AK Partili adayın Türkiye'yi kıskandıracak projeleri

Yerel seçimlere 13 gün kala tansiyon daha da artıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle istediği şehirlerden birisi olan Ordu'da AK Parti-CHP yarışının sonucu merakla bekleniyor.

AK Partili adayın Türkiye'yi kıskandıracak projeleri
AK Partili adayın Türkiye'yi kıskandıracak projeleri
GİRİŞ 17.03.2014 09:22 GÜNCELLEME 17.03.2014 10:00
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Emrah Yeşilduman-Osman Ateşli'nin haberi...

Haber7'nin bugünkü yerel seçim çalışmaları kapsamındaki durağı Karadeniz'in fındığı ile meşhur şirin kenti Ordu'dayız. Ordu son yıllarda gelişmekte olan bir il. Özellikle iktidarın yaptığı devasa projeler ile sürekli gündeme gelen bir kent. Kentte bu günlerde adeta büyük bir heyecan yaşanıyor. Halk yerel seçimlere odaklanmış durumda. Kentte gördüğümüz kadarıyla seçim iki parti arasında geçecek. Ordu yeni büyükşehir olan bir ilimiz ve Türkiye'nin en küçük büyükşehiri olma özelliğini taşıyor. Ordu'da seçim yarışına baktığımızda çok farklı bir tablo karşımıza çıkıyor.

2 dönem DSP'den Ordu Belediye Başkanlığını kazanan Seyit Torun, 2011 yılında CHP'ye katıldı. Ve bu dönem ilk kez CHP'den seçime girecek. AK Parti'nin adayı ise 22. ve 23. dönemde Ordu'dan, 24. dönemde ise İstanbul Milletvekili seçilen Enver Yılmaz. MHP'nin adayı ise 1999'da Ordu'dan seçilen ilk MHP'li milletvekili Cemal Enginyurt. Ancak Ordu'da seçimin AK Parti ve CHP arasında geçeceğine benziyor. Bir diğer özellik ise Ordu'da bundan önceki dönemlerde 2 dönemden fazla seçilen hiç bir başkan yok. 508 bin 306 seçmeni bulunan ilde ilk kez bir büyükşehir seçimi yapılacak. Ordu yerel seçimlere bu atmosferde hazırlanıyor.

AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Enver Yılmaz, Ordu için hazırladığı 52 projesini dev bir organizasyon ile geçtiğimiz günlerde açıkladı. Haber 7 ekibi olarak Enver Yılmaz ile projelerinin detaylarını ve en ilginç yönlerini konuştuk. Yılmaz, Ordu'nun büyükşehir olması ile birlikte bir anda değişeceğini ve artık yaşanılır bir kent haline geleceğini ifade etti.

İşte Enver Yılmaz'ın Ordu'yu adeta yeniden inşa edeceği projeleri...

BU PROJELER ORDU'YU SİL BAŞTAN DEĞİŞTİRECEK

41 tanesi doğrudan ilçeleri de ilgilendiren 52 projenizi açıkladınız... Özellikle Altınordu, Fatsa ve Ünye için açıkladığınız ulusal ölçekte ses getirecek projeleriniz var. Bu projeler Ordu'ya neler kazandıracak?

Bu projeler öncelikle Ordu'ya bir vizyon kazandıracak. Biz projelerimizi açıklarken halkımızın önceliklerine cevap verecek, gelecek nesiller için gurur duyacakları bir Ordu inşa etmek için yola çıktık. Bu zamana kadar hemşehrilerimize söz verip de hayata geçirmediğimiz tek bir proje dahi yok. Muhalefet parti temsilcileri dahi 'İktidar şu hizmeti de Ordu'ya yapmadı' diyemiyor. Şimdi açıkladığımız 7'si mega 52 proje için muhalefet ediyorlar. Denizi 18 metre doldurarak Havalimanı yapan, 62 kilometre tünel açan, Karadeniz Akdeniz Yolu, Ünye Çevre Yolu yapan iktidarın temsilcileri olarak, yerelde Ordu'nun su sorunu da, yol sorununu da çözer, söz verdiğimiz projeleri de hayata geçiririz. Bu projelerle Ordu'yu Karadeniz'de model bir il yapacağız. Projelerimiz Ordu'nun Karadeniz'in cazibe merkezi olmasını sağlayacak.

7 mega projenizin en ilginç özellikleri neler olacak?

Bizim projelerimiz öncelikle insan odaklı olacak. Ordu, sadece kendi insanımıza değil, her insana açık olacak. Bizim şehirlerimiz, sosyal ve iktisadi durumuna bakmadan, her insanı kuşatan, kucaklayan mekânlar olacak. Ünye'ye bir kültür sarayı inşa etmeyi planlıyoruz. AK Parti belediyeciliğinin ayırdedici bir özelliği de insan odaklı, estetik şehir hedefi olan kültürel belediyeciliktir. Ünye ilçemiz kültür ve sanat anlamında çok etkin bir şehir olmasına rağmen ilçede bir kültür merkezi olmaması önemli bir eksikliktir. İktidarımız döneminde gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerekse de AK belediyeler tarafından çok sayıda nitelikli kültür merkezi inşa edildi. Bu anlamdaki bizim de Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak hamlelerimiz devam edecektir.

Yine Ünye'de Tabakhane Deresi projemiz var.

ÜNYE TABAKHANE DERESİ PROJESİ

40 milyon liralık bu projeyle Ünye Tabakhane Deresi 3 kilometre boyunca ıslah edilerek, sosyal yaşam merkezi haline dönüştürülecek. Tabakhane Deresi'ne güzel bir görünüm kazandırıp, hemşerilerimizin hizmetine sunacağız.

FATSA MEYDAN DÜZENLEMESİ

3500 m2 alana yapılacak olan meydanın alt katı tamamen otoparka ayrılmış fıskiyeli havuz ve alt geçidiyle birlikte meydanı sahille birleştiren bir düzenlemedir.

FATSA HARİKALAR DİYARI

Karadeniz'in en büyük parkı olan Harikalar Diyarı Ordu'nun Fatsa ilçesinde yapılacaktır. Büyük şehir imkanları ile daha kısa sürede faaliyete geçecek olan harikalar diyarımızın toplam kullanım alanı 210.000 m2 dir.
1) Bu alanın 15.000 m2'sini suni göletler oluşturmakta, bu göletlerin içerisinde Kayıklar ve Su Bisikletleriyle gezmek mümkündür. Toplam yeşil alan 130.000 m2'olup bu alan üzerinde 10.000 adet ağaç, ağaççık ve çalılık dikili, 65.000 m2'sinin ise yürüyüş yolları ve sert zeminden oluşmaktadır. \\ Park içerisinde bulunan Go-Kart, Kaykay Pisti, Restoran Gemi, 1000 kişilik oturma kapasiteli Amfi Tiyatro, Çay Bahçesi gibi bir çok sportif ve kültürel alanda faaliyeti bir arada yapmanın yanı sıra ailenizle gelip piknik alanlarından faydalanarak parkı Tren ile gezmek mümkün olacaktır.

2) ULUBEY SİVAS YOLU KAVŞAĞI ALT GEÇİDİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir trafiğini rahatlatmak amacıyla sık sık kazaların meydana geldiği Sivas kavşağına yapılacak alt geçit ile artık bu bölgedeki trafik çilesi sona erecek. Özellikle yağışlı havalarda ve akşam saatlerinde tıkanma noktasına gelen bu yol üzerinde yapılacak alt geçit ile şehir insanımız nefes alacak.

3) BELEDİYE KAVŞAĞI ALT GEÇİDİ

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir içi trafiğini rahatlatmak adına, Sivas kavşağı basta olmak üzere çeşitli noktalar için altgeçit projeleri şehrimizin var olan ve her geçen gün artmakta olan trafik sorununu büyük ölçüde rahatlatması hedeflenmektedir.

KIYI DÜZENLEME ve ANROŞMAN PROJESİ

Kıyı düzenlemesi kapsamında dolgu alanı üzerinde 34.000 m2 açık ve yeşil alan önerilmiştir. Bu yeşil alan içerisinde çeşitli kentsel donatılar ve ticari fonksiyonlara da yer verilmiştir. Yapay adalar üzerinde 130 m2 kafe 2.400 m2 restaurant tasarlanmıştır. Ayrıca Liman restaurant olarak yaklaşık 1.100 m2 bir yapı da önerilmiştir.
Düzenleme ve dolgu alanı içerisinde açık yeşil alanlarla birlikte ele alınan yürüyüş/koşu parkuru (yaklaşık 2,5 km) ve çeşitli spor alanlar da düşünülmüştür.

YENİ KENT MEYDANI, KENT PARKI ve ETKİNLİK AMFİSİ

Büyükşehir olarak Ordu kentinin en büyük eksiklerinden biri olan kent meydanı bu proje ile hayata geçirilecektir. 5.000 m2 kent meydanı yapısal ve bitkisel peyzaj uygulamaları ile bezenmiştir. Bu meydanın altında kat başına 6.500m2 alan kaplayacak 200 araçlık (kat başına) kapalı zemin altı otopark projesi önerilmiştir. Bülbül Deresi tarafında ise stadyumun kent dışına taşınması ile ortaya çıkacak yeni geniş alan ise büyük bir kent parkı olarak tasarlanmıştır. Yaklaşık 8.000 m2 yeşil alan içerisinde bir çok kamusal kullanım ve ticari fonksiyonların verileceği yapılar (ortalama 300 m2 lik 3 adet ticari birim) olacaktır. Meydana bakan amfi tiyatro etkinlik zamanında 750 kişi oturma kapasiteli bir alan dönüşebilmektedir. 1000 kişinin üzerindeki toplulukların yapacağı etkinlikler için rahat bir kullanım sağlayacaktır.Ayrıca bu alan içerisinde yaklaşık 1.000 m2 çocuk oyun alanları, 2.000 m2 açık hava spor alanları ve 1 km yürüyüş/koşu parkuru da mevcuttur.

Öte yandan proje alanı içerisinde bulunan tarihi hamam korunacaktır. Gerekli restorasyon işlemleri yapıldıktan sonra etrafı düzenlenecek ve bu kültür mirası da yeni kent meydanına kazandırılacaktır. Bir diğer önemli nirengi noktası olan İbrahim Paşa Cami de iyileştirilecek ve yeni kent meydanı ile bütünleştirilecektir.

MELET IRMAĞI KIYISI DÜZENLEME PROJESİ

Melet Irmağı boyunca yaklaşık 250.000 m2 alan yeşillendirilip kamusal kullanıma açılacaktır. Bu proje alanı içerisindeki en önemli işlevlerden birisi olan CABLE WAKEBOARD alanı için özel bir tasarım hazırlanmıştır. 29.000 m2 lik bir alanda kablolu su kayağı tesisi kurgulanmıştır. Bu tesise hizmet veren gerekli donatılara erişebilmesini sağlayacak 2.500 m2 lik bir yapı da önerilmiştir. Binicilik okulu olarak tasarlanan alan içerisinde mini hayvanat bahçesi de olacaktır. Bu tesis toplamda 12.000 m2lik bir bölgeye yayılmıştır. Ayrıca deniz kıyısı tarafında AQUAPARK alanı da tasarlanmıştır. 27.000 m2 alan içerisinde 1.250 m2 olimpik standartlara uygun yüzme havuzu, 100 m2 sosyal tesis ve 100 m2 lik bir alanda ticari fonksiyonlar önerilmiştir. Irmak kenarındaki yeşil alanlar içerisinde 20.000 m2 alana yayılmış açık ve yarı kapalı spor alanları önerilmiştir. Daha da içerilerdeki bölgelere doğru ilerledikçe su kenarı yeşil alan düzenlemesi içerisinde farklı noktalarda çeşitli fonksiyonlar dağıtılmıştır. Kafe/resaturant gibi ticari işlevlerinde bulunduğu Melet Irmağı düzenleme projesi yaklaşık 2.500 m2 alana sahip sandal kafe ile sonlanmaktadır.

ORDULULAR ATANMIŞLARIN MERHAMETİNE BIRAKILMAYACAK SEÇİLMİŞLERDEN HESAP SORACAKLAR

Projelerinizle ilçelerin de büyükşehir eliyle kalkındırılması öngörülüyor. Büyükşehirin ilçelere katkısı neler olacak? Merkezden başlayacak yönetim anlayışı Ordu'da neleri değiştirecek? Halka hizmeti nasıl kolaylaştıracak?

Biz insanımıza hizmeti bir lütuf değil, bir sorumluluk bildik.Memleketimizin hangi yöresinden olursa olsun insanımıza efendi değil, hizmetkâr olacağımıza söz verdik.Şehirlerin, halkın oylarıyla seçilen ve halkın her zaman kendilerinden hesap sorabildiği yöneticiler tarafından yönetilmesi, köy ve mezraların ise atanmışların merhametine terkedilmesi kabul edilemezdi. Artık köyde yaşayan hemşehrilerimiz, eskiden neredeyse dört kalemle sınırlı olan; yol, su, elektrik ve okuldan ibaret ihtiyaçlarla yetinmeyecek, şehirde bulunan ve köy ölçeğinde ihtiyaç olan hizmetleri rahatlıkla talep edebilecek. Eskiden kaymakamdan, validen talep edilen hizmetler, artık seçilmişlerden demokratik bir hak olarak istenebilecek ve eksikliği durumunda ise vatandaş oyları ile bunun hesabını soracak.

Bu projelerin gerçekleşmesi için kaynakları nasıl oluşturacaksınız?

Kaynaklarımızla her şeyimiz ile hazırız. Bu projelerle insan odaklı bölgede de şimdiye kadar olmayan bölge insanın ilk kez göreceği yatırımlar. Özelikle Atınordu, Fatsa, Ünye'de mega sıfatıyla adlandırdığımız 7 tane projemiz var. Havaalanı projesi bittikten sonra Ordu ciddi bir turizm merkezi haline gelecek. Dört ve beş yıldızlı oteller olmak üzere ciddi inşaat çalışmaları var. Biz seçimle paralel projelerimizin ana ekseninde öncelikle şehir insanımızı bir bütün olarak rahat nefes alabileceği ailesiyle rahat gezebileceği görseli bol yaşam alanı oluşturacağız. Şehrimizde yıllara dayalı enkaz olarak bildiğimiz bazı yatırımlar var onları kaldıracağız.

ADASI OLMAYAN SAHİLE ADA

Ordu'da sahil projesinde Karadeniz'de bir ilke imza atacaksınız. Adası olmayan sahile yaşanılır adalar inşa edeceksiniz. Bundan bahseder misiniz?

Ordu bir sahil şehri olmasına rağmen denizden yeterince faydalanamıyor. Biz bu eksikliği ortadan kaldırmak için bir kıyı düzenlemesi yapacağız. Bu çalışmayla birlikte Altınordu'da yaşayanlar ve dışarıdan gelen turistler için yeni bir sosyal alan oluşturacağız. Bu alanda da yapay adalar üzerinde 130 m2 kafe 2.400 m2 restaurant tasarlanmıştır. Ayrıca Liman restaurant olarak yaklaşık 1.100 m2 bir yapı da önerilmiştir. proje hayata geçtiğinde Karadeniz'de bir ilke imza atıp, Ordu'ya bir ada kazandıracağız. Denizi 18 metre doldurup Avrupa'nın en büyük havalimanını hayata geçirmeye hazırlanan bir iktidarın temsilcileri olarak bu projeyi uygulanabilir görüyoruz.

Kültür, sanat ve sosyal belediyecilik adına çalışmalarınız neler olacak?

AK Parti bugüne kadar kültür ve sanata en fazla destek veren iktidarların başında geliyor. Ordu ilimiz ise kültür ve sanata çok yatkın bir il. Hemşehrilerimiz her türlü sanat faaliyetlerine yoğun ilgi gösteriyor. Bizlerde bu anlamda 19 ilçe için her ilçeye kültür merkezi, sosyal tesisler, Gençlik merkezleri, Tebessüm Kahvesi, Edebiyat parkı, Oditoryum, Kütüphane, Opera salonları oluşturmayı taahhüt ettik.

YAŞLI TEYZENİN DUYGULANDIRAN BAŞBAKAN SEVGİSİ

Seçmen ile sürekli iç içesiniz, meydanların ve halkın dili size neler anlatıyor? Seçim çalışmaları sırasında sizi en çok etkileyen ve başınıza gelen en ilginç olay nedir?

Ben öncelikle Ordulu hemşehrilerimizin şahsıma ve partimize göstermiş olduğu teveccühe teşekkürlerimi sunuyorum. Gittiğimiz her ilçede hemişehrilerimiz bizlere yoğun bir sevgi gösteriyor. Artık köylerde dahi miting yapıyoruz. Ev toplantılarımızda yer sorunu yaşayınca artık mahallelerde soğuk havaya rağmen seçmenlerimizle kucaklaşıyoruz. Bu ilgi de sorumluluğumuzu hizmet aşkımızı daha fazla artırıyor.Akkuş ilçemizin Salman beldesinde yağmurlu bir hava vardı. Bir nine seçim otobüsümüze el kaldırdı. Şoför yağmurlu havada durmak için frene basınca otobüs biraz ilerde durdu. O yaşlı nine otobüsün dışında Başbakanımızın resmini görüp eliyle sevdikten sonra peştamalıyla onun yüzünü sildiğini gördüm. Bu olay beni çok duygulandırmıştı. Bir de Çaybaşı ve İlküvez'deki o coşkulu kalabalığı unutmak mümkün değil. Bizleri binlerce kişi karşılayarak sevgi gösterilerinde bulunmaları unutulmazdı.

ABDULHAMİT HAN'IN HAYALİ GERÇEK OLUYOR

Ordu'nun diğer illerle bağlantısını güçlendirecek ulaşım projeleri noktasında neler söylemek istersiniz? Çevre yolu projeleri ve Ordu Havaalanı bu şehre neler katacak?

Ordu-Giresun Havalimanı, Avrupa ve Türkiye'nin denize dolgu olarak inşa edilen ilk havalimanı olma özelliğini üzerinde taşıyor. Bu havalimanı tamamlandığında sadece burayı görmek için bile Ordu'ya turistler gelecek. Artık Ordu'dan dünyanın herhangi bir noktasına gitmek için insanlarımız saatlerce yollarda çile çekmeyecek. Yatırımcı Ordu'ya gelmek için sıraya girecek. Çevre Yolları Ordu'nun trafik problemini rahatlattığı gibi turizme de çok ciddi bir katkı sunacak. Sultan Abdulhamit Han'ın 140 yıl önceki hayalini biz Ordu'da hayata geçiriyoruz. Tarihi Dereyolu, şimdiki adıyla Karadeniz Akdeniz Yolu Ordu'nun kaderini değiştirecek bir proje. Bu proje sonrası İç Anadolu bölgesi ile ticari ilişkilerimiz güçlenecek. Ordu İç Anadolu'nun liman şehri olacak. Artık, Sivas ordu arası 2.5 saate düşecek. Tüm bu projelerle birlikte gerek hizmetler noktasında hayata geçireceğimiz projelerle Ordu ilinin kaderini değiştireceğiz.

osman.atesli@haber7.com

emrah.yesilduman@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • KARADENIZ KARASIN 10 yıl önce Şikayet Et
    Ordu'yu Fatsa'nın bir köyü haline getiren adam kimdir ? . Sorunun cevabı : Seyit TORUN . Eğer bu seçimde Seyit Torun belediye başkanı olursa buraya yazıyorum 5 yıl sonra Ordu Fatsa'ya bağlanır herhalde :D
    Cevapla
  • Tanerce 10 yıl önce Şikayet Et
    ARTIK YETER. İstanbuldan beter trafiği, yıkık kaldırımları, çöplüğe dönen sokaklar, 50 metrede bir trafik ışıkları... Ordu bunu haketmiyor. Karadenizin en güzel ilini 2 dönemdir 1 adım ileriye götüremeyen; tam tersine geriye götüren CHP artık gitmeli, Mutlu Belediyelere Güzel Ordumuz da dahil Olmalı. Enver YILMAZ bu işi yapacak karakterde ve beceride evel Allah. Desteğimiz Tam...
    Cevapla
  • Emre Atasoy 10 yıl önce Şikayet Et
    Enver Yılmaz, Ordu Sensiz Olmaz. ALLAH'ın izni milletimin desteği ile Enver Yılmaz milletvekilimizi ORDU'ya büyükşehire belediye başkanı yapacağız. Ordu'nun artık AK Belediyecilikle tanışması gerekiyor ve bu seçimle birlikte bambaşka bir Ordu bizi bekliyor.
    Cevapla
  • Sahin SAH 10 yıl önce Şikayet Et
    ÜNVER Kardeşim. Ordu'da ideolojik olarak seçilmiyor DSP'den.. Genel seçim oylarına bakarsan zaten göreceksin AKPARTİ'nin %55 aldığını.. Sevilen bir isim Seyit Torun ama sevgiyle de olmuyor. Ordu'da Teleferik dışında 10 yıldır yapılmış hiçbir şey yok maalesef..
    Cevapla
  • efe ok 10 yıl önce Şikayet Et
    AK PARTİ. AK PARTİ'nin olduğu her yer yeniden değişiyor yaşanacak yer olduğunu anlıyor insan memleketinin .. ORDU 'da bunu tadabilmeli..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber