Ayak bilek travmasında 3 adıma dikkat

MÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, ‘ayak bilek travması' ismiyle nitelendirilen yaralanmalarda 3 adıma dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ayak bilek travmasında 3 adıma dikkat
Ayak bilek travmasında 3 adıma dikkat
GİRİŞ 20.03.2014 10:39 GÜNCELLEME 20.03.2014 10:39

Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, toplumda sık karşılaşılan ayak bilek travmalarında neler yapılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Günlük hayatta vatandaşların ayak bilek yaralanmalarıyla çok sık karşılaştığını ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Ayak bileğini oluşturan kemiklerin yanında, bilek ekleminin etrafında oldukça fazla sayıda bağlar bulunmaktadır. Ayak bilek yaralanmalarında kemiklerde kırık oluşabileceği gibi, kemiklerde herhangi bir kırık görülmeksizin ayak bileğinin etrafını saran bağlarda yaralanmalar oluşabilir. Dolayısıyla ‘ayak bilek travması' dediğimiz zaman bunun içerisine hem bileği oluşturan kemiklerde kırık hem de bağlarda yaralanmayı koyabiliriz.

Ayak bilek travması olduğunda biz neler görmekteyiz? Ayak bilek travması olduğunda özellikle ayak bilek bölgesinde şişlik diye tarif ettiğimiz ödem görülmektedir. Aynı zamanda çok yoğun bir ağrı oluşmakta, hasta ayağını rahat hareket ettirememektedir. Ayak bilek travması sonrası oluşan herhangi bir yaralanmada birinci olarak ayak bilek hareketlerinde kısıtlılık, ikinci olarak etrafında ödem (şişkinlik), üçüncü olarak çok yoğun bir ağrı görmekteyiz” dedi.

Ayak bilek travmasında dikkat edilmesi gereken 3 önemli adımı açıklayan Yrd. Doç. Dr. Murat Erdoğan, “Öncelikle o bölge mümkün olduğu kadar hareketsiz bırakılmalıdır. Yani üzerine basılmamalı ve yük verilmemelidir. Bulabildiğimiz herhangi bir bandaj, sargı bezi veya katı bir cisimle ayak bilek bölgesi sabitlenmelidir. İkinci olarak bölgeye soğuk uygulaması yapılmalıdır. Bunun için de bulabildiğimiz herhangi bir buz kalıbını bir havluya sararak ayak bileği şiş bölgesine uygulamalıyız. Üçüncü olarak bir sağlık merkezine başvurup ayak bileğinin çeşitli yönlerinden grafikleri çekilerek, kemik yapıda herhangi bir kırık olup olmadığına bakılmalıdır.

Ayak bilek bağlarındaki yaralanmayı fiziki muayeneyi takiben, ayak bileğine yapılacak MR değerlendirmesi ile ayak bilek yaralanmalarına baktığımızda ise oluşan kırıklar ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından yapılabilecek ameliyatlarla tedavi edilmektedir. Aynı zamanda bağ yaralanmaları tedavisinde çeşitli ameliyatlardan faydalanılmaktadır.

Gerek bağ yaralanmaları gerekse kemik kırıklarından sonra yapılan ameliyatlardan bir süre sonra ayak bileği atel veya alçıya alınmaktadır. Belirli bir süre yük verilmemektedir. Belirli bir süre yük verilmeme aşamasından sonra fizik tedavi aşaması, ayak bilek bağlarına tekrar fonksiyon kazandırma da çok önemlidir. Uygun tedavi edilmeyen, tedavisi aksatılan ayak bilek travmalarında ayak bileğinde kireçlenme gelişmektedir. Aynı zamanda bağlarda iyileşmemeye bağlı dengesizlikler oluşmakta, ayak bileğinde sık sık burkulmalar yaşanmaktadır” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti'de reform adımları
Rusya 2 ülkeye desteğini resmen ilan etti! Flaş NATO açıklaması: Tümüyle yalan!