Erdoğan'a 'Sayın Öcalan' şoku

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Erdoğan hakkında 'Sayın Öcalan' sözü nedeniyle yapılan incelemede Ankara Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararını kaldırdı.

Erdoğan'a 'Sayın Öcalan' şoku
Erdoğan'a 'Sayın Öcalan' şoku
GİRİŞ 28.06.2007 10:54 GÜNCELLEME 28.06.2007 10:54
Bu Habere 468 Yorum Yapılmış

Adnan Keskin'in haberi

Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında 'Sayın Öcalan' sözleri nedeniyle yapılan incelemede 'Zamanaşımı dolmuştur, ayrıca suç kastı yoktur' diyen Ankara Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararı değişti. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 'zamanaşımı süresinin dolmadığı ve suç işlenip işlenmediğinin takdirinin de mahkemeye bırakılması gerektiği' gerekçesiyle kararı kaldırdı. Yargılama gerekliliğine işaret edilen karar kesin nitelik taşıyor. Bu nedenle takipsizlikte direnme hakkı olmayan Başsavcılığın, Erdoğan'ın dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke düzenleyip TBMM'ye göndermesinin mümkün olduğu bildirildi.


Erdoğan'ın, Avustralya'daki bir radyoda 2000 yılında yaptığı konuşmada Abdullah Öcalan'dan iki kez 'sayın' ve şehitlerden de 'kelle' diye söz ettiği ileri sürülmüştü. DTP yöneticileri 'Sayın Öcalan' ifadesini kullandıkları için mahkûm edilmeye başlanınca, başta CHP muhalefet Erdoğan'ın sözlerini gündeme getirmişti. Erdoğan aleyhine 10 ayrı suç duyurusu da yapılınca Ankara Başsavcılığı, TCK'nın 'Suçu ve suçluyu övmek' başlıklı 215. maddesi uyarınca Erdoğan hakkında inceleme başlatmıştı.
Erdoğan'ın konuşmalarının yer aldığı kasetleri inceledikten sonra kararını oluşturan Başsavcılık, hem 'söz konusu ifadelerin suç işleme kastıyla söylenmediği, dolayısıyla konuşmada suç unsurunun bulunmadığı' hem de 'zamanaşımının dolduğu' hesabıyla Erdoğan hakkında takipsizlik kararı vermişti. Takipsizlikle kapandı sanılan dosyada önemli bir gelişme oldu. Radikal'in edindiği bilgiye göre, Ankara Başsavcılığı'nın takipsizlik kararına itiraz edildi. Bu itiraz da yasa gereği Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'nca incelenerek karara bağlandı. Başkanlık, Erdoğan hakkındaki takipsizlik kararını hem 'Zamanaşımı süresi dolmamıştır' hem de 'Delillerin mahkemece takdir edilmesi gerekir' görüşleriyle takipsizlik kararını kaldırdı. Erdoğan hakkında yargılama gereğine işaret edilen karar, Başsavcılığa gönderildi.

Şimdi ne olacak?
Yargı çevrelerinde şimdi ne olacağı konusunda öne çıkan görüşler şöyle:

KARAR KESİN:

Takipsizliği kaldıran mahkeme kararı, itiraz üzerine verildiği için kesin: Başsavcılığın direnme hakkı yok.

YÜCE DİVAN PROSEDÜRÜ OLMAZ:

Erdoğan, soruşturulan suçu işlediğinde bakan-başbakan değildi. Dolayısıyla suçu görev sırasında işlediği kabul edilemeyeceği için, bakanlarla ilgili ancak TBMM Soruşturması yapılabileceğini şart koşan Anayasa maddesi uygulanmaz.

FEZLEKE ŞART:

Suç göreviyle ilgili olmadığından Başsavcılık işleme yetkili, ancak halen milletvekili olması nedeniyle Erdoğan hakkında yine doğrudan dava açamayacak. Başsavcılığın yapması gereken işlem, dava açılabilmesi için Erdoğan'ın dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke düzenleyerek TBMM'ye göndermek.
Şimdi, gözler Başsavcılığın ne yapacağına çevrildi. Fezleke hazırlanır ve dokunulmazlığı kaldırılırsa Erdoğan iki yıl hapisle yargılanabilecek. 'Sayın Öcalan' sözleri nedeniyle DTP'li Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk altışar ay hapse mahkâm edilmişti.

YORUMLAR 468
  • kerem ünal 16 yıl önce Şikayet Et
    . apo denen adama 2 kere sayın de ondan sonra başbakan ol....dünyada tektir bu olay...halkın kan kustuğu nefret ettiği terör örgütü baş ına sayın de o halk ta ona oy versin...herkes şapkasını önüne alıp düşünsün...akp verdiğiniz oylardan hala pişman değilmisiniz...uyumayın...
    Cevapla
  • Beyza Ak 16 yıl önce Şikayet Et
    AZINLIK ÇOĞUNLUĞA TAHAKKÜM OLMAYACAK!. Ben doğruyu görüyorum. Benim gibi milyonlar var! Bu oyun 23 Temmuz sabahı bozulacak. Bu ülkeyi seven insan tartışmasında kimse Başbakanla aşık atamaz. Bunu sadece sözle değil...Bu ülkeye yaptığı tüm icraatlerle göstermiştir. Şu bilinmeliki eğer bu adam gibi adam, vatan haini olsaydı, bu icraatleri yapmazdı ve arkasından milyonları sürüklemezdi...! Ve yine şu bilinmeliki azınlık çoğunluğa tahakküm olmayacak!
    Cevapla
  • zaloğlu.001 16 yıl önce Şikayet Et
    cengiz naktaş. cengiz naktaş.kardeşim kusura bakma ama saçmalıyorsun tayyip erdoğanın çıkıpta ben türküm diye haykırması onun türk olmadığını gösterir.neden türküm diye bağırsın sebep ney.başbakan zaten türk.benim bundan şüphem yok.ayrıca ırkçılığı kabul ediyorsun çok yazık sana tavsiyem ırkçı olacağına türkiyeli olmayı dene o zaman türkiye sevdan çoğalır ve tayyip erdoğanın türkiye için yaptıklarını daha iyi görme şansın olur.türlük adına beklentin olursa bişey göremezsin .başbakan ne diyor.her şey türkiye için.
    Cevapla
  • delikurt 16 yıl önce Şikayet Et
    Kusura Bakmayın. Kimse kusura bakmasın sayın Basbakan dan ne demesini bekliyordunuz.30 bin kişinin katiline serefsizmi demesini veya vatan hahinimi, diyemez kardesim akp aldıgı oyların cogunu dogu kökenli insanlanlardan aldı .yanınada içişleri bakanı Aksuyu eee simdi basbakandan ne demesini bekliyordunuz lan der sayında der.
    Cevapla
  • dilşad çatalbaş 16 yıl önce Şikayet Et
    . bu millet için fazla geldi bu başbakan milletin gözü kör olmuş zorla açamayız ki sırf siyasi hırsları ile gözleri dönmüş insanlar sanki peşlerinden gittikleri siyasi liderlerin bu ülkeye senelerce ne kadar zarar verdiklerini bilmiyolar mı hem wallahi hemde billahi birçoğuda biliyor ama siyasi hırsları sebebi ile hala SAYIN TAYYİP ERDOĞANA Saldırıyolar yorumları okudukca sadece yazıklar olsun diyesim geliyor seni seviyorum allah rızası için BAŞBAKANIM
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye için 'kuduz' uyarısı yapan Almanya’dan 'köpek' ikiyüzlülüğü! Bakın ne yaptılar
1. Lig'de play-off hattı ve düşen son takım belli oldu!