BM'den 'hırsızlığa' kınama

Ban Ki-mun, Güney Sudan'da insani yardım malzemelerinin "çalınmasını" kınadı.

BM'den 'hırsızlığa' kınama
BM'den 'hırsızlığa' kınama
GİRİŞ 15.01.2014 09:30 GÜNCELLEME 15.01.2014 09:55

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yaklaşık bir aydır çatışmaların devam ettiği Güney Sudan'da hem hükümet hem de muhalif güçlerin sivillere ulaştırılmak üzere gönderilen insani yardım konvoylarına el koyarak yardım malzemelerini "çalmalarını" şiddetli şekilde kınadı.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Güney Sudan'daki çatışmalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının hızla artması ve Nil Nehri'nde şiddet olaylarından kaçarken 200 sivilin boğulması nedeniyle büyük üzüntü duyduğu belirtildi.

Açıklamada Ban'ın, ülkede evlerinden edilen kişi sayısının 400 bini geçmesi ve insani yardım ihtiyacının üst düzeyde olması nedeniyle de kaygı duyduğu kaydedilerek, "Ban, insani yardım konvoylarına hem hükümet güçleri hem de muhalif güçler tarafından el konulması ve gıda stokları ile yardım malzemelerinin çalınmasını şiddetli bir şekilde kınamaktadır" ifadesi kullanıldı.

Ban'ın tüm taraflara çatışmaları durdurma ve sivil kayıpları önleme çağrısı yaptığı bildirilen açıklamada, insan hakları ihlali ve savaş suçu işleyenlerin bunun hesabını vereceği uyarısı yapıldı.

Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında 15 Aralık'tan bu yana çatışmalar yaşanıyor.

Çatışmalar nedeniyle ülke dışına kaçan Güney Sudanlıların sayısının 78 bine ulaştığı, 355 bin kişinin de ülke içinde güvenli yer bulabilmek için evlerinden ayrıldığı belirtilmişti.

BM'nin çatışmalarda binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtmesine rağmen bölgedeki kaynaklar ölü sayısının on bine ulaştığını iddia ediyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu