürriyet bir masumu PKK'lı yaptı
GİRİŞ 19.11.2008 16:08 GÜNCELLEME 19.11.2008 16:08
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haberi

Türk basının amiral gemisi olmasıyla övünen Hürriyet'in gün geçmiyorki yalan ve iftira dolu asılsız haberleri gün yüzüne çıkmasın. Hürriyet'in bu seferki vukuatı 9 yıl öncesine ait. Almanya'da nevruz kutlamalarına katılan masum vatandaşı PKK'lı ilan eden Hürriyet Avrupa, Alman basın tarihinde bir ilke imza atarak, Alman Basın Konseyi tarafından kınanan ilk yabancı gazete oldu.

Hürriyet sorumsuz habercilik örneğine bir yenisini daha ekledi. Gazete Avrupa baskısında Kürt kökenli Fuat Akpınar'ı önce PKK’lı ilan etti ve bu haberden dolayı hakkında soruşturma açılan Fuat Akpınar’ın hukuki çabalarını görmezden geldi. Hürriyet bununla da yetinmeyerek, Alman Başkan yardımcısı Mrek’i, PKK’ya yakınlıkla suçladı ve Almanya’da yayın yapan Türk basını adına bir  utanca neden oldu. Almanya’da, yabancı basın tarihinde bir ilke neden olan Hürriyet, Alman Basın Konsey’inden ihtar aldı.

NASIL MAĞDUR EDİLDİĞİNİ HABER 7'YE ANLATTI

Uğradığı haksızlık konusunda sesini bir türlü duyurmayı başaramayan Fuat Akpınar, 18 Kasım 2008 tarihinde Haber 7 ile irtibata geçerek maruz kaldığı haksızlığın aracılığımızla duyurulmasını istedi.
 
Fuat Akpınar. Kürt kökenli bir Alman vatandaşı... 20 Mart 1999 yılında Almanya’da yapılan Nevruz gösterisine katıldı. PKK yandaşlarının kutlamaları,  Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılma gösterisine çevirmesi sonucunda, gösteriye katılan 2 bin kişiden 60 kişi hakkında soruşturulma açıldı. Soruşturma açılanlar arasında Fuat Akpınar da vardı.

Hakkında soruşturma açılan Fuat Akpınar, Alman polisine başvurarak haksızlığa uğradığını ve PKK terör örgütüyle hiçbir bağlantısı olmadığını belirtmesine rağmen sonuç alamadı. 

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler Başkanı SPD’li Heidrun Mrek'den yardım istedi.  Mrek, kendinden yardım isteyen Fuat Akpınar için; NRW Adalet Bakanı Behrens’e  bir mektup yazarak, Fuat Akpınar’ın haksız yere takibata uğradığını savundu.

Alman basınında bu 3 sayfalık mektup yankı buldu. Konuyu 5 Eylül 1999 tarihinde gündemine taşıyan Focus dergisi ‘İyi bir dost için rica’ başlığıyla yayınladığı haberde; ‘Heidrun Mrek’in, Adalet Bakanı Behrens’e yazdığı mektubu kastederek,  Fuat Akpınar için ricacı olduğuna değindi.  

Konuyu bir gün sonra gündemine taşıyan Hürriyet Avrupa, 6 Eylül 1999 tarihli gazetesinde haberi ‘PKK’lıya aracı oldu’ başlığıyla yayınladı.

Hürriyet Avrupa’nın haberinin içeriğinde, Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler Başkanı SPD’li Heidrun Mrek’in NRW Adalet Bakanı Behrens’e  bir mektup yazarak hakkında soruşturma açılan PKK’lı için ricacı olduğu bilgisine yer verildi.

İFTİRAYA MAHKEME KARARI İLE TEKZİP

Fuat Akpınar’ı önce PKK üyesi ve sempatizanı olarak ilan eden Hürriyet, daha sonra Nevruz kutlamalarına katılan Fuat Akpınar'ı ‘PKK toplantısına katıldı’ diye gösterdi ve polisteki ifadesinin de değiştirildiğini iddia etti.

Hürriyet’in iftira haberi karşısında şaşkına dönen Fuat Akpınar, Haber7'ye yaptığı açıklamada tüm girişimlerine rağmen Hürriyet’in haberi düzeltmesini sağlayamadığını söyledi. Son çare olarak Alman Basın Konseyi’ne başvuran Fuat Akpınar haberin yayınlanmasından tam 3 ay sonra Hürriyet Avrupa’da 6 Şubat 2000 tarihinde bir tekzip yayınlatmayı başarmış.

Alman Basın Tarihinde bir ilk

Alman Basın Konseyi’ne başvurusu olumlu sonuçlanan Fuat Akpınar Almanya tarihinde bir ilki gerçekleşti ve ilk defa Almanya’da yabancı bir gazeteye ihtar verdi.

Öte yandan Hürriyet'in PKK sempatizmanı ilan ettiği fakat yargı önünde suçsuz bulunan Fuat A'nın tekzibini mahkeme kararı ile yayınlaması Türk basınında da yankı buldu. Hürriyet’in bu haberi karşısında Alman Basın Konseyi’nin verdiği karar Türk basınında da yankı bulduğuna değinen Fuat Akpınar, 26 Kasım 1999’da Sabah Gazetesi’nin durumu ‘Alman Basın Konseyi’nden Hürriyet’e ihtar’ şeklinde duyurduğunu da ifade etti.

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 9
  • şaban aydın 15 yıl önce Şikayet Et
    akpli secmenin egitim seviyesiymiş. bu konuyla egitimseviyesini ilişkilendirmek gibi bi dengesizlik olamaz siyasal bilimler okumuş olmadıktan sonra bi doktorla bi ciftcinin bu konuda verdigi oy egitimle acıklanamaz adamı delirtmeyin ya biraz mantıklı olun galiba üniversiteye gittin iki tane solcu gördün diye sanıyon bu ülkenin % 47 si egitimsiz actırma adamın agzını... :-(
    Cevapla
  • osman 15 yıl önce Şikayet Et
    cevap. hasan BEY, siz diyorsunuz ki:''AKP seçmenein eğitim düzeyi düşükmüş!'' ey öleee olsun, peki chape nin, mahapenini dasapenin, dayapenin şeçmenlerin eğitim seviyesi yüksek ise, bunu sorumlusu kim! tabiiki eğitim seviyesi yüksek olan eski cahapenin yök üyelerin! adamıon ağzında lafı alırlar....
    Cevapla
  • ahmet ocak 15 yıl önce Şikayet Et
    YHA HÜRRİYET İN VE MİLLEYETİN HANGİSİ DOĞRU Kİ-1. herkese selamlar ey okuyucu bir hüürriyet gazetesi bir milliyet gastesi ve doğan medyaya ait tüm basın organlarından ALLAH birdir Pygamber hak derlerse işte kardeşim bak o zaman tereddütsüz inan bunun haricindeki haberlere inanma ey okuyucu.
    Cevapla
  • evren erdem 15 yıl önce Şikayet Et
    ilk deil bu.... bu ilkl deil zaten hurriyet hep yapıyor... ulucanlar cezaevi operasyonundan 5 dakka once dıye bır resmı basmıslardı.. bes dakka once dedıgı 5 yıl onceydı .. fotograftakıler DHKP- C lı dıye tanıtılmıstı.. resımdekıler doktor muhendıs ve avukat olarak sıvıl hayatta ıdıler... cezalarını tamamlamıs ve hayata katılmıslardı.. kısaca hurrıyet bu...
    Cevapla
  • fehim tastekin 15 yıl önce Şikayet Et
    ahmet kaya. Bu ülkemin bölünmez bütünlüğüne inanıyorum bu toprakların her karışına sevdalıyım diyen ahmet kaya'nın foto montaj kurdistan haritasında resimlerini basmışlardı. Bu sorun diyalogla çözülür kürtçe klip çekeceğim diyen adamı medya lincine tabi tuttular. Zorla pkklı yaptılar. Almanyada pkklılar bir özgürgündem birde hürriyet alırdı sebebi hikmeti buymuş demek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi