Uluslararası yarışmaya Türkiye adına katılan mülteci Cheghin altın madalya kazandı

Denizli'de yaşayan İran uyruklu mülteci Amirpooyan Cheghin (34), Türkiye adına katıldığı Uluslararası Buluş ve İnovasyon Yarışması'nda tasarladığı projeyle altın madalya kazandı.

Uluslararası yarışmaya Türkiye adına katılan mülteci Cheghin altın madalya kazandı
Uluslararası yarışmaya Türkiye adına katılan mülteci Cheghin altın madalya kazandı
GİRİŞ 07.10.2022 14:28 GÜNCELLEME 07.10.2022 17:42
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İran'da ailesiyle yaşayan Amirpooyan Cheghin, 10 yıl önce üniversitede inşaat mühendisliği eğitimi aldığı ülkesini terk ederek mülteci olarak Denizli'de yaşamaya başladı.

Karaman Mahallesi'nde bir apartman dairesinde yaşayan Cheghin, geçimini sağlamak için alçı tavan ustası oldu. Çalıştığı inşaatlarda su tesisatları dikkatini çeken Cheghin, bir tasarım yapmaya karar verdi. 'Evlerde su tesisatında sıcak ve soğuk su için tek boru' tasarım projesi çizen Cheghin, projesini geçen temmuz ayında Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen 'Uluslararası Buluş, İnovasyon Yarışması'na gönderdi. Yarışmaya İranlı mülteci olmasına rağmen Türkiye adına katılan Cheghin'in tasarım projesi jüri üyeleri tarafından altın madalya ve sertifikayla ödüllendirildi. Cheghin'in altın madalyası ve sertifikası kargoyla Denizli'deki adresine gönderilerek kendisine teslim edildi.

RUSYA VE SIRBİSTAN'DAKİ YARIŞMALARA DA KATILMIŞ

İran'da yaşarken 2009 yılında Rusya'da düzenlenen başka bir yarışmaya da araç motorlarında turboya alternatif sistem geliştirerek katılan Cheghin üçüncü olurken, Sırbistan'da düzenlenen yarışmada ise şifreli silah tasarım projesiyle altın madalya kazandı. En son katıldığı Kanada'daki yarışmada altın madalyayı Türkiye adına kazandığı için mutlu ve gururlu olduğunu söyleyen Amirpooyan Cheghin, "Mülteci konumundayım ama Türk devleti bize yaşamamız için haklar verdi. Bende tasarımcı olarak bu görevimi yerine getirmek istedim" dedi.

"TÜRKİYE ADINA YARIŞMADA ALTIN MADALYA KAZANMANIN GURURUNU YAŞIYORUM"

Cheghin, Türkiye'de mülteci olmasına rağmen mutlu ve huzurlu şekilde yaşadığını ifade ederek, "İran'dan 2012 yılında Türkiye'ye geldim. İnşaatta çalışıyorum. Daha önce tasarımlarımla başka yarışmalara da katıldım ve başarı elde ettim. En son Türkiye adına katılığım Kanada'daki yarışmada altın madalya kazandım. Projemde evlerde su tesisatında çeşmeler için soğuk ve sıcak için iki ayrı boru döşeniyor. Benim geliştirdiğim tasarımda soğuk ve sıcak su tek borudan çeşmeye gidiyor. Bu tasarım geliştirdiğim bir projenin alt yapısıydı. Türkiye adına yarışmada altın madalya kazanmanın gururunu yaşıyorum. Türk devleti bizlere haklar sundu ve burada yaşamamızı sağladı. Kaçak değiliz, bize oturma izni verdi ve barındırdı. Bende tasarımcı icatçı olarak görevimi yerine getirmek istedim. Mülteciler için yaşadıkları ülkelerde belirsizlik var. Mülteciler Birleşmiş Milletler aracılığıyla kabul edildikleri ülkelerde ikamete sahip oluyor. Mülteci statüsündeyiz. Sadece kendimizi kurtararak özgürce, rahatça yaşamak istiyoruz. Diğer insanların rahat yaşayabilmeleri için yeteneğimi kullanmaya çalışıyorum. İnsanların hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyorum. Özel bir eğitim almadım. Mülteci olduğum için birçok yarışmaya da katılamıyorum" diye konuştu. 

 

KAYNAK: DHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 21
  • Anonim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu gence vatandaşlık vermeliyiz akıllı zeki bu vatanı benimseyen ve seven tüm gençlere bu ülkedeki ipsiz sapsız terbiyesiz haysiyetsiz tekinsiz işe yaramaz dağdan gelmiş bagdakini git diyen kim varsa onları atsak yeter gerisi baş üstüne
    Cevapla
  • Aaa 1 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye vatandasi olan ve Turkiye sever Turk sever olan herkeze kapimizda acik olmali destegimizde Osmanli biz Osmaliyiz demis Ataturk ne mutlu Turkum diyene demis. Amerikanin akilli zeki ve yetenekli kisileri bulup yetistirmek icin birimleri var. sirf bunun icin kurum kurmuslar.
    Cevapla
  • Kütahya'lı Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    SİBERNETİK rumuzlu kişiye Hemen yapıştırrrrrr.Gavur olduğu kanaatine nasıl vardın ? Sen müslümansan soralım madem islamın hangi şartını sıkı sıkı yapıyon ? Yerli dediklerin açız deyip kafelerde bol keseden savurup,40-50 bin tl lik elma telafonunun kuyruğunda sabahlıyorlar.Türkiye adına her kim ne kazandırırsa kazandırsın ! ırkı-kökeni-mezhebi önemli değil.Bu arkadaşımızıda saygıyla selamlıyorum
    Cevapla
  • TURAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav ne saf adamlar var abd bunca sene her ülkeden zeki adamları almakla salakmiydi bırak irani abd,japonya,çin,rus,hint,afrikalı zeki kim varsa tutup getirmemiz lazım herşey TÜRKIYE için hep bir numara olmak için ilim bilim nerede olursa olsun gidip bulun alın
    Cevapla
  • gökhan 1 yıl önce Şikayet Et
    sen adam gibi eğitim verip kendi evladından neden bilimadamı çıkarmosun.koskaca 100 milyonluk ülkede bulamadını iranda buluyosa oturda bi düşün.
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç mi Türk genci yoktu da iranlı birisi Türkiye adına yarıştı
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    sen vardın ama ortaya çıkmadığından iran asıllı gencin katılması kaçınılmaz oldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti!
40 gün 40 gece mağarada kaldılar! "Zaman kavramımız bozuldu"