İşte ABD - Rusya çatışmasında kazanan ülke

Suriye'de yaşanan büyük kriz iki süper gücü karşı karlıya getirdi. ABD 5 ve 6. filolarını Doğu Akdeniz'e gönderirken Rusya da savaş durumuna geçti. Gelişmeleri değerlendiren Prof. Mesut Hakkı Caşin bu büyük çatışmada kazanan tek devletin İsrail olacağını söyledi.

İşte ABD - Rusya çatışmasında kazanan ülke
İşte ABD - Rusya çatışmasında kazanan ülke
GİRİŞ 12.04.2018 13:00 GÜNCELLEME 12.04.2018 20:34
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner / Haber7.com

Ortadoğu’da sular ısınıyor. ABD 5. Ve 6. Filo’sunu Akdeniz’e doğru yola çıkardı ve Trump dünkü açıklamasıyla savaşın fitilini yaktı. Peki Suriye üzerinden ABD ve Rusya bir savaşın eşiğine gelir mi? Çatışmalar büyürse bundan en çok hangi devlet faydalanır? Prof. Mesut Hakkı Caşin olası bir savaşta neler yaşanacağını ve Türkiye’nin nerede durması gerektiğini Haber7.com'a değerlendirdi.

 

 

BM VAZİFESİNİ YERİNE GETİREMİYOR  

Üç husus var. Bunlardan bir tanesi: Birleşmiş Milletler de yaşanan kriz. BM bu tür krizleri çözemiyor. Gerek Rusya gerekse ABD’nin karşılıklı vetosu durumu tıkamıştır. Trump’ın göreve gelir gelmez füze atması bir uyarıydı. 1991 2001 ve 2013’te üç büyük saldırıda ölü sayısı 3 bin. Bugünkü saldırıda 100’den fazla insan hayatını kaybetti. Doğu Guta’daki saldırıyı kim neden yaptı? Eğer Amerika bir harekat yaparsa sadece askeri üsleri vurup bir cezalandırma yöntemi uygulayacak. Trump, Amerika’nın yeniden oyuncu olduğunu göstermek istiyor. Burada İran’ın safının belli olduğunu görüyoruz. Rusya, kimyasal silahların ülke dışına çıkması için garanti vermişti. Trump yaptığı açıklamada saldırının Rusya, Suriye ve İran’ın yaptığını söyledi.

TRUMP ÜÇ DEVLETİ HEDEFE ALDI

Trump üç seçenek masada derken üç devletin hedefte olduğunu anlıyoruz. Meselenin içinde kimler muharebeye katılır? ABD Savunma Bakanı Mattis ne dedi?  NATO, Katar ve diğer müttefiklerle çalışıyoruz. ABD’nin ifadelerinden yola çıktığımızda Fransa ve İngiltere’nin safını belirtmesi zaten cepheleri belirledi. ABD diyor ki, biz kimyasal depolarını vuracağız.

Burada şöyle bir durum var: Rusya Doğu Guta’da kimyasal yok diyor, diğer taraftan ABD var diyor. Peki bunu kim tespit edecek.? Uluslararası Kimyasal Denetleme Enstitüsü 500 kişide kimyasal kalıntısı var dedi ama bakalım Rusya bunu kabul edecek mi?

SURİYE SINIRINDA İSTİHBARAT UÇAKLARI DEVRİYE GEZİYOR

Türkiye Amerika ve NATO arasında bir arabulucu olacak diye bazı Rus medyasında haberler çıktı. Ama bu yetmez çünkü Türkiye bir NATO ülkesi ve Türkiye’nin en azından istihbarat vermesi lazım. Zaten şu anda sınırda istihbarat uçakları uçuyor.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Pazartesi Türkiye’ye baskı yapacaklar. Türkiye kimyasal ve Esed’e karşı. Bunlar bu füzeleri attıktan sonra bunlar gidecek. Eğer Rusya’yla terse gidersek Astana ve Ankara süreci biterken Akkuyu projesi de duracak. Türkiye bu riskleri göze alamaz. Öbür türlü Türkiye güvensiz ülke durumuna düşecek.

Sayın Erdoğan’ın Lavrov’a verdiği cevap Çavuşoğlu tarafından yumuşatıldı. Afrin harekatında Rusya’yla koordineli çalıştık.

PAZARTESİ ÇATIŞMA BAŞLAYACAK

Bu Pazartesi’den itibaren çatışma başlayacak. Zaten olmazsa ABD’nin prestiji yerle bir olur. Amerika kendi içinde tutarsız bir durumu var. Trump, Putin’i kaybetmek istemiyor. Putin’in ‘biz sağduyu istiyoruz’ demesi çok önemliydi.

Kriz tırmanır mı tırmanmaz mı?

İki tane süper güç Suriye yüzünden birbirleriyle savaşmazlar. Suriye’nin elinde hala kimyasal silahlar var. Görünürde bu kimyasal silahlar yok edilmişti ama şunu anlıyoruz ki, Suriye’nin elinde hala...

BU SAVAŞ EN ÇOK İSRAİL’E YARAR

Kimyasal silahlar var. Yapılan bir pazarlık var. Rus donanması orada. Amerika gibi değil. Ordu ve siyasi kanadıyla çok güçlü.

Taraflar pazarlık konusunda anlaşamadılar. Rus ordusu Doğu Avrupa’da da hareketli. Putin ve ekibi satrancı çok iyi oynuyor.

Ciddi bir hesaplaşma var. Doğu Akdeniz’de yeni bir füze savaşı yaşayacağız. Bu Küba krizinden sonra en büyük krizdir. Eğer kara kuvvetleri işin içine girerse çatışmalar büyür ve bu olay İsrail’e yarar.

Türkiye çok dikkatli davranmak zorunda. Asla Rusya ve İran’ı kaybetmemek zorunda. Çünkü onlar gidecek ve biz onlarla burada kalacağız.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 45
  • mert 6 yıl önce Şikayet Et
    zaten yapılanların hepsi yahudiler icin.
    Cevapla
  • Kmol 6 yıl önce Şikayet Et
    Deli oğlan ortalığı Şenlendir. ..
    Cevapla
  • ccc 6 yıl önce Şikayet Et
    trump yahudilerin oyununa gelme ...dünya kahramanı ol.. tarihe adın yazılsın
    Cevapla
  • Yalçın 6 yıl önce Şikayet Et
    Kimyasal saldırıyı da İsrail atmıştır, ortalığın karışması en çok onun işine yarayacak, Golan tepeleri zaten işgali altında....
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Abd Rusya ayni seye hizmet ediyor savas falan hikaye güç gösterisi yaparak Dogu Akdenize gemilerini getirdiler aralarinda ticaret ve ortadogu paylasim ortakligi var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi