Filistin İmar Komisyonu İstanbul’da toplandı!

İşgal devleti İsrail’in saldırıları sonrasında yerle bir olan Gazze ve Filistin’in yeniden imarı için çalışan Filistin İmar Komisyonu, Başkanlık Divanı Toplantısı’nı 14 ülke temsilcisinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirdi.

Filistin İmar Komisyonu İstanbul’da toplandı!
Filistin İmar Komisyonu İstanbul’da toplandı!
GİRİŞ 17.09.2018 13:57 GÜNCELLEME 17.09.2018 13:57

Siyonist İsrail’in saldırıları sonucunda oluşan yapısal tahribatın yeniden imar edilmesi için çalışmalarda bulunan Filistin İmar Komisyonu, geçtiğimiz gün İstanbul WishMore Otel’de Başkanlık Divanı Toplantısı’nı gerçekleştirdi. 14 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda 2018 yılından 2020 yılına kadar Gazze’de yapılacak bakım, onarım ve imar projeleri belirlendi.

40 milyon dolarlık proje...

2009 yılından beri çalışmalarına devam eden Filistin İmar Komisyonu, 2018 yılına kadar Gazze ve Filistin’de 40 milyon dolarlık imar projesi gerçekleştirdi. Filistin İmar Komisyonu’nun toplantısına Filistin İmar Komisyonu Türkiye Başkanı Şerafettin Mollaoğlu, Fas eski Milletvekili İsa Emkiki, Ürdün Mühendisler Odası Başkanı Nasır-el Huneydi, Avrupa Filistinli Mühendisler Derneği Başkanı Abdulsamet Mureymi ve Lübnan Beyrut Belediye Başkan Yardımcısı Mugir-el Sincabe gibi önemli isimler katıldı.

“FİLİSTİN, YIKICI BİR DÜŞMAN TARAFINDAN ADETA TARUMAR EDİLDİ”

Filistin İmar Komisyonu Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Ürdün Mühendisler Odası Başkanı Nasır-el Huneydi, komisyonun 2009 yılında kurulduğunu belirterek, “Müslüman ülkelerinin hemen hepsinde temsilciliklerimiz var. Kurulduğumuz günden beri Gazze’nin yeniden imarı için her üye ülkemizle büyük emekler sarf etmekteyiz. Filistin, gerçekten insanlıktan nasibini almamış, vahşi ve yıkıcı bir düşman tarafından adeta tarumar edildi. Filistin’de, özellikle Gazze’de birçok ev harabeye dönmüş durumda. Bizim önceliğimiz bu evler, çünkü İsrail bu durumdaki evleri tamamen yıkıyor. Yetimlerin ve durumu kötü olan insanların evini de önceliklerimiz arasına aldık. Orada yapılması gereken imar çok. Biz hastaneler, okullar, camiler ve evler gibi her yapıyı hedef alan bu katil devletin yıktığı yerleri yeniden imar etmek için bir araya geldik” ifadelerini kullandı.

“FİLİSTİN’E TÜRKİYE HEP DESTEK VERDİ”

Türkiye’nin Filistin’deki faaliyetleriyle konuşmasına devam eden Nasır-el Huneydi, “Müslümanların sessiz kalmaması gerek. Filistin konusunda Türkiye’den de hep destek gelmiştir. Türkiye’nin katkılarıyla Gazze’de bir sağlık ocağı yapıldı ve faaliyete girmek üzere. Filistin Müslümanlarının hayatlarını devam ettirebilmesi için gereken tüm yapıların imarı ve onarımı için çalışıyoruz, bunun yanında bir de bu insanların üretebilmesi için de çeşitli faaliyetlerimiz var. Türkiye’nin öncülük ettiği bir meslek edindirme kursu imar ettik ve şu an kullanılıyor. Bir üniversitenin bahçesinde faaliyete devam eden bu mesleki eğitim kursu, gerçekten önemli bir proje oldu. Bunların yanı sıra şu an proje aşamasında olan bir kan bankası projesi var. Bu kan bankası projesi çok önemli. Çünkü orada hiç kan bankası yok. İnşallah en kısa sürede bu proje de sonlandırılacak” şeklinde konuştu.

“GAZZE’DE ACİLEN BİR KAN BANKASINA İHTİYAÇ VAR”

Toplantıda Millî Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Filistin İmar Komisyonu Türkiye Başkanı Şerafettin Mollaoğlu, “İki yıl önce İstanbul’da faaliyete girdik. Başkanlık divanımızda daha önce STK’larda görev yapmış, söz sahibi olan arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz arkadaşlarımızla ‘Filistin’in imarı konusunda nasıl çalışmalar yapabiliriz?’ diyerek çalışmalara başladık. Filistin’de bir sağlık ocağının yapımına devam ediliyor. Bir de meslek edindirme kursu kurduk. Oradaki insanların çalışmaya, işe, güce ihtiyacı var. Bunun dışında özellikle yıkılan yetimlerin evlerini yeniden inşa etmeye yönelik çalışmalarımız var. Türkiye’deki STK’larla görüşüyoruz. Bugünlerde Kızılay ile görüşeceğiz. Gazze’de acilen bir kan bankasına ihtiyaç var. Kızılay’a bir proje verdik, inşallah en kısa sürede başlayacağız” diyerek, İsrail’in acımasızca yeni yıkımlar yaptığını söyledi.

“İSRAİL, STK’LARIN ÖNÜNE ENGELLER KOYUYOR”

Mollaoğlu, “İsrail kendi halkı dışında hiç kimseye insan muamelesi yapmadığı için gerek bizim gerek diğer STK’ların önüne engeller koyuyor. İnşaat malzemesine Filistin topraklarında ulaşmak çok zor, dolayısıyla İsrail’den almak zorunda kalıyoruz. Bunun için de birçok izin alınması gerektiğini söylüyorlar, geciktiriyorlar, vermiyorlar. Yahudiler, Müslüman bölgelerinin yaşanılabilir bir imara açılmasını istemiyorlar. Elektrik, temiz su ve daha birçok konuda sıkıntılar çıkarıyor. Hatta Müslümanların evlerini sebepsiz yere yıkabiliyorlar. Ama bütün bu sıkıntılara rağmen azimli olup bastırdığımız zaman ne kadar zulüm olursa olsun istediğimizi yapabiliyoruz” diyerek, azimli ve gayretli olduklarının altını çizdi.

KAYNAK: MİLLİ GAZETE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya 2 ülkeye desteğini resmen ilan etti! Flaş NATO açıklaması: Tümüyle yalan!
ABD'de yeni bir George Floyd vakası! Tyson nefessiz kalarak ölmüş