Kararmış çaydanlık nasıl parlatılır? İçi kireçlenmiş çaydanlık nasıl temizlenir?

Uzun süre yüksek ateşe maruz kalan çaydanlıklar bir süre sonra yanmaya ve kararmaya başlar. Yanma ve kararmalar doğru adımları izleyerek doğal yöntemlerle temizlenmesi mümkündür. Önerilen temizleme yöntemleriyle hem çaydanlığın dışında oluşan kararma hem de içinde biriken kireçler temizlenmiş olur. Peki çaydanlık nasıl temizlenir? İşte kireçli çaydanlık temizleme yöntemleri...

Kararmış çaydanlık nasıl parlatılır? İçi kireçlenmiş çaydanlık nasıl temizlenir?
Kararmış çaydanlık nasıl parlatılır? İçi kireçlenmiş çaydanlık nasıl temizlenir?
GİRİŞ 21.11.2020 17:43 GÜNCELLEME 21.11.2020 17:43

Sürekli olarak yüksek ateşe maruz kalan çaydanlıklar zaman içinde kararmaktadır. Özellikle çelik çaydanlıklar doğru şekilde temizlenmediği sürece matlaşmaya ve kararmaya başlamaktadır. Uzun süre ocakta yüksek ateşe maruz kalan çaydanlıkların soğuk suya tutmak gibi yanlış temizleme yöntemlerine başvurmak çaydanlığın temizlenip parlamasından ziyade daha da kararmasına neden olacaktır. Çaydanlıkların doğru şekilde temizlenmesi ve parlaması için doğru birkaç metoda başvurulması önerilmektedir. 

YANMIŞ ÇAYDANLIK NASIL TEMİZLENİR?

Yanmış çaydanlığı temizlemeye başlamadan önce ilk olarak iyice soğumasını beklemek gerekir. Soğuyan çaydanlığın eski haline gelmesi için ise evdeki malzemelerle doğal bir karışım hazırlanarak temizliğe başlanabilir. Yanmış çaydanlığın temizlenmesi için 1 bardak elma sirkesi ya da beyaz sirkeye 1 çay kaşığı tuz eklenir. Mutfakta bulaşık yıkamak için kullanılan süngerle çok bastırmadan çitilenir. Ardından bol su ile durulanır. Bu işlem çaydanlığın karartısı geçene kadar birkaç gün devam ettirilir. Çaydanlık temizliğinde dikkat edilmesi gereken şey ise sert yapılı fırça ve telle temizlenmemesidir.

ÇAYDANLIĞIN DIŞI NASIL PARLATILIR?

Yanık çaydanlığın temizlenmesinde etkili olan sirke, çaydanlığın parlatılmasında da oldukça etkilidir. Çaydanlığın parlaması için sirke ve tuz karışımına başvurulabilir. Bunun dışında yarım çay bardağı sirke ve 1 tatlı kaşığı karbonat macun kıvamına gelen kadar karıştırılır ve elde edilen karışım mutfak bezi ya da süngeriyle çaydanlığın dış yüzeyine uygulanır. Çok fazla bastırmadan uyguladıktan sonra bol su ile durulanır.

KİREÇLENMİŞ ÇAYDANLIK NASIL TEMİZLENİR?

Kireçli sulardan dolayı zaman içinde çaydanlığın iç yüzeyi iyiden iyiye kireçlenmeye başlar. Bunun temizlenmesi için yine doğal birkaç yöntem uygulanmaktadır. Çaydanlığın kireçlerinin temizlenmesi için ağzına kadar su ile doldurulur ve suyun içine 1-2 çorba kaşığı limon tuzu eklenir. Bu şekilde 10 dakika kadar kaynatılır. 

Çaydanlığın kireçlerinin temizlenmesi için bir diğer tavsiye edilen yöntem ise 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı sofra tuzu ekleyerek 10-15 dakika bekletilir ve sıcak su ile süngerle çitileyerek durulanır. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı