Ukrayna'da misket bombası krizi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Ukrayna’da misket bombalarının kullanıldığına dair kanıtlar olduğunu açıklaması tartışmalara neden oldu.

Ukrayna'da misket bombası krizi
Ukrayna'da misket bombası krizi
GİRİŞ 23.10.2014 22:01 GÜNCELLEME 23.10.2014 22:01

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Ukrayna’nın doğusunda isyancılar ile hükümet kuvvetleri arasındaki çatışmalarda, birçok ülkenin yasak kapsamına aldığı misket bombalarının kullanıldığına dair elinde güçlü kanıtlar olduğunu açıkladı. Merkezi New York’ta olan İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu bombaları hükümet kuvvetlerinin, yada Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçlerin kullanmış olabileceğini açıkladı.

Ukrayna hükümeti: 'Yasaklanmış silah kullanmadık'

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nun açıklamaları üzerine Ukrayna hükümetinin bir sözcüsü ordunun yasaklanmış silahlar kullanmadığını ve sivil bölgeleri de bombalamadığını bildirdi. İsyancılar tarafından ise herhangi bir açıklama gelmedi.

'İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporu kuşkulu'

Ukrayna Ordusu’nun Araştırma Merkezi’nden Anton Mihnenko, DW'ye yaptığı açıklamada, “Sivil toplum örgütlerinin, patlamalara misket bombasının sebebiyet verip vermediği ve bunların hangi taraftan gönderildiği gibi konuları doğru değerlendirebilecek yüksek vasıflı elemanları bulunmadığını söyleyerek, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna ilişkin kuşkularını dile getirmiş oldu.

"Bomba içinde bomba" olarak bilinen misket bombası, hedefe atıldığında ana bombanın patlamasının ardından içindeki yüzlerce misket büyüklüğündeki bombacıklar çok geniş alana yayılarak arka arkaya infilak ediyor. 200 kadar bombacığın bir futbol sahası kadar alanı ya da daha fazlasını etkisi altına aldığı, özellikle de sivil halk için büyük tehlike arz ettiği belirtiliyor. Çok sayıda ülke bu tür silahları yasaklamış durumda, ancak Ukrayna bu ülkeler arasında bulunmuyor.
 
'Elimizde güçlü kanıtlar var'

Doğu Ukrayna’daki çatışma bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda bir açıklama yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü, büyük olasılıkla Ukrayna hükümetinin ekim ayında Donezk yöresindeki operasyonlarında çok sayıda misket bombası kullandığı şüphesinin güç kazandığını bildirdi. Bu tür bombaların kullanıldığı 12 vakanın belgelere geçtiğini belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilileri, saldırılarda en az 6 kişinin öldüğünün, onlarca kişinin de yaralandığının tespit edildiğini açıkladılar. Misket bombaları, yere düştüklerinde açtıkları tipik kraterler, etrafa saçılan parçalar ve taşıyıcı roket parçaları nedeniyle tespit edilebiliyorlar.

DW

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer