Kolon kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Kolon kanseri kurtulma şansı var mı?

Sindirim sisteminin son kısmında gelişen ve erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilebilen bir kanser türü olan kolon kanseri neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır kurtulma şansı var mıdır?

Kolon kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Kolon kanseri kurtulma şansı var mı?
Kolon kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Kolon kanseri kurtulma şansı var mı?
GİRİŞ 18.12.2023 13:24 GÜNCELLEME 18.12.2023 13:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dünyada en çok rastlanan kanser türlerinden olan kolon ya da kalın bağırsak kanseri özellikle 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir kanser türü olsa da diğer durumlarda hasta ölümle sonuçlanabilmektedir. Peki, kolon kanseri belirtileri nelerdir ve kurtulma şansı var mıdır?

Lenf kanseri nedir, lenfoma kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri ölümcül müdür?Lenf kanseri nedir, lenfoma kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri ölümcül müdür?

KOLON KANSERİ NEDİR?

Kolon kanseri, kalın bağırsağın iç astarı üzerinde anormal ve kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterize edilen bir kanser türüdür. Kalın bağırsak, sindirim sisteminin son kısmını oluşturur ve kolon ile rektumu içerir. Sindirim sistemi, vücuda giren besinleri parçalayarak enerji sağlama görevini üstlenir.

Siroz hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Siroz hastalığı ölümcül müdür, tedavisi var mıdır?Siroz hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Siroz hastalığı ölümcül müdür, tedavisi var mıdır?

KOLON KANSERİ NEDEN OLUR?

Kolon kanserinin oluşumunda aşırı yağlı ve kırmızı et ağırlıklı beslenme, obezite, sigara içme, alkol tüketimi ve polipler etkili olabilir. Polipler, genellikle kanserli değildir, ancak zamanla kolon kanserine dönüşebilir. Bu nedenle, düzenli tarama testleri, poliplerin erken tespiti ve çıkarılması önemlidir. Ayrıca, meme ve yumurtalık kanseri geçmişi olan bireylerde kolon kanseri riski artabilir.

Tip 1 diyabet nedir, belirtileri nelerdir? Diyabet tip 1 geçer mi, tedavisi nedir?Tip 1 diyabet nedir, belirtileri nelerdir? Diyabet tip 1 geçer mi, tedavisi nedir?

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

Kolon kanserinin belirtileri arasında dışkıda kan, bağırsak alışkanlığında değişiklikler (kabızlık ya da ishal), karın ağrısı, dışkıda incelme, kilo kaybı, ve bağırsakların boşalmadığı hissi bulunmaktadır. Ayrıca, dışkılamaya rağmen bağırsakların boşalmadığı hissi, yutma güçlüğü, mide bulantısı gibi belirtiler de görülebilir.

Akciğer zarı kanseri mezotelyoma nedir? Mezotelyoma yaşam süresi…Akciğer zarı kanseri mezotelyoma nedir? Mezotelyoma yaşam süresi…

KOLON KANSERİ TEDAVİSİ: EVRE VE YÖNTEMLER

Kolon kanseri tedavisi, hastalığın evresine bağlı olarak değişiklik gösterir. İlk tedavi genellikle cerrahi müdahale içerir, bu da kanserli dokunun çıkarıldığı bir ameliyatı içerir. Patolojik sonuçlara göre kemoterapi uygulanabilir.

KOLON KANSERİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Polipektomi: Kanserli poliplerin çıkarılmasını amaçlayan bir ameliyat yöntemi.

Kolektomi (Rezeksiyon): Kanserli bölümün çıkarılmasının yanı sıra çevredeki bazı sağlıklı dokuların da alındığı bir prosedür.

Kolostomili Ameliyat: Kanserli bölümün çıkarılmasının ardından sağlıklı kolon bölümlerini birleştiremeyen durumlarda kullanılan bir yöntem. Kolostomi ile bağırsak karın duvarındaki bir açıklığa taşınır.

Radyofrekans Ablasyonu: Isı kullanarak kanser hücrelerini yok etme yöntemi.

Kemoterapi: Tümörleri küçültmek ve semptomları hafifletmek amacıyla kullanılan ilaç tedavisi.

Hedefe Yönelik Tedavi: Kanser hücrelerini büyüten genleri, proteinleri ve dokuları hedef alan bir tedavi yaklaşımı.

KOLON KANSERİ 1. EVRE BELİRTİLERİ

Kolon kanserinin 1. evre belirtileri genellikle; kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarından oluşmaktadır.

KOLON KANSERİ 4. EVRE KURTULMA ŞANSI VAR MI?

Kolon kanserinin 4. evresinde ameliyat yapılması tercih edilmez. Kemoterapi ve radyoterapi ile kanserli hücrelerin küçültülmesi hedeflenir. Her 4 evre hastanın tedavisi ve seyri aynı görülmez. Hastalığın yayılımına ve tedavilere verdiği yanıta göre değişkenlik gösterir. İstatistiklere göre kötü prognozlu 4. Evre kolon kanserinde 5 yıllık sağ kalım oranı yaklaşık %5’tir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    mümkünse kullandığınız vc lerde sıcak su musluğu bulunduğunuz nusluğa yumuşak ucu düzgün hortum bağladınız.vc ye girdiğinizde hortumla sizi yapmayacak derecede kontrollü şu verin.böylece kalın bağırsak irksinmeden sıcak su ile temizlemiş olursaniz kolon kanserinde önüne geç mış olursunuz ben 20 yılda fazladır uyguluyorum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kapıda vize uygulamasında yeni gelişme! İşte eklenen yeni adalar...
Diyetisyen Ender Saraç'ın 'cinsel istismar' davasında yeni gelişme: İfadeler ortaya çıktı