Sucuk, salam ve sosisteki büyük hile

Sahte bal satanlara yönelik cezalar, gıda güvenliğini yeniden gündeme getirdi. Yüzde yüz dana eti denilen ürünlerde tavuk eti çıkarken, skandallara bir yenisi daha eklendi.

Sucuk, salam ve sosisteki büyük hile
Sucuk, salam ve sosisteki büyük hile
GİRİŞ 11.04.2012 07:14 GÜNCELLEME 11.04.2012 07:14
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Ercan Baysal'ın haberi

Pazar ve market raflarında ucuz fiyata satılan sucuk, salam ve sosisin üretiminde maliyeti düşürmek amacıyla tavuk kemiği kullanıldığı iddia edildi. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz'un verdiği bilgilere göre çok sayıda firmanın kilosu 4-5 liraya sattığı sucuk, salam ve sosiste tavuk kemiğinden yapılan mekanik kıyma bulunuyor. Toplu tüketim yerlerinden toplanan tavuk derisi ve kemiği ile mekanik kıyma yapılıyor. Bu da entegre tesislerde üretim yapan bazı firmalarla merdivenaltı şirketler tarafından kullanılıyor.

İstanbul Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, firmaların mekanik kıymayı, merdivenaltında üretim yapan imalathanelere kilosunu 1 liradan sattığını belirtiyor. Normal tavuğun kilogram fiyatı 7-10 lira arasında değişiyor. Ancak mekanik kıyma ile yapılan işlenmiş ürünlerin ortalama satış fiyatı 5 lirayı geçmiyor. Ürünün ambalajı üzerinde yüzde 40 dana, yüzde 40 tavuk eti gibi ibareler olduğuna dikkat çeken Kopuz, tavuk etinden kastedilenin mekanik kıyma olduğu görüşünde.

Gerçek tavuk etinden sucuk, salam ve sosis yapılmasının sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığına dikkat çeken İTB Et Mamulleri Meslek Komitesi Başkanı Kopuz, "Tavuğun içerisindeki deri, kemik ve satılmayan hammaddelerle un yapılarak çok sayıda katkı malzemesi katılarak et mamulü yapıyor. Katkı malzemeler ile rengi kırılarak insan sağlığı ile oynanıyor. Yoksa normal tavuk etinden yapılsa bunun sağlık açısından herhangi bir sıkıntısı yok. Ama o zaman fiyat, kemik unu ile yapılanın üzerine çıkıyor. Merdivenaltında düşük fiyata üretim yapanlar da bunu istemiyor." diye konuştu. Türkiye'de son yıllarda sıkça kullanılmaya başlayan mekanik kıyma, tavuk kemiklerinin makineler aracılığı ile un haline getirilmesinden sonra oluşuyor. Ortalama satış fiyatı bir lirayı bulan bu üründen yapılan salam, sosis ve sucuk düşük fiyata market raflarında ve pazar tezgâhlarında satılabiliyor.

Avrupa'da da mekanik kıymanın kullanıldığını aktaran Kopuz, "Avrupa Birliği'nin her dediğini yapmak zorunda değiliz. Ekonomiye katkı olduğu ifade ediliyor. Ancak tavuğun içindeki deri ve kemiğin yanı sıra satılmayan hammadde konuluyor bu ürünün içerisine. Sonuçta rengi tutturmak için boya katılıyor." değerlendirmesinde bulundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kanunda yer aldığı için bu konuda fazlaca bir şey yapamadığını aktaran Kopuz, "Bu konu oldukça önemli. Mekanik kıyma entegre tesislerin yanı sıra merdivenaltında da bu ürün üretilebiliyor. Mekanik kıymalar lokantalardan veya büyük toplu tüketim yerlerinden toplanan kemiklerden yapılabiliyor. Bu konunun da iyi denetlenmesi lazım." diye konuştu. Mekanik kıyma yerine gerçek dana ve tavuk etinden sucuk, salam ve sosis yapılmasının vergi kaybına yol açmayacağını ifade eden Kopuz'a merdivenaltı üretimi engellediği için tersine vergi artışına neden olur. Öte yandan Kopuz, ilk olarak geçtiğimiz aylarda Et Mamullerinin Üretim Koşulları ve Sağlığa Etkileri Paneli'nde konuyu masaya yatırmıştı.

Zaman

YORUMLAR 25
  • hilal71 12 yıl önce Şikayet Et
    denetim tabiiki önemli. ama esas sorun insan kalitemizin dibe vurmuş olmasıdır.birkaç gün önceki aynı habere de yazmıştım mealesef 30 yıl önceki insan kalitemizden ve insanlığımızdan artık eser kalmadı.
    Cevapla
  • murat a 12 yıl önce Şikayet Et
    Sayın haber7 kanalı gazetecileri!. Sayın haber7 kanalı gazetecileri;gıda konusu çok ciddi bir konu ve ülkemizde gıdalarla ilgili sorunlar dağlar gibi.Sadece sucuk veya balda değil hemen hemen her konuda bu olaylar var.Bakanlığımızın gıda konusundaki sistemi baştan aşağı yanlış olduğundanda asla bu sorunlar düzelmez.Lütfen proğramlarınızda bu konulara değinerek düzelmesine sizde katkıda bulunun.Bu sizin bu millete borcunuz.
    Cevapla
  • burak gültekin 12 yıl önce Şikayet Et
    mehdi eker bunlara da. greenpeace almanya`nın raporuna "komplo" diyen sayin bakan, bunlara da aynı muameleyi yapsaya? burada yorum yapan arakdaslar, bu haberler maksatlı yapılıyor, ekonomi baltalanmak isteniyor diye yorum yapsaya?? GDO`lu urunlere izin verildi, ithal hayvana izin verildi, saglıksız uretim yapan yerli ureticiye izin verildi; e nisastadan kasar, artık etten, sosis salam sucuk yapan adama hangi yuzle "dur kardesim" diyeceksin...
    Cevapla
  • nef arkeder 12 yıl önce Şikayet Et
    SATIN ALAN SUÇLUDUR !!!. Türkiye de dana eti kilosu 30 lira. sen git kilosu 4-5 liraya etiketinde yüzde yüz dana etidir ibaresi olan sucuk salam sosis al..bu nasıl bi akıl ? hangi mantık ? bu yalanı millet nasıl görmez ? yüzyıllardır hayvancılık tarımcılıkla uğraşmış bi millet gerçekleri neden görmez ? İnek sütün kilosu 2.5 lira.sen git marketlerden 3-4 liraya 250 gr. tereyağı al...250 gr. tereyağı elde etmek için kaç kilo süt gerekir ? İnsanımız hiçmi hesap yapmıyor ?
    Cevapla
  • murat a 12 yıl önce Şikayet Et
    firmaların deşifre olması neyi değiştirirki. firmalar deşifre olsa neyi değiştirirki.başka bir markayla yola devam ederler. asıl sorun sistemin yanlış olması.memlekette gıda denetimi yok,olan denetimide zaten ilgisiz kişiler,meslekler yapıyor. asıl sorun ise İSDİHDAMI ZORUNLU PERSONEL uygulaması.zaten gıdayla ilgisiz alakasız birsürü meslek gurubuna bu yetki tanınmış. kişi işletmede standartlara uygun üretimi yapılmasını sağlayacak ama ne mümkün.PATRONDAN MAAŞ ALAN BİR KİŞİ PATRONA NE DİYEBİLİR.DESE SONUCU BELLİ.Ben bile kaç işletme biliyorum tavuk kemiginden sucuk salam sosis köfte yapanı.şikayet etsek ne olacak ne değişecek.BU SİSTEMDE HİÇBİRŞEY DEĞİŞMEZ. GIDA KONUSUNDA GERCEKTEN EĞİTİM ALMIŞ GIDA MÜHENDİSLERİ ETKİN HALE GETİRİLMEDİKCE BU DÜZEN DEĞİŞMEZ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya 2 ülkeye desteğini resmen ilan etti! Flaş NATO açıklaması: Tümüyle yalan!
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti