Hande Fırat açıkladı: Türkiye talebini Suriye'deki rejime iletti

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat "Kritik ay" başlıklı yazısında, dış politikada bizi bekleyen gelişmeleri kaleme aldı. Dış politikadaki son bilgileri de paylaşan Fırat, özellikle İsrail, Suriye ve Mısır ekseninde yeni gelişmeleri ve Doğu Akdeniz'de son durumu sıraladı.

Hande Fırat açıkladı: Türkiye talebini Suriye'deki rejime iletti
Hande Fırat açıkladı: Türkiye talebini Suriye'deki rejime iletti
GİRİŞ 02.03.2021 10:14 GÜNCELLEME 02.03.2021 16:08
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, "mart ayına girdik, önemli gelişmelerin yaşanacağı, dikkat çekici başlangıçların yapılacağı bir ay" diyerek başladığı bugünkü yazısında, hem içerde hem de dış politikada bizleri bekleyen önemli gelişmeleri değerlendirdi.

AB İLE İLİŞKİLER

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yumuşayan ilişkilere değinen Fırat, "Türkiye’nin son dönemde hem temasları hem olumlu söylemleri birlik tarafından olumlu anlamda not edildi. Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan ile yükselen tansiyon nedeniyle de sular durulmuş vaziyette. Avrupa Birliği’nden mart ayında Türkiye'ye yönelik bir yaptırım beklenmiyor" ifadelerini kullandı.

SALGIN VE 3 ÜLKE İLE TEMAS

Salgının yine bu yıl için gündemin birinci sıralarında olacağını belirten yazar, "Türkiye bir süredir arka kapı diplomasisiyle ilişkilerinin koptuğu ya da çok sorunlu olduğu üç ülkeyle temas halinde. Daha önce de yansıdığı şekliyle İsrail, Suriye, Mısır" diyerek, bu 3 ülke ile olan son temaslara dair aldığı bilgileri paylaştı.

İSRAİL'LE "FİLİSTİN" BAŞLIĞINDA SORUN DEVAM EDECEK

Türkiye'nin İsrail'e Filistin başlığı altında tepki göstermeye devam edeceğini ima eden Fırat, "Üstelik bu tepki iktidarlar değişse de tarihsel olarak değişmeyecek konular. Yani iki ülke birbirlerinin hassasiyetlerini bilerek yine geçmişte olduğu gibi diplomatik ilişkilerini kurabilir, güçlendirebilir. Ancak ilişkilerin canlandırılmasında İsrail hükümetinin istekli olması gerekiyor. Bu ay İsrail'deki seçimlerde mevcut yönetimden farklı bir sonuç çıkması, iki ülke ilişkilerinde yeni bir kapı açabilir" dedi.

Cihat Yaycı, Türkiye ile İsrail'in denizden komşu olduğunu belirtiyor.

"ESAD TEK BAŞINA KARAR ALAMIYOR"

Suriye'deki rejim ile de görüşmelerin devam ettiğini, ancak Esad'ın tek başına herhangi bir konuda karar alacak konumda olmadığını, Rusya ve İran'ın etkisinin büyük olduğunu söyleyen Hürriyet yazarı, "Sadece Ankara ve Şam'ın konuşması yetmiyor. Gelinen noktada Beşar Esad tek başına karar alamıyor. Ankara "Beş milyon Suriyeli Türkiye'de. Şam rejimi bunları alsın, iç barışını sağlasın, bu mültecilerin bir daha Türkiye’ye gelmeyeceğini garantilesin. Ayrıca iki ülke arasındaki terörle mücadele ve sınır güvenliği gibi konular da hayata geçirilsin" talebini iletiyor. Ancak bunlara "tamam" diyebilen yok. Kısacası Suriye ile sorunların ortadan kalkması için daha çok zamana ihtiyaç var. Suriye'nin sadece Suriye'den oluşmadığını, dünyanın belli başlı tüm aktörlerinin de Suriye'de bulunduğunu unutmayalım. Yine de bu süreçte Şam yönetimiyle yanında velisi olsa da konuşabilmek önemli bir adımdır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz'de 18'inci parsel kriz! Mısır'ın Türkiye hassasiyeti Yunanistan'ı kızdırdı

KAHİRE İLE GÖRÜŞMELER "GELİŞEREK" ARTIYOR

Kahire'de de durumun Şam'dan pek farklı olmadığını kaydeden Hande Fırat, "Mısır da farklı değil ama edindiğim bilgilere göre görüşmeler, "gelişerek" sürüyor" bilgisini paylaştı.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / HANDE FIRAT
YORUMLAR 25
  • adnm 3 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeliler i göndersin .mısırla barışsın
    Cevapla
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    usa gazina gelip esat dusman demek yerine o zaman bizim komsumuz bir savac istemiyoruz orta yol bulma denesek bu kadar bela kazik yemez idi hep ayni oyun ve hep usa oyuna geliyoruz olayin bir iyi yani bu kadar pkk bin yilda vuramaz idi bu sayede yok ettik yeni silahlarimiz oldu burda iran ve rusya ne msj bu savaci bitir usa koy deme vakti geldi esat ne hat yerde yesin bize ne
    Cevapla
  • Ugur 3 yıl önce Şikayet Et
    Klavye başına geçen uzman oluyor. Zamanında Esed e yalvardılar. Ama dinlemedi. Rusya'nın İran ın gazı ile hareket etti. Abd istihbarat ı kaşıdı . Onca devletin değişik emellerine rağmen tek suçlu ve olanların sorumlusu olarak bizim devleti suçlamak hangi aklın ürünü.
    Cevapla
  • Erdal 3 yıl önce Şikayet Et
    Uyanın arkadaş Abd yada rus farketmiyor destekci kukla ab de aynı şehirleri temelinden yıkıp kuklaları ypg daiş kuklalarını oynatıp bölgeyi israil için vadilen toprakları boşaltıyorlar
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Suriye eyaletimiz oluyorken , şu düştüğümüz duruma bakın Allah akıl fikir versin.
    Cevapla
  • Kasım Ocak 3 yıl önce Şikayet Et
    Liyakat yok, bı rahibi bile tutamadık.
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Düştüğümüz durum mu varmış? İsrail, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya, İran gibi yedi düvelin planlarını bozduk yetmiyor mu?
    Cevapla
  • Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Halebi size golanı İsraile verecek tıpkı kürt sorununu katlettiğiniz gibi Filistin sorununda katledecektiniz. Allah size fırsat vermedi. Sizi gidi yecüc mecüc ırkı. Asrın deccalin de iman ettiniz. Allahın laneti üzerinize olsun
    Cevapla
  • Yağız 3 yıl önce Şikayet Et
    Deccal senin babandır deyyus, emperyalist dünya nın kralı biziz diyen alçakları karşısına almış birine bunu söyleyenlerin gafillerin ALLAH azze ve celle nin laneti üzerlerine olsun.
    Cevapla
  • aty 3 yıl önce Şikayet Et
    kime dediğini de yazsan bir anlam vereceğim ama..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü