Nabi Avcı'dan yeni sınav sistemiyle ilgili açıklama

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınav sisteminde yapılan düzenlemeyle, daha güvenilir sorular, cevaplar ve değerlendirmeler ile ortaöğretime geçişte kullanılabilir notlar olmasını sağlayacaklarını söyledi.

GİRİŞ 11.09.2013 19:02 GÜNCELLEME 11.09.2013 19:16
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul Kongre Merkezi'nde 'Küresel Ortaklığın Geleceğini Örmek' konulu konferansa Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan'ın yanı sıra yurt içi ve yurt dışından akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Avcı, gazetecilerin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOGS) hakkında sorularını cevapladı. Öncelikle ön yargıdan kurtulmanın gerektiğini ifade eden Avcı, "Seviye Belirleme Sınavı kaldırıldı yerine aynı mantıkla yeni bir sınav konmadı. Yaptığımız çalışmalar, düzenlemeler, güncellemeler 6 dersten zaten yapılmakta olan yazılı sınavları denetim altına aldı." dedi.

Yapılan düzenlemeyle daha güvenilir sorular, cevaplar ve değerlendirmeler ile ortaöğretime geçişte kullanılabilir notlar olmasını sağlamak istediklerini belirten Avcı, "Yapmak istediğimiz düzenleme bu 6 dersten sene içerisinde geçmiş yıllarda zaten yapılmakta olan, önümüzdeki yıllarda zaten yapılacak olan bu sınavlardan birer tanesi Milli Eğitim Bakanlığından gönderilen sorular ile farklı öğretmenlerin gözetiminde yapılacak. Sınavları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değerlendirilmesi ve böylece orta öğretime geçişte bunların önemli bir ağırlıkta kullanılabilmesi yaptığımız çalışmalar ile okul merkezli yapılan sınavların okulda yapılan yazılıların güvenilir hale gelmesini sağlayacak." diye konuştu.

Yeni bir sınav icat edilmediğini ifade eden Avcı, "Önce 36 ile başladı bazı medya kuruluşları SBS kalktı 36 tane sınav geldi dediler. Öyle bir şey yok. Zaten yapılmakta olan sınavları güvenilir hale getiriyoruz. Bunun için yeni bir sistemde de bahsetmiyoruz. Niye senede bir kere yapılan sns sınavını kaldırdık? Şikayet ediyordu herkes. Çocuklarımızın tek bir sınavla hayatı belirleniyor. Aileler ve çocuklar strese giriyor, geriliyor. Bu yüzden bu sınavı kaldırdık. Kendi sınıflarında normal yazılı sınavlara girecekler, yazılı sınavlarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan sorular ile yapılacak. Cevaplar Milli Eğitim Bakanlığı tarından değerlendirilecek. O yazılılar yapılırken öğretmenler kendi okullarında olmayacak böylece güvenilir yazılı sonuçları üretmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

İlk dönem 6 ikinci dönem altı sınav yapılacağını söyleyen Avcı, "12 yazılı sınav değil çocuklarımızı zaten gireceği olan sınavları Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetiminde yapacağız. Bu sınavlara güvenilir notlar verilsin. Daha sonra öğretmenlerin yaptığı sınavlarda bu sınavlara uygun hale gelecek. Kısa vadede tüm yazılılarımız sınavlarımız değerlendirmelerimiz objektif hale gelecek." şeklinde konuştu.

YORUMLAR 2
  • Hükmü Yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakan..... Bence gerçekten eğitim ve öğretimin kalitesini artırmak,öğretmenlerin gerçekten çalışıp çalışmadıklarını test etmek istiyorsanız bu sınavlar sonucunda öğrencilerin başarısına bağlı olarak öğretmenlerinde ne derece başarılı olduklarını ölçme değerlendirmeye tabi tutun.O zaman hangi öğretmen çalışıyor,hakkını veriyor hangisi çalışmıyor; daha iyi anlayacaksınız.işte o zaman gerçek devrim olacak.Elbette ki bu siyasi iradeyi gösterebilirseniz...
    Cevapla
  • orhan koksal 10 yıl önce Şikayet Et
    Tam bir fiyasko. Ballandıra ballandıra anlatılan sistem tam bir fiyasko. Sistemin sadece bir unsuru gündemde tutulup asıl adaletsizlik hiç gündeme gelmiyor. Önceden bir olan sınavın yerine zaten okullarda yapılmakta olan yazılıyı merkezi sistemle yapılacak. Buradaki eksiklik bölgeler, iller, ilçeler arasındaki eğitimci açığı nasıl giderilecek. Son atamalar eile bütün eksikler tamamlanıyor mu? Diğer husus Yüzbinlerce öğretmene ve yaptıkları sınava güvenilmediği sonucu ortaya çıkmıyor mu? Daha vahim olanı herhangibir sebeple ortaöğretimin son sınınfını veya tamamını yurtdışında okuyan Türkiyede istediği okula sınavsız girme hakkı veriliyor. Esas adaletsizlik burada. Birisinin yurtdışında okuması hakkıdır ve tercihidir. Ama milyonlarca öğreciden farkı ve ayrıcalığı nedir? Neden sınavsız istediği okula girme hakkı veriliyor? Ben kenyada okuyayım burada en iyi okula sınavsız gireyim. Kesin çağ atlarız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...