Davutoğlu konuştu, herkes Google'a onu sordu

AK Parti ile CHP arasında yürütülen ''istikşafi'' görüşmeler, vatandaşta büyük merak uyandırdı.

Davutoğlu konuştu, herkes Google'a onu sordu
Davutoğlu konuştu, herkes Google'a onu sordu
GİRİŞ 09.08.2015 05:32 GÜNCELLEME 09.08.2015 05:32
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

100 bini aşkın vatandaş, arama motoru Google’da ''İstikşafi nedir?'', ''İstikşafi ne demek?'' sorularının yanıtlarını aradı.

7 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Lideri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon görüşmelerinde yaptığı öneriyle Türkiye’nin gündemine giren ''istikşafi'' kelimesi, vatandaşın da büyük ilgisini çekti. Vatandaş, bu sözcüğün ne anlama geldiğini öğrenebilmek için arama motorlarına başvurdu. 

Google’un arama trendlerine göre ''istikşafi'', vatandaşlar tarafından on binlerce kez arandı. Bu sözcüğü merak eden vatandaş- lar internette arama motorlarına, ''İstikşafi nedir?'', ''İstikşafi ne demek?'' gibi sorular yöneltti. 

''ÖN GÖRÜŞME''

Türk Dil Kurumu (TDK) yetkilileri, ''istikşaf'' sözünün Arapça ''keşf''ten türediğini belirterek TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde sözcüğün bu şekilde geçtiğini ve ''keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma'' gibi anlamlar içerdiğini kaydetti. Sözün ''istikşafi'' biçiminin geçmiş dönem ve günümüz Osmanlıca sözlüklerinde geçmediğini belirten yetkililer, ''Bugünlerde gündeme ilişkin konularda sıkça geçen 'istikşafi görüş- meler' gibi tamlamalardaki 'istikşaf' ve 'istikşafi', benzer durumlarda yaygın kullanılan İngilizce ‘exploratory’ sözünün çevirisi; 'istikşafi görüşme' sözü ise 'exploratory talks' tamlamasının çevirisidir. Bu durumda 'istikşafi görüşme’ tamlaması için 'ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi’ gibi anlamlar verilebilir'' dedi.

YORUMLAR 20
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Arapça orta çağ ve yeni çağ boyunca Endonezyadan Fas'a kadar bütün İslam dünyasının Lingua Franca'sı idi.Arapça bilmeyen İslam tarihini ve kimliğini hakkıyla anlayamaz.Bazı nevzuhurlar ya cehl ile ya da tecahül ile, kimisi de Arapça'nin gölgesinde büyümüş ve zenginleşmiş Farsça'yı ve Osmanlıca'yı öne sürerek Arapça'yı ötekileştirmeye çalışıyor.
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Misafir sen önce kendi nefsini sorgula ? Ümmet nedir bilirmisin ?arapça ise ahirette tek dildir Arapça okuyup anlamını bilmek istersin Ozaman aç bi meal kitabı veya sözlük Elinmi aşınır.
    Cevapla
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    iyiki musluman osmanli tebasinda yasirem ne mutli ^mpuslûmanim diyene
    Cevapla
  • vatanğerver 8 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıca ümmetin dilidir 80-90 senedir bu ümmeti ümmet yapan damarları kestiler ama artık yeniden bu ümmetin dirilişi böyle kahraman devlet adamlarıyla başlamıştır elhadülillah
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Ümmetin dili Osmanlıca değil Arapçaydı.Osmanlı alimleri dahi ilmi eserlerini büyük çoğunlukla Arapça telif etmişlerdir.Bunun Arap hayranlığıyla Araplaşmayla uzaktan yakından alakası yok. Nasıl ki bugün İngilizce kullanmanın İngiliz hayranı olmakla alakası yoksa öyle.Çünkü Arapça o dönemin Lingua Francasıydı.Endonezyadan Fasa kadar bütün İslam coğrafyasının benimsediği ilim diliydi. Osmanlı Türkçesini öne sürmek ve Osmanlıcılık fikri ittihat ve terakki döneminde çıkmıştır ve gerçek Osmanlı zihniyetini yansıtmaz.
    Cevapla
  • misafir efendi 8 yıl önce Şikayet Et
    osmanlica diye bir dil yok ta noye arsivlerdeki yazilar incelendiginde ve bunun ne oldugunu sorulunca osmanlica deniliyor.? nerelisin nerde yasiyorsun bilmiyorum.. ama dunya da degil tukiyede hic degil ,osmanli ile ilgili cahilligini bu kadar belli etme !
    Cevapla
  • sayın misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    senin gibilerin eli ile 1000 yıllık kültür kimliğini bize unutturmaya çalışıyorlar zaten...
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıcanın ne olduğunu biliyormusun sen? Böyle bir dil yok ki kardeşim önce bunu öğren ondan sonra konu.
    Cevapla
  • ugur 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah akıl fikir ihsan eylesin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır