Hollanda'dan sözde soykırım kararı

Hollanda Parlamentosu, 1915 olayları ile ilgili iddiaları "soykırım" olarak tanıdı

GİRİŞ 22.02.2018 20:56 GÜNCELLEME 23.02.2018 09:05
Bu Habere 185 Yorum Yapılmış

Hollanda Parlamentosu, 1915 olayları ile ilgilli Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanıdı.

Hollanda Parlamentosu'nda, 1915 olaylarının tartışıldığı oturum sonrası koalisyon hükümetinde bulunan Hristiyan Birlik Partisi (CU) Milletvekili Joel Voordewind, iddiaların "Ermeni soykırımı" olarak tanınması için önerge sundu.

 

SADECE DENK PARTİSİ KARŞI OY KULLANDI


Parlamento'da 3'e karşı 142 oyla kabul edilen önergeye sadece Türklerin kurduğu Denk Partisi karşı oy kullandı.

1915 olayları ile ilgili Ermenilerin iddialarının tanınması dışında, 24 Nisan'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yapılan anma törenlerinde Hollanda'nın bakan düzeyinde temsil edilmesi de büyük çoğunlukla kabul edildi.

Hollanda hükümetinin konuyu "Ermeni soykırım sorunu" yerine "Ermeni soykırımı" olarak tanımlaması için yapılan oylamada ise teklif 60'a karşı 85 oyla reddedildi.

- Karar, hükümet protokolüne uymuyor

Hükümet protokolüne göre, soykırımların tanınmasında, uluslararası mahkemelerin hükümleri, Birleşmiş Milletler'in (BM) bilimsel araştırma ve bulgularındaki açık ve net olan sonuçların yönlendirici olması gerekiyor. Hollanda'da hükümet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre hareket ediyor. Bu nedenle kararın hükümet açısından bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Hollanda Dışişleri Bakanı Vekili Sigrid Kaag, oylama öncesinde komisyonda yaptığı konuşmada, "Hollanda hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bağlayıcı bir karar ya da Srebrenitsa olayında olduğu gibi uluslararası mahkeme tarafından verilen bir hüküm olduğu zaman soykırımdan bahsedebilir." ifadesini kullandı.

Hollanda hükümetinin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları konusunda itidalli davranılması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirten Kaag, bunun Ermenistan ve Türkiye arasında bir sorun olduğunu dile getirdi. Kaag, "İki ülke birlikte çalışarak uzlaşmak için beraber adım atmalı ve yaşananları ortaya koymalı." dedi.

Hükümet protokolüne işaret eden Kaag, "Soykırımların tanınmasında, uluslararası mahkemelerin hükümleri, BM'nin bilimsel araştırma ve bulgularındaki açık ve net olan sonuçları Hollanda hükümeti için yönlendiricidir. Hükümet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunun, Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ne göre hareket ediyor." diye konuştu.

YORUMLAR 185
  • dadaş 6 yıl önce Şikayet Et
    dünyadaki tüm ülkeler öldürdüğü masunların hesabını versin , biz öldürmediğimiz ermenilerin cezasını çekmeye razıyız.
    Cevapla
  • Niğdeli 6 yıl önce Şikayet Et
    Yahu Bu ab ülkeleri arasında gecerli biz ab ülkesi değiliz isdeyen kabul edsin bizi bağlayıcılığı yokki bizi ab ye almadıkları sürece o kararlar boş tencere gibi.Alsınlar ab ye sonra konuşsunlar bunlar boş laflar.
    Cevapla
  • Teğmen 6 yıl önce Şikayet Et
    domuzdan post olmaz gavurdan dost olmaz..
    Cevapla
  • Gelecek 6 yıl önce Şikayet Et
    Afrindeki türk ordusuna bakın zalim batı.kılı kırk yararak sivillere zarar vermeden ilerliyor.bu ordu nasıl olurda katliam yapar.alçaklar tarihinize bakın.ne katliamlar var tarihlerinizde.sreprenitza katliamına göz yuman alçaklar.sivillerden sizi biz koruyacağız diye silahları topla sonra alçak sırplara teslim et.böyle alçaklığı ancak siz yaparsınız.çukurlar.
    Cevapla
  • Muhammed 6 yıl önce Şikayet Et
    Kafirlerrr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!