Oflu Molla Hazarfen'den önce uçtu

Evliya Çelebi rivayeti dışında izi bulunamayan Hazarfen gerçek mi değil mi tartışmasında yeni boyut. Oflu Molla Uzun Hasan'ın martıları taklit ederek Hazarfen'den daha önce gökyüzünde kanatla uçtuğu ileri sürüldü.

Oflu Molla Hazarfen'den önce uçtu
Oflu Molla Hazarfen'den önce uçtu
GİRİŞ 28.10.2005 08:44 GÜNCELLEME 28.10.2005 08:44

Karadenizli araştırmacı Haşim Albayrak, Oflu 3 din adamının 15 - 16. yüzyıllarda uçma girişimlerinde bulunduğunu, Molla Uzun Hasan'ın da Of Çayı yamaçlarında uçmaya başardığını ancak softaların 'Bu adam şeytandır' yorumuyla öldürüldüğünü öne sürdü.

Albayrak'ın ilginç iddiası Bilim Sanat adlı aylık dergide yer aldı. Din adamlarıyla ünlü Of ilçesinin geçmişte uçma denemelerine de sahne olduğunu öne süren Albayrak, başta Türk havacılık tarihinin ilk pilotları arasında yer alan Vecihi Hürkuş'un anıları olmak üzere birçok tarihi araştırmayı kaynak gösterdi. Albayrak, Molla Uzun Hasan hakkında şunları anlattı:

Diğer kanatlı Oflular
'Oflu Molla Uzun Hasan, martıların kanatlarını taklit ederek yaptığı bir çift kanatla Of Çayı yamaçlarında karşıdan karşıya geçmeyi başarmıştır. Oflu Molla Uzun Hasan'ın denemesini 15 - 16. yüzyıllar arasında yaptığı, Hezarfen Ahmet Çelebi'yle aynı dönemlerde hatta daha önce bu uçuş denemesini yaptığı ortaya çıkıyor.'

Albayrak, Of'taki diğer uçma girişimlerini de şöyle aktardı:
'Dernek Bucağı'nın Arşolo Köyü Ahtanos Mahallesi'nden Veli Direko ile arkadaşı Derelioğullarından Ali'nin oğlu Ahmet Hoca 19. yüzyıl başlarında kösele, tahta ve yaylardan kanatlarla uçuş denemesi yapmışlardı. Veli Hoca, 2 kilometre mesafedeki Ahburun'a uçtu. Hedefini tutturamadı ve güçlükle 200 metre aşağıda bir yere indi.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cevdet Yılmaz açıkladı: Kamu çalışanına destek geliyor
MEB duyurdu! 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihleri belli oldu