Yemin töreninde şok: Sömürgeci Kraliçe Elizabeth

Avustralya'da Lidia Thorpe adlı senatör, meclisteki yemin töreni anında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth için "sömürgeci" terimini kullandı. Kraliçe Elizabeth, İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan Avustralya'nın devlet başkanı konumunda.

GİRİŞ 01.08.2022 15:58 GÜNCELLEME 01.08.2022 21:14
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Avustralya yerlisi olan Yeşiller partisi üyesi Lidia Thorpe, meclisin üst kanadı Senato'da yemin etmek için sağ yumruğunu kaldırarak kürsüye çıktı.

Thorpe'nin "Sadık olacağıma ve sömürgeci majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'e gerçek bir bağlılık göstereceğime içtenlikle yemin ederim" demesi salonda büyük şaşkınlık yarattı.

Thorpe'nin yemininden sonra, parlamentodaki meslektaşları sert çıkarak, "Bunu düzgün yapmazsanız, senatör olamazsınız" diye bağırdı.

YEMİNİ "SÖMÜRGECİ" İFADESİNİ ÇIKARTARAK TEKRAR YAPTIRDILAR

Senato Başkanı Sue Lines, Thorpe'den yeminini kurallara uygun şekilde yazıldığı gibi tekrarlamasını istedi. Senatör Thorpe, bir süre duraksadıktan sonra "sömürgeci" ifadesini kullanmadan yemini edip sırasına geri döndü.

YEMİN SONRASI "EGEMENLİK" VURGUSU

Thorpe daha sonra Twitter'da paylaştığı mesajda "Egemenlikten asla feragat edilmedi" ifadesini kullandı.

AVUSTRALYA'YI "SÖMÜRGE PROJESİ" OLARAK TANIMLIYOR

Kadın senatör daha önce de Avustralya'nın bir sömürge projesi olduğunu, ülke bayrağının da soykırımı temsil ettiğini söylemişti.

ELİZABETH, AVUSTRALYA'NIN DEVLET BAŞKANI KONUMUNDA

Kraliçe Elizabeth, İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan Avustralya'nın da devlet başkanı konumunda.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 83
  • Bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani bu kraliçe sembolikti.Bi tek bize mi böyle dendi. Osmanlıyı yıkarlarken monarşi kötülendi,önce meşrutiyet falan filan dendi. Devlet zor durumdaymış,ondanmış. Devlet zor durumdaysa altetnatif çıkarıp ikiye bölmezsin insanları ,yönetim etrafında tek yumruk olursun. Böylece içindeki ikilikten bu sömürgeciler yararlanıp ittihat ve Terakki eliyle seni savaşa sokamaz. 20 tane Türkiye kadar toprak da kaybetmezdik. Oyuna geldik . Neyse ki sonradan komutanlarımız meseleye uyandılar da bu ülkeyi kurabildik. Az kalsın o da olmayacaktı.
    Cevapla
  • Kozan 1 yıl önce Şikayet Et
    Burda önemli olan ingilizlerin kulağına kar suyunun kaçırılması geri fites yapması deyil
    Cevapla
  • adil 1 yıl önce Şikayet Et
    Burda bir yara var! Birileri kaşıması lazım ki İngilizlerin başı ağırsın. Onlarda bunu yılardır yapıyordu şimdi sıra başkalarında.
    Cevapla
  • Vatan sever 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar kadının ne yapmak istediğini ne söylemek istediğini iyi anlayalım bu kadın şimdiye kadar kimsenin söyleyemediğini söylemiş tebrik ediyorum canı gönülden kutluyorum evet kraliçeyi Elizabeth çoğu ülkeleri halen de Avustralya dahil Kanada dahil daha birkaç ülkeler daha var sömürmeye devam ediyor kadın buna karşı geliyor bayrağımız da diyor soykırım var diyor onu temsil ediyor diyor doğru söylüyor çünkü yerlileri katletmişlerdir soykırım yapmışlardır Amerika'da kızılderililere soykırım yapmışlardır bunu yapanlarda kraliçe elizabet ve adamlarıdır, bu bayan senatör gerçekleri söylemiş kalben teşekkür ediyorum sağ olsun var olsun ülkesi adına
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    yemin metnini duydunuz mu kraliçeye ve varislerine sadık kalacağıma diyor.sene 2022 avustralyada bile hala krallık var.siz ceddinize sövmeye devam edin kanı bozuklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım