Samsun'da organ bağışı ve nakli paneli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleşen "Bağışlayın Engelleri Aşalım" projesi kapsamında Samsun'da organ bağışı ve nakli konulu panel düzenlendi

Samsun'da organ bağışı ve nakli paneli
Samsun'da organ bağışı ve nakli paneli
GİRİŞ 27.01.2015 11:20 GÜNCELLEME 27.01.2015 11:20

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleşen "Bağışlayın Engelleri Aşalım" projesi kapsamında Samsun'da organ bağışı ve nakli konulu panel düzenlendi.

Kent merkezindeki bir otelde düzenlenen panelde konuşan Vali İbrahim Şahin, Samsunluların sosyal duyarlılıklara açık olduğunu belirtti.

Samsun'un nüfusa kıyasla organ bağışı konusunda ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Şahin, "Samsun'da organ bağışı yapanların sayısı 5 bin 700 civarındadır. Samsun'da organ bağışı yapan insanların tamamı organ bekleyenlerinden onda birine tekabül ediyor. Samsun'un merkez nüfusu 600 bindir. 600 binin onda biri organ bağışında bulunduğunda Türkiye'de organ bekleyen kişi sayısını karşılıyoruz. Bu konularda teşvik edici olmamız lazım" dedi.

Organ bağışında en çok böbrek yetmezliğinde sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:

"2014 yılında organ nakli beklerken vefat eden insan sayısı 2 bin civarındadır. Aslında bu kadar hassas konuda sadece vefat edenlerden bahsetmeyeceğiz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve özel hastanelerde artık organ nakli yapılabiliyor. Samsun'un toplam nüfusunun 20'de bir insanımızı organ bağışına teşvik edersek biz emin olun Türkiye’deki problemi Samsun olarak çözüyoruz. Aslında dini ve sağlık açısından bunu çok işlememiz gerekiyor. Samsun'da insanlar bu tür sosyal duyarlılıklara çok açıktır."

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal ise Samsun ve Türkiye'de organ bağışıyla ilgili faaliyetlerin sürdürüldüğünü söyledi.

Köksal, "Ülkemizde 60 bine yakın vatandaşımızın organ beklediği ortadadır. Samsun sağlık teşkilatı olarak bu konuyla ilgilenmememiz kabul edilebilir bir şey değildir. Biz de son 2 senedir organ bağışı konusunda elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Mehmet Kazak da Türkiye'de 2015 Ocak ayı itibariyle toplam 28 bin 485 kişinin organ ve doku nakline ihtiyacı olduğunu, yaklaşık 2 bin 194 hastanın 2014 yılı sonu itibariyle bekleme listesinde nakil olma umuduyla organ beklerken hayatını kaybettiğini dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya 2 ülkeye desteğini resmen ilan etti! Flaş NATO açıklaması: Tümüyle yalan!
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor